Studiile moderne au arătat că adiţionarea unor ingrediente naturale în tehnologiile de fabricaţie pot conduce la rezultate spectaculoase: creşterea termenului de valabilitate, creşterea conţinutului de acizi graşi mononesaturaţi (MUFA) şi a celor polinesaturaţi (PUFA) din produsele lactate probiotice, reducerea conţinutului de acizi graşi saturaţi.
International Dairy Journal a publicat recent studiile unei echipe de cercetători din Brazilia asupra iaurtului probiotic. Astfel, au demonstrat că în iaurturile cu pulpă din fructul de acai s-a evidenţiat o creştere a populaţiilor microbiene de
Lactobacillus şi Bifidobacteria, bacterii cu rol dovedit probiotic, după o păstrare în condiţii de refrigerare, chiar şi după patru săptămâni de depozitare.
Fructul de acai este prezent de mii de ani în dieta sud-americanilor. Asemănător strugurelui roşu, acesta are proprietăţi antioxidante remarcabile, datorită nivelului ridicat de antociani, pigmenţi care se găsesc şi în vinul roşu. Profesorul Oliveira şi colaboratorii săi de la Universitatea din Sao Paolo au efectuat studii pe lapte semidegresat însămânţat cu patru culturi lactice probiotice: L. acidophilus (DSM), B. animalis subsp. lactis BL04 (Danisco), B94 (DSM) şi B. longum 120 (Danisco). Iaurturile au fost preparate în dublu exemplar, unul cu adaos de pulpă de fruct acai, unul fără fruct. Implementarea industrială este însă limitată de tehnologia de procesare a fructului acai în vederea întrunirii tuturor condiţiilor de siguranţă alimentară revendicate de legislaţia naţională şi internaţională.
Citește pe Antena3.ro