x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Alăptatul poate dăuna sugarilor

Alăptatul poate dăuna sugarilor

de Nicoleta Catana    |    08 Mai 2008   •   00:00
Alăptatul poate dăuna sugarilor

Substanţele perfluante (PFC), din care este făcut teflonul, pot fi extrem de nocive pentru nou-născuţi, deoarece acestea trec în laptele matern, arată primul studiu de acest gen

Substanţele perfluante (PFC), din care este făcut teflonul, pot fi extrem de nocive pentru nou-născuţi, deoarece acestea trec în laptele matern, arată primul studiu de acest gen, efectuat de o echipă de cer­cetători de la Universitatea Massachusetts Amherst din Statele Unite ale Ame­ricii. Oamenii de ştiinţă au mai descoperit că laptele provenit de la fe­meile care au devenit mame pentru prima dată prezintă cel mai mare risc de toxicitate în primele şase luni de alăp­tare. Aceştia explică feno­menul prin energia foarte mare pe care o transmit în timpul hrănirii be­beluşilor, dar şi prin schimbarea bruscă de regim alimentar. Proaspetele mămici sunt sfătuite să fie extrem de atente la ce alimente consumă pe durata alăptatului, întrucît acestea pot avea efecte negative asupra su­garilor.

 

LOCALIZARE. PFC pot fi găsite în sîngele oricărei persoane, inclusiv în cel al nou-născuţilor. De asemenea, aceste substanţe se regăsesc şi în ambalajele alimentelor, de exemplu, popocorn, pizza, dar şi în stomacul peştelui şi al altor animale. