x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Vin din struguri eco: Un strop de esenţă pură

0
Autor: Florina Zainescu 15 Oct 2008 - 00:00
Vin din struguri eco: Un strop de esenţă pură

Producţia autohtonă de vin din struguri ecologici este mică: nici 200.000 de litri anul acesta. Vorba aceea, "esenţele tari se ţin în recipiente mici".



Producţia autohtonă de vin din struguri ecologici este mică: nici 200.000 de litri anul acesta. Vorba aceea, "esenţele tari se ţin în recipiente mici".
România are foarte puţine suprafeţe cu viţă-de-vie certificată ecologic: 65,63 ha anul trecut, potrivit statisticilor Ministerului Agriculturii. Pe lângă acestea, în 2007 mai erau alte 212,56 ha aflate în perioadă de conversie. Suprafaţa certificată aproape că este împărţită între Staţiunea de Cercetare pentru Viticultură şi Vinificaţie Bujoru (35 ha de Merlot) şi firma privată Pietrosaraţii (28 ha pe rod).


Recoltă

Staţiunea Bujoru a recoltat anul acesta 193 de tone de struguri eco, din care se vor obţine undeva pe la 110.000 de litri de vin, după cum a estimat Cristina Simion, directoarea Staţiunii. "Pentru strugurii ecologici nu a fost un an bun. Am avut o producţie de 5.500 de kilograme la hectar, comparativ cu 9.000 de kilograme la hectar în sistem convenţional", a spus Simion. Ea a explicat că anul acesta, din aprilie şi până în iunie, a plouat în permanenţă. Şi în timp ce strugurii convenţionali au fost trataţi împotriva manei şi altor dăunători cu substanţe chimice sistemice, în viticultura eco s-au folosit doar substanţe de contact – sulfat de cupru – care sunt spălate de ploaie. "Nu poţi să intervii imediat şi să stropeşti iar şi iar după fiecare ploaie şi de aceea o parte din strugurii eco s-au mănat. Apoi din iunie şi până în 16 septembrie nu a mai plouat deloc, a fost o secetă cumplită, iar Merlotul, care este foarte sensibil, a început să se ofilească", a povestit Cristina Simion. Oricum, pentru viticultorii eco astfel de probleme nu reprezintă ceva neobişnuit. În fiecare an se luptă, prin mijloace naturale, să-şi protejeze producţia de struguri eco.
Pietrosaraţii a recoltat circa 103 tone de struguri eco: 9 tone de Chardonnay, 11 tone de Riesling italian, 52 de tone de Pinot Noir, 7 tone de Fetească neagră, 4 tone de Cabernet Sauvignon şi câte 10 tone de Merlot şi de Burgund mare. Şeful de cramă de la Pietrosaraţii estimează că se vor obţine în jur de 63.000 de litri de vin.


Probleme

Din păcate, ambilor producători autohtoni de vin din struguri eco le lipsesc liniile de îmbuteliere. Pietrosaraţii a comandat deja linia şi aceasta ar trebui să ajungă până la sfârşitul anului. Şi directoarea Staţiunii Bujoru îşi doreşte rezolvată această problemă. Ea spune că Merlotul din struguri eco s-a bucurat de succes la târguri, însă nu poate să îmbutelieze decât câteva sticle, manual. Iar când vine vorba să vândă vrac, i se oferă preţuri de nimic: 1,4 lei pe litru. "La acest preţ nu am vrut să vând, pentru că noi muncim foarte mult ca să-l facem. În străinătate costă pe la 7 euro sticla şi noi am coborât de la un euro pe litru la 2 lei", spune ea dezamăgită.
Citeşte mai multe despre:   tone,   struguri,   bio

 



Mai multe titluri din categorie

Autorităţile din Marea Britanie recomandă limitarea vaccinului AstraZeneca la persoanele peste 40 de ani

 Autorităţile din Marea Britanie recomandă limitarea vaccinului AstraZeneca la persoanele peste 40 de ani
Autorităţile din Marea Britanie recomandă limitarea vaccinului AstraZeneca la persoanele peste 40 de ani, după raportarea a 242 de cazuri de cheaguri de sânge. Totodată, Comitetul ştiinţific care...

Când va începe testarea pentru COVID-19 în farmacii

Când va începe testarea pentru COVID-19 în farmacii
Ordinul privind testarea pentru COVID-19 în farmacii va fi publicat în Monitorul Oficial în aceste ziile, potrivit ministrului Sănătății,  Ioana Mihăilă. Testele antgen vor fi livrate...

Consumul excesiv de sare afectează sistemul imunitar

Consumul excesiv de sare afectează sistemul imunitar
Consumul mare de sare afectează sistemul imunitar prin scăderea energiei, arată un studiu publicat în revista Circulation. Clorura de sodiu folosită în exces la prepararea mâncării provoacă hpertensiune...

Cele mai răspândite mituri despre implanturile dentare, demontate de medicul Octavian Munteanu

Cele mai răspândite mituri despre implanturile dentare, demontate de medicul Octavian Munteanu
Conform raportului studiului publicat de European Association of Osseointegration (EAO), care vizează identificarea tendințelor viitoare în implantologia europeană până la 2030, cererea pacienților pentru...

Producătorii vaccinului Pfizer/BioNTech anunță sfârșitul pandemiei de COVID-19

Producătorii vaccinului Pfizer/BioNTech anunță sfârșitul pandemiei de COVID-19
Fondatorii companiei germane BioNTech, care a dezvoltat împreună cu societatea americană de medicamente Pfizer vaccinul Cominarty împotriva virusului SARS-CoV-2, estimează că pandemia va dura până la...

EMA începe procedura de revizuire a vaccinului chinezesc Sinovac

EMA începe procedura de revizuire a vaccinului chinezesc Sinovac
Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) începe procedura de revizuire continuă a vaccinului chinezesc Sinovac anti COVID-19, în vederea unei posibile autorizări în UE, scrie AFP. Nu...

Alimente bune pentru creier 

Alimente bune pentru creier 
Galerie Foto Creierul este organul cel mai înfometat din corpul nostru şi are nevoie de cea mai multă energie. Cu toate că are aproximativ 1,5 kilograme, consumă aproximativ un sfert din resursele energetice totale ale...

Centrele de vaccinare ale spitalelor militare sunt deschise non-stop în această săptămână

Centrele de vaccinare ale spitalelor militare sunt deschise non-stop în această săptămână
Centrele de vaccinare ale spitalelor militare din Braşov, Bucureşti, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi şi Timişoara sunt deschise non-stop în această săptămână pentru persoanele care vor să se imunizeze...

Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de Pfizer va fi autorizat în SUA pentru copiii de peste 12 ani

Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de Pfizer va fi autorizat în SUA pentru copiii de peste 12 ani
Vaccinul Cominarty, dezvoltat de Pfizer/BioNTech împotriva infecției cu virusul SARS-CoV-2, va fi autorizat de SUA pentru administrarea la copiii de peste 12 ani, începând de săptămâna viitoare, anunță ...

Cum deosebim sindromul intestinului iritabil de cancerul de colon

Cum deosebim sindromul intestinului iritabil de cancerul de colon
Tot mai des, oamenii aud diagnosticul sindrom de intestin iritabil. Este vorba despre neplăceri în domeniul scaunului, dar poate fi şi o capcană: acest fenomen poate ascunde boli canceroase grave.   Se în...
Serviciul de email marketing furnizat de