Caramelul este un aditiv alimentar care se găseşte în industria alimentară în patru forme. E 150a, caramel simplu, este un colorant natural. Chiar şi aşa, consumul lui nu este recomandat copiilor hiperactivi.
Caramelul este un aditiv alimentar care se găseşte în industria alimentară în patru forme. E 150a, caramel simplu, este un colorant natural. Chiar şi aşa, consumul lui nu este recomandat copiilor hiperactivi.
Unul dintre efectele negative ale aditivului E 150a este că poate încetini creşterea copiilor. Caramelul simplu este unul dintre coloranţii care pot fi obţinuţi din organisme modificate genetic. E 150b (caramel de sulfit de sodiu), E 150c (caramel amoniacal), E 150d (caramel sulfit de amoniu) sunt tot coloranţi maro, dar obţinuţi în mod artificial. Efectele acestora sunt dintre cele mai grave: declanşarea sindromului de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD), încetinirea creşterii, distensii intestinale, hipertrofie a muşchilor. De asemenea, poate distruge vitamina B şi distruge cromozomii.
UTILIZARE. Dozele zilnice admise pentru E 150c şi pentru E 150d sunt de 200 mg/kg corp. Chiar dacă pare o cantitate mare, ea poate fi uşor depăşită. Caramelul, indiferent care, se găseşte într-o foarte mare gamă de produse alimentare. E 150(a, b, c, d) se găseşte în bere, pâine neagră, ciocolată, biscuiţi, coniac, sosuri, gogoşi, produse din peşte, îngheţate, gemuri, deserturi din lapte, murături, băuturi carbogazoase, oţet, vinuri şi lista poate continua.
Unul dintre efectele negative ale aditivului E 150a este că poate încetini creşterea copiilor. Caramelul simplu este unul dintre coloranţii care pot fi obţinuţi din organisme modificate genetic. E 150b (caramel de sulfit de sodiu), E 150c (caramel amoniacal), E 150d (caramel sulfit de amoniu) sunt tot coloranţi maro, dar obţinuţi în mod artificial. Efectele acestora sunt dintre cele mai grave: declanşarea sindromului de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD), încetinirea creşterii, distensii intestinale, hipertrofie a muşchilor. De asemenea, poate distruge vitamina B şi distruge cromozomii.
UTILIZARE. Dozele zilnice admise pentru E 150c şi pentru E 150d sunt de 200 mg/kg corp. Chiar dacă pare o cantitate mare, ea poate fi uşor depăşită. Caramelul, indiferent care, se găseşte într-o foarte mare gamă de produse alimentare. E 150(a, b, c, d) se găseşte în bere, pâine neagră, ciocolată, biscuiţi, coniac, sosuri, gogoşi, produse din peşte, îngheţate, gemuri, deserturi din lapte, murături, băuturi carbogazoase, oţet, vinuri şi lista poate continua.
Citește pe Antena3.ro