x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Acord pentru consumatori între Uniunea Europeană şi China

Acord pentru consumatori între Uniunea Europeană şi China

de Cristina Andreea Calin    |    18 Noi 2008   •   00:00

Uniunea Europeană şi China au semnat luni un acord de cooperare în domeniul siguranţei consumatorilor, în condiţiile înmulţirii cazurilor în care produse chinezeşti care
nu respectau standardele de calitate, precum jucăriile, au fost retrase de pe piaţa comunitară, transmite Associated Press.



Potrivit acestui acord, cele două părţi vor face un schimb mai eficient de informaţii cu privire la produsele alimentare care nu corespund standardelor de calitate şi igienă.
De asemenea, documentul le va permite oficialilor din UE şi China să realizeze controale coordonate asupra producătorilor, pentru a garanta nivelurile minime de calitate.
Autorităţile de la Bruxelles şi Beijing vor examina în viitorul apropiat şi posibilitatea încheierii unui acord de cooperare trilaterală UE – China – SUA în domeniu, la propunerea şefului Comisiei pentru siguranţa consumatorilor din SUA, Nancy A. Nord.

PRODUSELE CHINEZEŞTI, PERICULOASE
Comisia Europeană a anunţat recent că jumătate din totalul produselor periculoase pentru consumatorii europeni retrase de pe piaţa UE în 2007 au provenit din China, adaugă sursa citată. Înţelegerea a fost semnată din cauza scandalului privind laptele praf, destinat sugarilor, infestat cu melamină. Deşi pe teritoriul Uniunii Europene nu s-au înregistrat cazuri de copii bolnavi, în mai multe ţări s-au găsit în rafturile magazinelor produse care aveau un conţinut ridicat de melamină. Toate proveneau din China, ţară unde au murit patru bebeluşi din cauza blocajului renal provocat de ingerarea substanţei chimice. Mai mult, zeci de mii de alţi sugari au fost internaţi în spital. Acesta nu este singurul scandal în care produsele chinezeşti au fost implicate. Inspectorii pentru protecţia consumatorilor din UE au depistat anul trecut jucării foarte periculoase şi pastă de dinţi provenite din China, care puneau în pericol sănătatea. (Cristina Călin)

×
Subiecte în articol: bun de consum China