x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet 20 de aditivi, rulaţi în grăsimi

20 de aditivi, rulaţi în grăsimi

de Cristina Andreea Calin    |    01 Feb 2008   •   00:00
20 de aditivi, rulaţi în grăsimi

CE BEM, CE MÅNCÅM ● Nu se ,stie din ce e f,acut,a margarina
Desertul analizat are atât de multe E-uri, încât majorităţii categoriilor de bolnavi nu le este recomandat consumul. Alături de aceştia mai sunt prezente şi o serie de grăsimi şi zaharuri în exces, la fel de nocive.
E214 - Conservantul evaluat acum trei decenii



CE BEM, CE MÅNCÅM ● Nu se ,stie din ce e f,acut,a margarina
Desertul analizat are atât de multe E-uri, încât majorităţii categoriilor de bolnavi nu le este recomandat consumul. Alături de aceştia mai sunt prezente şi o serie de grăsimi şi zaharuri în exces, la fel de nocive.

 
Ruladă cu cremă de portocale Sweet home are o listă de ingrediente foarte lungă, în care sunt enumeraţi 20 de aditivi alimentari. Lista compoziţională este următoarea: "făină de grâu, zahăr, sirop de glucoză-fructoză, sorbitol (E 420), ouă integrale, dextroză, amidon de porumb, făină de soia, agenţi de creştere (E 450 – difosfaţi, E 500 – carbonaţi de sodiu), cacao pudră 0,48%, acid citric (E 330 – acid citric), sare, emulgatori (E 470 – săruri de potasiu, sodiu şi calciu ale acizilor graşi sau săruri de magneziu ale acizilor graşi, E 471 – mono şi digliceride ale acizilor graşi, E 475 – esterii poliglicerici ai acizilor graşi), glicogen din propilenă (E 1520 – propilen glicol-antigel), propionat de sodiu (E 281), sorbat de potasiu (E 202), cremă 18%, zahăr, uleiuri şi grăsimi vegetale rafinate şi parţial hidrogenate, margarină, zer pudră, lecitină din soia ( E 322), sorbat de potasiu (E 202), acid citric E 330, arome identic naturale – nr. artificiale), gem de portocale 9% (portocale 35%, sirop de glucoză fructoză, zahăr, pectină E 440, acid citric E 330, sorbat de potasiu E 202, benzoat de sodiu E 221, arome vegetale naturale, colorant azoic-galben sunset E 110), glazură 13% (zahăr, grăsimi vegetale hidrogenate, cacao pudră 8%, zer pudră, lecitină de soia E 322, esteri poligliceroli din acizi graşi E 476), sirop 5% (sorbitol E 420, alcool, arome identic naturale). Alergeni posibili: făină de grâu, făină de soia, lecitină de soia, ouă, zer pudră".


Pentru a şti cu ce se alege organismul dumneavoastră după ce va consuma acest amestec de aditivi alimentari, producătorul oferă şi o etichetă nutriţională pentru 100 de grame de ruladă: "Proteine 8,6 g, carbohidraţi 55,8 g, grăsimi 14,3 g, valoarea energetică 1545,2 kj/ 386,3 kcal".  


ANALIZÅ. Rulada analizată este un produs de cofetărie cu un profil nutriţional extrem de dezechilibrat. Acesta este conferit de excesul de zaharuri cu absorbţie rapidă şi index glicemic foarte ridicat (zaharoză, sirop de glucoză-fructoză, dextroză), prezente în toate componentele (blat, glazură, cremă şi gem). Rulada conţine de asemenea şi o serie de grăsimi periculoase pentru sănătate din categoria celor hidrogenate, parţial hidrogenate şi a margarinelor înalt aterogene, atrage atenţia profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.


Pe lângă nutrienţii majori, glucide şi grăsimi, produsul conţine şi 20 de aditivi alimentari (E-uri), unul mai periculos decât celălalt. Densitatea energetică este foarte ridicată, furnizând organismului în special "calorii oarbe" de proastă calitate nutriţională, care consumă rezervele de vitamina B1. Suferinzii de celiachie nu trebuie să uite că în compoziţia produsului intră şi gluten.


CONCLUZII. Din cauza compoziţiei extrem de nocive, produsul analizat nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, suferinzilor de boli cardiovasculare, hepatice, renale, celor cu afecţiuni dermatologice, persoanelor cu afecţiuni ale tractusului intestinal, celor cu cancere, alergicilor, astmaticilor, celor cu status proinflamator sistemic, persoanelor cu maladii neurologice şi neurodegenerative. Produsul este interzis suferinzilor de celiachie, iar diabeticii vor cere sfatul medicului înainte de a-l consuma.


E202

Sorbatul de potasiu (E 202) este un conservant pe care producătorul l-a folosit în trei dintre componentele acestei rulade. Medicii nu recomandă consumul lui în mod frecvent, din cauza faptului că poate declanşa crize de astm, dar şi diverse alergii. Persoanele care au diverse sensibilităţi sunt cel mai des predispuse la astfel de simptome. Doza zilnică admisă pentru sorbatul de potasiu este de 25 mg/kg corp. Aceasta poate fi foarte uşor depăşită, mai ales că E 202 se poate găsi în foarte multe produse, de la deserturi până la mezeluri.


Precizări

Rubrica se adresează persoanelor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele lor asupra sănătăţii. Cititorii îşi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43. sau pe e-mail   bundeconsum@jurnalul.ro. Dacă sunteţi interesat de caracteristicile unui produs, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere, numărul 1-3, corp D, Sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia, pentru a fi "analizată" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizăm că profesorul doctor Gheorghe Menchinicopschi foloseşte doar informaţiile de pe etichetă, fără a şti despre ce produs este vorba.
 

×
Subiecte în articol: bun de consum grasimi