x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet 9 sfaturi pentru persoanele care nu reușesc să slăbească. Nutriționist: "Dacă un ritm de slăbire accelerat nu e pentru tine..."

9 sfaturi pentru persoanele care nu reușesc să slăbească. Nutriționist: "Dacă un ritm de slăbire accelerat nu e pentru tine..."

de Redacția Jurnalul    |    26 Sep 2023   •   20:00
9 sfaturi pentru persoanele care nu reușesc să slăbească. Nutriționist: "Dacă un ritm de slăbire accelerat nu e pentru tine..."

Ținerea unei diete pentru scăderea în greutate reprezintă o provocare dar vestea bună este că există soluții chiar și pentru persoanele care nu reușesc să slăbească.

Ce să faci dacă nu reușești să slăbești. 9 sfaturi direct de la nutriționist: "Rămâi la 2 kg pierdute pe lună"

Nutriționistul și instructorul de pilates, Cori Grămescu, explică ce să faci dacă încerci să dai jos kilogramele în plus dar nu reușești. 

"Pentru fiecare rezultat wow de slăbire, de obicei sunt mult mai mulţi alţi oameni care încearcă să slăbească şi nu reuşesc. În general, ca medie în industrie, procentul de succes e de 10%. Iată ce poţi să faci dacă eşti însă în restul de 90% de oameni care încearcă să slăbească, dar reuşesc marginal sau deloc.

1. Lasă vinovăţia deoparte!

Slăbirea nu are nicio conotaţie morală, nu eşti un om mai bun dacă reuşeşti să slăbeşti şi un corp de dimensiune mai mică nu spune nimic despre valoarea ta umană. Dacă îţi propui să slăbeşti şi nu reuşeşti, ai cel mult un proces ineficient de organizare a meselor şi de aliniere a acţiunilor cu obiectivele de slăbire, dar nimic mai mult. Cu cât reuşeşti să decuplezi mai rapid judecăţile şi vinovăţiile de numărul de kilograme pierdute sau nu, cu atât mai curat o să fie procesul tău de slăbire.

2. Fă-ţi ordine în programul zilnic

Slăbirea necesită organizare şi disciplină, înainte de orice altceva. Oamenii care slăbesc eficient au un program ordonat de somn, mese, sport şi activităţi fizice uşoare, îşi fac cumpărăturile în mod organizat şi gătesc destul de mult acasă. Dacă tu trăieşti un haos permanent, îţi scazi şansele de a slăbi.

3. Educă-te pe bune în privinţa balanţei energetice, deficitului caloric şi a fracţiilor de macronutrienti necesar pentru slăbire

O înţelegere profundă, solidă a regulilor alimentare îţi uşurează procesul decizional la fiecare masă. Dacă nu vrei să citeşti un meniu pre-construit pentru tine, te poate ajuta să ai o schemă limpede de mese. Însă nu uita să întrebi de fiecare dată de ce trebuie să mănânci aşa sau în alt fel.

4. Învaţă să îţi setezi obiective în mod eficient

În ciuda părerii generale, motivaţia nu e ceva ce se întreţine de la sine. Este un întreg proces cognitiv în spate care te ajută să te menţii motivat. Un obiectiv eficient este un obiectiv specific, concret, cu un calendar clar şi care se bazează pe o serie de acţiuni concrete care susţin atingerea acelui obiectiv, pe care le planificăm şi monitorizăm constant. De exemplu, "Vreau să încerc să slăbesc" versus "O să slăbesc 15 kilograme în 4 luni" sunt două obiective complet diferite.

Primul e slab, imprecis şi care nu incumbă niciun fel de responsabilitate din partea emitentului, pe când al doilea e clar, pozitiv şi cu un timeline. Pasul 2 este să îmi clarific paşii de urmat, împărţiţi pe săptămâni, şi să mă asigur că săptămână de săptămână îmi urmez şi ating obiectivul intermediar. Succesul repetat în atingerea targetului intermediar creează încredere în sine, satisfacţie şi motivaţia de a continua.

5. Învaţă să îţi creezi satisfacţie în mod constant din altceva decât mâncare

Mulţi adulţi au ca unice surse de plăcere mâncarea şi alcoolul. Câtă vreme singurul filon de bunăstare emoţională vine din acea direcţie, e imposibil să decuplezi mâncarea de "rolul" de generator de satisfacţie şi plăcere. Investeşte timp în a descoperi alte modalităţi de a-ţi crea plăcere în viaţă, de a construi un sistem de bucurioare şi împlinire care să îţi acopere nevoile emoţionale. De la cultivarea unor hobby-uri, la a construi relaţii sociale şi emoţionale împlinite, acest aspect adeseori trecut cu vederea este foarte important în economia unui proces de slăbire.

6. Căută să înţelegi pe bune de ce vrei să slăbeşti, pentru că asta îţi va întreţine energia pentru efortul solicitat de proces

De exemplu, multă vreme mă chinuiam să îmi spun că motivaţia mea de a slăbi vine din dorinţa de a fi mai sănătoasă. În realitate, driverul meu principal a fost acum 20 şi ceva de ani să arăt bine, să mă simt atrăgătoare. Apoi, decizia de a avea grijă de corpul meu a avut mult de-a face cu procesul de creştere a stimei de sine, de a-mi întări intern conştiinţa faptului că pot să îmi îndeplinesc dorinţele şi obiectivele, că mă respect suficient ca să fac efort pentru mine şi că sunt performantă cu ceea ce îmi propun.

După 35, a început să fie în sfârşit vorba despre sănătate, despre a gestiona un bagaj de patologii din familie, despre a-mi reface corpul şi mintea după sarcinile pierdute şi tratamentele hormonale, despre a îmbătrâni cu demnitate în scenariul în care va trebui să mă îngrijesc singură la bătrâneţe. Însă claritatea de a înţelege de ce vrei să slăbeşti de fapt e fundamentală în proces.

7. Găseşte aliaţi în procesul tău de slăbire

Adeseori, familia şi prietenii sunt exact cei care contribuie la dezechilibrele alimentare, căci nu degeaba se spune că "obezitatea circulă în familie". Suntem suma celor mai apropiaţi 5 oameni din viaţa noastră. Ca să te schimbi, ai nevoie de un cerc de suport nou, aliniat cu "your future self", cu ceea ce îţi doreşti să devii. Caută aliaţii ăştia în comunităţile care îţi susţin devenirea - fă-ţi prieteni la sală, mergi în retreat-uri de slăbire sau înscrie-te în grupuri de suport pentru slăbire.

8. Învaţă să perseverezi şi să "lucrezi" inteligent

Slăbirea e printre cele mai simple procese, însă mulţi oameni fie renunţă prea repede, pentru că încep cu o înfometare agresivă, fie nu reuşesc să îşi organizeze mesele şi trăiesc într-o permanentă improvizare a dietei lor. Dacă vezi că un ritm de slăbire accelerat nu e pentru tine, rămâi la 2 kg pierdute pe lună şi învaţă cum atingi acel target, apoi decizi dacă vrei să pui mai mult efort pentru un proces mai accelerat.

9. Cere sprijinul profesioniştilor

Poţi lucra mai eficient dacă faci echipă cu un profesionist care să îţi eficientizeze procesul", a explicat Cori Grămesu pe Facebook.

×
Subiecte în articol: slabit dieta cori gramescu nutritie