x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Dă timpul înapoi! 50 de obiceiuri pentru întinerire, pe care trebuie să le adopți când ai 50 de ani

Dă timpul înapoi! 50 de obiceiuri pentru întinerire, pe care trebuie să le adopți când ai 50 de ani

de Redacția Jurnalul    |    05 Oct 2024   •   09:20
Dă timpul înapoi! 50 de obiceiuri pentru întinerire, pe care trebuie să le adopți când ai 50 de ani
Sursa foto: Hepta/Iată nu mai puțin de 50 de pași pe care îi poți face ca să dai timpul înapoi

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, efectele inerentului proces de îmbătrânire ne apar în oglindă tot mai vizibile. Cu toate că o parte din aceste schimbări ar putea să nu fie la fel de evidente pentru cei din jur, cei mai mulți dintre noi dorim să ne prezentăm în cea mai bună variantă a noastră posibilă și să ne simțim bine cu noi înșine.

O bună îngrijire a pielii este adesea creditată ca fiind modalitatea cea mai sigură de a arăta cu 10 ani mai puțin, dar această practică nu este nici pe departe singura care contează. Dimpotrivă! Iată nu mai puțin de 50 de pași pe care îi poți face ca să dai timpul înapoi, transmite LONGEVITY Magazine. Știi, doar, că ești atât de tânăr sau de tânără pe cât te simți, așa că ce procedură anti-aging mai bună de atât am putea găsi? 

Cele 50 de sfaturi simple, concise, oferite de echipa interdisciplinară de specialiști a companiei americane Arbor, ale cărei servicii se concentrează pe grupa de vârstă 50+, sunt, împreună, o adevărată strategie anti-aging. Nu au cum să dea greș dacă sunt puse în practică, iar zece ani în minus contează, nu-i așa?

Așadar, iată 50 de obiceiuri bune pentru… tinerii de 50 de ani:

