x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Acai – un superfruct

Acai – un superfruct

de Dr. ing. Gabriela Berechet    |    24 Iun 2010   •   00:00
Acai – un superfruct

Studiile moderne au arătat că adi­ţio­na­rea unor ingrediente natura­le în teh­nologiile de fabricaţie pot conduce la rezultate spectaculoase: creş­te­rea termenului de valabilitate, creş­te­rea conţinutului de acizi graşi mo­no­nesaturaţi (MUFA) şi a celor poli­ne­saturaţi (PUFA) din produsele lac­ta­te probiotice, reducerea conţinutului de acizi graşi saturaţi.



International Dairy Journal a pu­bl­icat recent studiile unei echipe de cercetători din Brazilia asupra iaurtului probiotic. Astfel, au demonstrat că în iaurturile cu pulpă din fructul de acai s-a evidenţiat o creştere a popu­la­ţiilor microbiene de
Lactobacillus şi Bifidobacteria, bacterii cu rol do­ve­dit probiotic, după o păstrare în con­diţii de refrigerare, chiar şi după pa­tru săptămâni de depozitare.

Fructul de acai este prezent de mii de ani în dieta sud-americanilor. Asemănător strugurelui roşu, acesta are proprietăţi antioxidante remar­ca­bile, datorită nivelului ridicat de an­tociani, pigmenţi care se găsesc şi în vinul roşu. Profesorul Oliveira şi co­la­boratorii săi de la Universitatea din Sao Paolo au efectuat studii pe lapte semidegresat însămânţat cu patru culturi lactice probiotice: L. aci­dophilus (DSM), B. animalis subsp. lactis BL04 (Danisco), B94 (DSM) şi B. longum 120 (Danisco). Iaurturile au fost preparate în dublu exe­mplar, unul cu adaos de pulpă de fruct acai, unul fără fruct. Implementarea industrială este însă limita­tă de tehnologia de procesare a fructului acai în vederea întrunirii tutu­ror condiţiilor de siguranţă alimentară revendicate de legislaţia naţio­na­lă şi internaţională.

×
Subiecte în articol: bun de consum