În cazul alergiilor există şi tratamentele naturiste care sunt sunt deosebit de eficiente, mai ales în cazul când imunoterapia nu are efecte satisfăcătoare. Se urmăreşte remedierea sau atenuarea reacţiilor alergice cauzate de unii agenţi fizico-chimici alergizanţi sau de unele alimente sau medicamente luate în exces.
În uz intern sunt recomandate:
- infuzia de trei-fraţi-pătaţi (o linguriţă herba uscată la 200 ml apă clocotită); după infuzare cinci minute se beau două-trei căni pe zi, cu rezultate bune în alergiile manifestate prin urticarie. Se poate folosi şi o infuzie concentrată (patru linguri herba la 250 ml apă fiartă), din care se ia câte o linguriţă la intervale de trei ore.
- infuzie de urzică vie (trei linguriţe frunze uscate la 500 ml apă clocotită); se acoperă vasul 5 minute, se strecoară şi se beau trei-patru ceaiuri calde pe zi.
- infuzie din coada-şoricelului (o lingură flori uscate la 250 ml apă fiartă); se infuzează în vas acoperit timp de 10 minute şi se beau două căni pe zi.
- infuzie de turiţă mare (dintr-o lingură herba la 250 ml apă clocotită; după infuzare se beau două-trei căni pe zi în alergiile cu prurit).
- infuzie de drobiţă (dintr-o lingură flori şi frunze uscate la 250 ml apă fiartă; se infuzează 10 minute şi se beau două ceaiuri pe zi, cu 30 minute înainte de mese).
- decoct de iarbă-mare (din trei linguri rădăcini uscate şi măcinate la o cană cu apă clocotită; se infuzează acoperit 15 minute, se strecoară şi se iau trei-patru linguri pe zi în alergii cu erupţii ale pielii însoţite de mâncărimi).
Se pot folosi şi ceaiuri cu amestecuri de plante dar trebuie ţinut cont de faptul că nu toată lumea reacţionează la fel la o anumită plantă:
- infuzie din amestec de trei-fraţi-pătaţi (50 g), talpa-gâştei (20 g), rădăcini de brusture (15 g), flori de coada-şoricelului (10 g) şi flori de lavandă (5 g); din amestec se ia o lingură la 250 ml apă clocotită, se infuzează acoperit 10-15 minute, se strecoară şi se beau două-trei ceaiuri pe zi, timp de o lună.
- infuzie din amestec, în părţi egale, cu rozmarin, busuioc, cimbru, anason şi verbină; se ia o linguriţă din amestec la 200 ml apă clocotită, se infuzează 15 minute şi se beau câte două ceaiuri pe zi.
- decoct din amestec cu trei-fraţi-pătaţi (30 g), herba de păpădie (20 g), rădăcini de păpădie (20 g), rădăcini de cicoare (20 g) şi flori de soc (10 g); se ia o lingură din amestec la 250 ml apă fiartă; după infuzare 15 minute se beau două-trei ceaiuri calde pe zi până la dispariţia simptomelor de alergie.
Regimul alimentar poate fi de un real folos dacă se evită produsele alergenice şi se renunţă la mâncăruri complicate, greu de digerat de un ficat leneş, trecând la o cură de sucuri şi crudităţi pe o durată de una-două luni. Zilnic se pot consuma sucuri de morcov (300 ml/zi), tomate (200 ml/zi) şi de cartofi (50 ml dimineaţa pe stomacul gol).
Necesarul zilnic de lichide se completează cu ceaiuri din fructe de cătină, măceşe, păducel sau coji de mere, luate prin rotaţie.
Sunt interzise: mezeluri, ciuperci, condimente iuţi, peşte congelat, ouă, căpşuni, fragi, ciocolată, îngheţate.