  1.  Încearcă meditația ● Pentru a combate stresul, încearcă să meditezi în fiecare zi. 10 minute de meditație și relaxare zilnică pot avea un efect pozitiv asupra nivelului de stres și asupra proceselor de îmbătrânire ale corpului.
  2.  Dormi suficient ● Un număr adecvat de ore de somn de calitate, în fiecare noapte, oferă timpul necesar pentru ca pielea să se regenereze. Dormitul cu fața în sus poate evita accentuarea unor riduri.
  3.  Fă exerciții fizice ● Exercițiile fizice regulate pot încetini procesul de îmbătrânire, te pot ajuta să beneficiezi de un somn de mai bună calitate și să previi pierderea musculară pe măsură ce îmbătrânești.
  4.  Bea suficientă apă ● Hidratarea este vitală pentru sănătate, iar apa băută în cantități suficiente te poate ajuta să capeți un aspect mai tineresc. Pielea deshidratată pare mai subțire și exacerbează aspectul petelor și ridurilor.
  5.  Deconectează-te ● Telefoanele mobile și tabletele pot avea efectul de a accentua stresul și anxietatea, care sunt legate de îmbătrânirea prematură. Așa că, pe cât poți, deconectează-te. Te va ajuta să-ți menții aspectul tineresc.
  6.  Abține-te de la alcool ● Alcoolul are un efect de deshidratare asupra organismului, iar deshidratarea accelerează îmbătrânirea pielii și poate adânci liniile fine și ridurile, făcându-le mai vizibile.
  7.  Dezvoltă o rutină de noapte ● Stabilirea unei rutine înainte de culcare dă un semnal corpului că este timpul să dormi, ceea ce poate ajuta la stimularea eliberării melatoninei și te poate face să adormi mai repede.
  8.  Renunță la electronice înainte de culcare ● Electronicele te expun la lumină albastră, care poate suprima eliberarea de melatonină. În consecință, vei adormi mai greu și vei suferi efectele unei nopți nedormite.
  9.  Nu sta cocoșat ● O poziție corectă te face să arăți mai înalt, mai slab și mai tânăr. Pe lângă beneficiile estetice, o postură bună te ajută să emani încredere în tine, ceea ce dă un semnal de tinerețe și potență. 
  10.  Evită să mijești ochii ● Dacă nu porți ochelari de soare în aer liber, probabil că vă miji ochii frecvent. Făcând acest lucru, pielea feței va avea de suferit și, în timp, va forma linii fine și riduri, în special în colțurile exterioare ale ochilor.
  11.  Zâmbește! ● Studiile arată că, în fotografii, personajele cu fețe fericite par mai tinere decât vârsta reală. În schimb, expresiile de frică par să adauge ani pe chip, în timp ce expresiile neutre determină o evaluare mai corectă a vârstei. 
  12.  Însușește-ți un hobby creativ ● Pasiunea pentru diferite îndeletniciri oferă multe beneficii pentru sănătate, inclusiv menținerea sănătății creierului și senzația că întregul corp este mai tânăr și mai capabil de eforturi.
  13.  Nu fuma ● Fumatul îmbătrânește pielea premature prin descompunerea colagenului și sabotarea elasticității. În consecință, ridurile apar mai devreme decât ar fi normal și pot deveni chiar mai vizibile.
  14.  Combate stresul ● Stresul îți poate afecta capacitatea de a absorbi nutrienții vitali pentru a rămâne sănătos și pentru a arăta la fel de tânăr pe cât te simți. Așadar, apelează la activități și tehnici de reducere a stresului.
  15.  Poartă pălărie și mâneci lungi ● Pielea ferită de razele dăunătoare ale soarelui va fi mai ferită de îmbătrânirea prematură. O cămașă lejeră, cu mâneci lungi, și o pălărie te vor proteja de razele ultraviolete.
  16.  Socializează ● Petrece timp cu prietenii și fii deschis pentru noi amiciții. Conexiunile sociale puternice sunt foarte importante pentru susținerea sănătății mintale și fizice, inclusiv pentru reducerea potențialului de depresie. 
  17.  Îmbrățișează-ți vârsta ● O perspectivă pozitivă și vizualizarea îmbătrânirii într-un mod pozitiv te poate ajuta să trăiești mai mult. De asemenea, te face mai încrezător, ceea ce face ca ceilalți să te perceapă ca fiind mai tânăr.
  18.  Fă exerciții de forță ● Antrenamentul de forță tonifiază și mențin mușchii, un accent care susține tipul de postură încrezătoare și o atitudine energică. Ambele transmit semnalele unui aspect mai tineresc.
  19.  Consumă acizi grași omega-3 ● Acizii grași Omega-3 contribuie la reducerea inflamației din organism și, implicit, la prevenirea semnelor de îmbătrânire prematură. În plus, pot ajuta la stabilizarea stării de spirit! 
  20.  Mănâncă alimente bogate în antioxidanți ● Antioxidanții ajută la combaterea radicalilor liberi, care pot duce la deteriorarea celulelor din organism. De asemenea, se crede că au unele beneficii anti-îmbătrânire. 
  21.  Bea ceai verde ● Ceaiul verde este bogat în antioxidanți, inclusiv polifenoli – un tip special de antioxidant care ajută la prevenirea bolilor de inimă, a declinului neurologic, a altor boli cronice și a îmbătrânirii premature.
  22.  Exclude alimentele procesate ● E firesc să vrei să te răsfeți din când în când, dar aceste alimente duc la creșterea radicalilor liberi și a stresului oxidativ (deteriorarea celulelor), care accelerează procesul de îmbătrânire.
  23.  Tratează-te cu migdale zilnic ● Există cercetări care leagă consumul zilnic a 30 de grame de migdale și reducerea aspectului ridurilor. Migdalele sunt bogate în acizi grași esențiali și vitamina E, un antioxidant.
  24.  Mănâncă fructe și legume roșii și oranj ● O dietă bogată în fructe și legume portocalii și roșii creează un ten sănătos, atractiv și strălucitor, datorită carotenoidelor care se găsesc din belșug în aceste alimente.
  25.  Adoptă o dietă antiinflamatoare ● O astfel de dietă este concepută pentru a preveni inflamația cauzată de alimentele procesate și zahăr. Minunat la dieta antiinflamatoare este că se întâmplă să fie și o dietă anti-îmbătrânire!
