Sunt zile în care chiar dacă ați dormit 7-8 ore noaptea anterioară sau v-ați băut cafeaua, simțiți o stare generală de somnolență și nu vă puteți opri din căscat.
Potrivit Prevention.com, de cele mai multe ori, problema poate fi combătută cu ajutorul alimentației. Pentru a nu exagera cu cofeina și a evita carbohidrații simpli și dulciurile foarte procesate, ar trebui să consumăm:
Ovăz
Ovăzul este una din cele mai comune, dar și cele mai bune alegeri pentru micul dejun. Este o sursă incredibilă de energie și are un indice glicemic scăzut (metodă de a măsura viteza de absorbție a carbohidraților în corp). Ovăzul se digeră încet, asigură o senzație de sațietate toată dimineață, și nu provoacă scăderi bruște de energie. Adăugați fructul preferat și un praf de scorțișoară și bucurați-vă de un mic dejun delicios și energizant.
Apa plată
Da, banala apă plată consumată pe stomacul gol ne ajută să ne trezim mai repede. Chiar și o ușoară deshidratare creează acea senzație de ceață și oboseala, pentru a ni se atrage atenția că organismul nu are suficientă apă pentru a funcționa normal. De fapt, cei mai mulți oameni sunt deshidratați dimineața, iar consumul de lichide va face diferența. Dacă sunteți la birou și începeți să căscați, beți un pahar cu apă, nu fugiți să cumpărați o a doua cafea.
Oțet de mere
Nu există nicio explicație științifică referitoare la fel în care acționează acest „truc”, dar o lingură de oțet de mere amestecată cu miere și apă este mai eficientă decât o ceașcă de cafea, susțin unii. Aparent, acest remediu popular energizează instant, oferă o senzație de claritate mentală, contribuind la o stare de sănătate bună. Singurul amendament ar fi să nu exagerați cu cantitățile, întrucât aciditatea oțetului poate irita gâtul și tractul digestiv.
Semințe de chia
Sunt bogate în acizi grași omega-3, esențiali pentru buna funcționare a creierului. Astfel, semințele de chia pot combate oboseala și ne ajută să ne simțim mai alerți. Beneficiile acestor super-alimente nu se opresc aici: absorb de 10 ori greutatea lor în apă, îmbunătățind digestia. Pentru un plus de energie, puteți adăuga o lingură de semințe de chia în smoothie-ul pe care îl serviți dimineața.
Vegetale verzi
Consumul de salate și legume verzi este una din cele mai bune modalități de a ne energiza. Aceste vegetale conțin vitamine din complexul B, care ajută organismul să transforme hrana în energie. Puteți să serviți o salată mare la micul dejun sau un smoothie nutritiv.
Mentă
Cercetătorii au descoperit că mirosul de mentă stimulează starea de alertă și diminuează oboseala. Alegeți să serviți un ceai de mentă în locul cafelei obișnuite sau încercați să mestecați gumă când simțiți că vă ia somnul la birou.
Ouă
Probabil ați mai auzit diverse opinii conform cărora ouăle nu sunt sănătoase și măresc colesterolul. Nimic mai neadevărat, spun medicii. În realitate, ouăle reprezintă alegerea perfectă pentru micul dejun. Sunt bogate în proteine, oferind energie pentru întreaga zi.