x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Aditivi - E 150, cel mai utilizat colorant

Aditivi - E 150, cel mai utilizat colorant

de Cristina Andreea Calin    |    20 Feb 2008   •   00:00
Aditivi - E 150, cel mai utilizat colorant

Caramelul este un aditiv alimentar care se găseşte în industria alimentară în patru forme. E 150a, caramel simplu, este un colorant natural. Chiar şi aşa, consumul lui nu este recomandat copiilor hiperactivi.



Caramelul este un aditiv alimentar care se găseşte în industria alimentară în patru forme. E 150a, caramel simplu, este un colorant natural. Chiar şi aşa, consumul lui nu este recomandat copiilor hiperactivi.

Unul dintre efectele negative ale aditivului E 150a este că poate încetini creşterea copiilor. Caramelul simplu este unul dintre coloranţii care pot fi obţinuţi din organisme modificate genetic. E 150b (caramel de sulfit de sodiu), E 150c (caramel amoniacal), E 150d (caramel sulfit de amoniu) sunt tot coloranţi maro, dar obţinuţi în mod artificial. Efectele acestora sunt dintre cele mai grave: declanşarea sindromului de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD), încetinirea creşterii, distensii intestinale, hipertrofie a muşchilor. De asemenea, poate distruge vitamina B şi distruge cromozomii.

UTILIZARE. Dozele zilnice admise pentru E 150c şi pentru E 150d sunt de 200 mg/kg corp. Chiar dacă pare o cantitate mare, ea poate fi uşor depăşită. Caramelul, indiferent care, se găseşte într-o foarte mare gamă de produse alimentare. E 150(a, b, c, d) se găseşte în bere, pâine neagră, ciocolată, biscuiţi, coniac, sosuri, gogoşi, produse din peşte, îngheţate, gemuri, deserturi din lapte, murături, băuturi carbogazoase, oţet, vinuri şi lista poate continua.


×
Subiecte în articol: bun de consum