x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Uită de răceli cu hrean!

Uită de răceli cu hrean!

de Gina Matei    |    23 Feb 2010   •   00:00
Uită de răceli cu hrean!

100 grame de hrean şi 100 grame de citrice conţin aceeaşi cantitate de vitamina C, respectiv 50 mg. Din păcate, nu putem mânca niciodată 100 g de hrean, din cauza gustului picant. Totuşi, în compoziţia hrea­nului găsim vitaminele din complexul B, necesare pentru buna funcţionare a sistemului nervos şi pentru îmbunătăţirea memoriei. Şi mai găsim potasiu, fier şi cupru, elemente recomandate cardiacilor.

EFICIENT PENTRU REUMATICI
Durerile reumatice apăsătoare pot fi calmate cu ajutorul cataplasmelor cu hrean, ne asigură Cristina Bălănescu, medic primar medicină gene­rală, cu competenţă în terapii complementare de la Centrul Medical Clar Med. Pentru atenuarea acestor dureri, specialistul nostru ne mai recomandă amestecul de lapte cu hrean. O jumătate de litru de lapte fiert şi două linguri de hrean ras. Se bea în fiecare dimineaţă.
Cataplasmele cu hrean sunt eficiente şi în cazul durerilor de dinţi.

UITĂ DE NASUL ÎNFUNDAT!
Pentru că este o sursă bună de vitamina C, calciu şi potasiu, hreanul devine aliatul persoanelor cu sistemul imunitar alterat.
Fie că îl adăugăm în salate, în diferite preparate sau îl mâncăm ras, proaspăt, hrea­nul are capacitatea de a ne feri de orice răceală. Prin urmare, hrean, dimineaţa şi seara, evident în cantităţi rezo­nabile. Vei uita astfel de răceală, nas înfundat, dureri de cap şi respiraţie dificilă.

DEGERĂTURI
Hreanul are capacitatea de a stimula vasele de sânge, ameliorând circulaţia sanguină în zonele pe­riferice. Astfel, prin consumul de hrean se îmbunătăţeşte funcţionarea tuturor organelor. Totodată, transpiraţia excesivă şi degerăturile pot fi combătute cu hrean.

TONIC DIGESTIV
Este un bun tonic digestiv. Pentru persoanele care nu au poftă de mâncare, specialistul nostru le recomandă hreanul. În acest scop, doctorul Cristina Bălănescu recomandă amestecarea hreanului ras cu puţină miere. Din acest amestec se ia câte o linguriţă de trei ori pe zi, cu 15 minute înainte de masă. Este un bun atidiareic, dar şi un inamic al viermilor intestinali. Pentru un efect mai bun, hreanul se poate combina cu ceapă sau oţet. Specialistul nostru atrage atenţia persoanelor cu gastrită hiperacidă să evite hreanul. Din cauza substanţelor picante, acesta este iritant pentru sto­mac. Atenţionarea este valabilă şi pentru persoa­ne­le cu sindromul colo­nu­lui iritabil.

CONSERVANT NATURAL
În prezent, hrea­nul se adau­gă în mu­rături. Efectul: acestea se vor conserva mult mai bine. În trecut, hrea­nul se folosea chiar pentru conservarea laptelui. Se punea hrean la macerat în apă, iar ulterior, apa se adăuga în lapte.

EFECT COSMETIC
Maceratul din hrean şi oţet se dovedeşte util contra pistruilor, dar şi contra petelor a­pă­ru­te în urma expu­nerilor la soare.

×
Subiecte în articol: terapii complementare