x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Zincul reduce durata răcelii

Zincul reduce durata răcelii

27 Noi 2007   •   00:00

Conform unui studiu realizat de un grup de cercetători de la Universitatea Texas (Austin), zincul grăbeşte vindecarea virozelor de sezon. Ba, mai mult, acest mineral reduce simptomele neplăcute ale răcelii.

Conform unui studiu realizat de un grup de cercetători de la Universitatea Texas (Austin), zincul grăbeşte vindecarea virozelor de sezon. Ba, mai mult, acest mineral reduce simptomele neplăcute ale răcelii.

Surse

Zincul este un oligoelement care se găseşte in mod natural in sol şi care poate fi asimilat consumănd carne, peşte, lapte şi produse lactate, ouă, fructe şi legume, alge marine, cereale integrale, produse de panificaţie. Este prezent şi in organism, insă cantităţile sunt foarte mici, de aproximativ 2,5 grame. Pentru ca zincul să işi exercite proprietăţile benefice asupra organismului, este necesar un aport nutriţional de zinc de 14 miligrame zilnic in cazul bărbaţilor şi de 12 miligrame pe zi la femei.

Dr Constantin Săraru, medic primar, competenţă homeopatie şi fitoterapie, preşedintele Ligii de Homeopatie Clasică, spune că, deşi asimilăm zinc din multe alimente, totuşi este necesar să luăm şi suplimente nutritive, mai ales cănd avem nevoie de intărirea sistemului imunitar.

Studiu

Rezultatele studiului echipei de cercetători de la Universitatea Texas au scos la iveală că suplimente de zinc luate incă de la primele simptome ale virozelor de sezon reduc la jumătate durata guturaiului. In plus, subiecţii care au participat la studiu şi cărora li s-au administrat suplimente de zinc au prezentat mai puţine simptome ale răcelii. Zincul din suplimentele nutritive se absoarbe mai bine dacă acestea sunt luate pe stomacul gol decăt in timpul mesei sau după masă. In plus, pentru sporirea efectului acestui mineral, se asociază cu vitamina C, subliniază specialiştii.

CANTITĂŢI. Carenţele de zinc, foarte frecvente in răndul populaţiei, pot fi tratate simplu, prin consumul de alimente care conţin cantităţi considerabile din acest mineral. Specialiştii ne sfătuiesc ca din dieta zilnică să nu ne lipsească ficatul de porc (9 mg de zinc), germenii de grău (7 mg), păinea integrală (5 mg), carnea de vită, gălbenuşul de ou sau ficatul de raţă (4 mg), soia (3 mg), fasolea uscată, lintea, mazărea, peştele, crustaceele (intre 2 şi 2,5 mg). Medicii ne atrag atenţia că alcoolul, cafeaua, ceaiul, fumatul şi stresul epuizează rezervele de zinc.

FRUCTE DE MARE. Stridiile, midiile, homarii, ca şi algele marine sunt surse recunoscute de zinc. O porţie de 100 de grame de stridii furnizează aproape necesarul de zinc pentru un adult.

BENEFICII. Pe lăngă efectul de stimulare a sistemului imunitar, zincul acţionează şi asupra creşterii, respiraţiei, sistemului endocrin, reproducerii şi chiar asupra sexualităţii. In plus, un studiu efectuat de o echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Singapore a demonstrat că includerea zincului in dietă contribuie la scăderea concentraţiei de grăsimi in sănge şi a plăcilor de aterom.

×
Subiecte în articol: zinc zincul terapii complementare