"Vitaminele si mineralele din legume au o eficienta chiar mai mare decat cele din fructe. Ne referim aici la prevenirea bolilor cardiovasculare, a obezitatii, a imbatranirii precoce si, mai ales, a cancerului", arata prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Iar varza, vinetele si sfecla rosie sunt un trio campion in prevenirea cancerului. In sprijinul acestei afirmatii vin studiile care au demonstrat ca, datorita vitaminelor A, E si celor din grupul B, varza este cel mai puternic aliment cu proprietati anticancerigene. Varza poate contribui la eliminarea toxinelor din organism si la incetinirea cresterii tumorilor, in momentul in care boala s-a declansat. Varza rosie este chiar mai buna decat cea alba, pentru ca are un continut mai ridicat de antocianidine, pigmenti naturali cu actiune antioxidanta.
In ceea ce priveste actiunea anticancerigena, vinetele se claseaza imediat dupa varza arata studii efectuate in Japonia. De obicei, nutritionistii recomanda legumele proaspete. Nici sfecla rosie nu se lasa mai prejos cand vine vorba despre proprietatile anticancerigene. Sucul de sfecla rosie este o sursa extraordinara de vitamine A, B, C si minerale calciu, fier, potasiu. Din acest motiv contribuie la eliminarea rapida a substantelor toxice din organism. Pentru ca detoxifierea organismului sa se realizeze cat mai bine, in zilele in care bem suc de sfecla este bine sa evitam alimentele grele. Putem sa le mancam oricand, la orice masa, cu unele precautii insa, asupra carora ne atrage atentia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi: "Varza cruda trebuie consumata cu atentie de bolnavii de hipertiroidie pentru ca are un factor care favorizeaza aparitia gusei". De asemenea, in cazul sucului de sfecla nu este bine sa facem abuz pentru ca putem avea unele neplaceri ameteli, greturi, stari de voma. Pentru a avea un gust mai placut, sucul de sfecla se dilueaza cu putina apa sau cu alte sucuri de fructe ori legume lamaie, mar, morcov, castravete. MINERALE. Vinetele isi pastreaza proprietatile nutritive chiar daca sunt prelucrate termic. Astfel, 100 g vinete coapte contin 18 calorii, 200 mg potasiu, 15 mg magneziu, 18 mg fosfor, 26 micrograme caroten. Continutul de minerale favorizeaza reducerea stresului oxidativ, actionand ca o metoda de prevenire a cancerului. Vinetele sunt alimente potrivite perioadelor caniculare, deoarece au un continut ridicat de apa 93%. LEGUME. In prevenirea cancerului, pe langa antioxidanti actioneaza si fibrele alimentare din legume. Acestea interfera cu metabolismul grasimilor si scad nivelul colesterolului in sange, reduc riscul de boli cardiovasculare, de hipertensiune. Daca scade colesterolul, scade si riscul de obezitate. Si implicit este redus riscul de cancer, stiut fiind ca obezii sunt predispusi de doua ori mai mult la cancer decat persoanele cu greutate normala.