Un nivel crescut al colesterolului in sange reprezinta un risc major pentru sanatate. Dar un mod de viata sanatos si un regim alimentar deloc greu de respectat pot rezolva in timp-record aceasta problema de sanatate.
10 NORME DE CONDUITĂ
1. Limiteaza aportul de colesterol
Este relativ usor sa o faci - e de ajuns sa-ti supraveghezi alimentatia si sa limitezi consumul de alimente grase si prajite. Mananca mai putin unt si carne de porc (aceasta din urma contine intre 150 si 2.000 mg de colesterol la 100 g). Nu abuza de oua - nu mai mult de doua pe saptamana. In sfarsit, opteaza pentru produse lactate degresate - contin calciu si proteine si mai putini acizi grasi care ingroasa arterele.
2. "Abuzeaza” de grasimi bune
Foloseste la gatit ulei de floarea-soarelui, rapita si porumb, bogat in acizi grasi polinesaturati si mononesaturati care reduc nivelul de LDL (colesterolul "rau”). Sau inlocuieste untul cu o margarina vegetala bogata in acizi grasi polinesaturati. Potrivit unui studiu american, consumul a 20 g de margarina pe zi reduce nivelul colesterolului cu 10 la suta.
3. Peste in loc de carne
Mananca mult peste. deoarece este alimentul ideal pentru a reduce colesterolul. Unele specii, precum somonul, sunt bogate in Omega3. Aceasta este o "grasime buna” care o inlocuieste pe cea "rea” din tesuturi si celule. De asemenea, organismul o arde mai repede decat pe acizii grasi saturati si astfel se pierde si in greutate. Consuma peste de trei ori pe saptamana. In ceea ce priveste carnea, opteaza pentru cea de vita sau pui fara piele. Atentie: mezelurile si carnea de oaie sunt complet interzise pentru ca au intre 70 si 100 mg colesterol la 100 g!
4. Liber la... fitosteroli
Sunt compusi naturali ai plantelor care reduc nivelul LDL cu 6 pana la 15 procente cand sunt consumati moderat. Sunt lipide vegetale prezente in uleiul de cereale, in legume proaspete si fructe. Se afla in mare cantitate in stomac si inlocuiesc o parte a colesterolului rau de la nivelul celulelor. Sunt prezenti in principal in arahide, dar si in cereale si pot fi consumati cu moderatie, efectul lor fiind sigur si prompt. Aalimentele bogate in fitosteroli sunt insa contraindicate sau trebuie consumate cu prudenta in timpul sarcinii si alaptarii.
Citește continuarea pe RevistaFelicia.Ro.
Citește și despre
Coriandrul și colesterolul
10 alimente care te ajută să ții în frâu colesterolul