  26.  Include în dietă rădăcina de maca ● Stimulează regenerarea celulelor pielii adăugând rădăcină de maca în dietă. Este bogată în riboflavină, niacină și vitamina B6, care îi conferă putere de regenerare a celulelor pielii. 
  27.  Îmbogățește dieta cu proteine ● Proteinele sunt esențiale pentru construirea de colagen și elastină, care contribuie sănătatea și aspectul tânăr al pielii. Include, deci, în dietă, carne slabă, fasole, mazăre sau iaurt grecesc.
  28.  Ai grijă din ce surse obții proteine ● Consumul de proteine din surse care depășesc nivelurile de contaminanți maxim admise poate crește riscul de boli de inimă, cancer și alte probleme de sănătate. Așadar, atenție!
  29.  Obțineți mai multă vitamina C ● Vitamina C este un antioxidant care poate ajuta la combaterea radicalilor liberi din organism, dar este și un ingredient necesar pentru enzimele care produc colagen. Pielea tânjește după colagen!
  30.  Asigură-ți aportul de acid linoleic ● Acidul linoleic nu este produs de organism și poate fi obținut doar din alimentele consumate. Lipsa acidului linoleic din dietă (împreună cu vitamina C) este asociată cu pielea uscată.
  31.  Consumă avocado ● Avocado e bogat în carotenoizi, luteină și zeaxantină, care pot îmbunătăți hidratarea, netezimea și elasticitatea pielii. Luteina are avantajul suplimentar de a proteja împotriva luminii albastre dăunătoare.
  32.  Verifică aportul de calciu ● Calciul este vital pentru menținerea sănătății oaselor și prevenirea osteoporozei. Oasele puternice și sănătoase îngăduie mișcarea susținută și o postură bună, ambele fiind apanaje ale tinereții.
  33.  Alimentează-te cu mai multe fibre ● Fibrele mențin sistemul digestiv sănătos și au o serie de alte beneficii anti-îmbătrânire: ajută la menținerea unei greutăți optime și, dar și la reducerea colesterolului și a inflamației.
  34.  Redu consumul de sare ● Sarea în exces duce la retenția de lichide, ceea ce vă poate oferi un aspect buhăit, iar prea mult sodiu crește riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și hipertensiune arterială. 
  35.  Adaugă masajul facial în rutina zilnică ● Masajul facial ajută la stimularea fluxului sanguin, furnizând mai mult oxigen țesuturilor. Concentrarea asupra mușchilor obrajilor poate ajuta la „ridicarea maxilarului“, spun esteticienii.
  36.  Tratează-ți mâinile cum îți tratezi fața ● Mâinile îți pot dezvălui imediat adevărata vârstă. Experții în frumusețe recomandă să folosești cremele de față și pentru mâini, pentru a le menține aspectul sănătos și tânăr. 
  37.  Nu neglija pielea gâtului ● Pielea gâtului își pierde elasticitatea cel mai repede, așa că nu neglijați să vă mențineți și aici pielea hidratată și protejată. Exfolierea regulată poate ajuta la menținerea unui aspect mai tânăr.
  38.  Vopsește-ți părul cu înțelepciune ● O culoare semnificativ mai închisă decât cea natural accentuează ridurile feței. Nuanțele mai deschise ale părului, pe de altă parte, pot ajuta la compensarea schimbărilor de pigmentare a pielii.
  39.  Ai grijă la pungile de sub ochi ● Odată cu vârsta, țesutul ocular începe să scadă pe lângă mulți alți factori care pot duce la apariția pungilor oculare. Specialiștii recomandă utilizarea unei comprese rece în zona de sub ochi.
  40.  Apelează la exfoliere ● Nu uita ca, o dată pe săptămână, să apelezi la exfoliante. Exfolierea elimină celulele moarte ale epidermei, această reîmprospătare a pielii fiind o modalitate rapidă de a arăta mai tânăr.
  41.  Folosește cremă de protecție solară ● Pielea din jurul ochilor este foarte subțire, deci deosebit de susceptibilă la deteriorare. Folosește zilnic cremă cu factor ridicat de protecție solară, în special în zona din jurul ochilor.
  42.  Ondulează-ți genele ● Genele frumos curbate au efectul de a face ochii să pară mai mari, mai deschiși și mai ridicați, ceea ce, cu siguranță, oferă un aspect care poate face o femeie să arate mai tânără decât îi este vârsta.
  43.  Alege hainele potrivite pentru tipul tău de corp ● Adaugă câteva piese vestimentare clasice în garderoba ta, dar ai grijă să fie de calitate! Dacă bugetul îți permite, alege-le astfel încât să poți construi mai multe ținute.
  44.  Ferește-te de machiajul cu sclipici. Fardurile pline de sclipici pot atrage mai multă atenție asupra liniilor fine și ridurilor. Un finisaj satinat nu îmbătrânește și este o alegere mult mai bună pentru un aspect elegant.
  45.  Menține-ți buzele hidratate ● Buzele uscate sau, mai rău, crăpate arată neîngrijit, bătrânicios și pot fi și dureroase. Balsamurile, care pot conține și un factor de protecție solară, mențin buzele hidratate și sănătoase.
  46.  Albește-ți dinții ● O dantură albă oferă un aspect mai tânăr și completează frumos machiajul. Pe lângă serviciile profesionale de albire a dinților oferite de cabinetele dentare, produse special destinate există în orice farmacie.
  47.  Păstrează-ți pielea hidratată ● Pielea deshidratată nu este la fel de plină, ceea ce înseamnă că ridurile sunt adesea mai proeminente dacă pielea e lipsită de umiditate. Combate deshidratarea folosind zilnic o cremă hidratantă.
  48.  Folosește cremă BB în loc de fond de ten. Un fond de ten ales greșit și aplicat neinspirat te poate face să arăți mai în vârstă, iar unele ingrediente ale fondului de ten de slabă calitate pot duce la îmbătrânire prematură.
  49.  Apelează la o cremă de corp autobronzantă ● Crema hidratantă autobronzantă hidratează pielea și o face să arate ca sărutată de soare, scutind-o de razele UV nocive ale soarelui sau din cabina de bronzat.
  50.  Ai grijă de forma sprâncenelor ● Experții în estetică facială accentuează importanța îngrijirii sprâncenelor și insistă asupra alegerii unei linii care să flateze forma feței. E ceea ce dă un aspect grozav, tineresc, la orice vârstă.

×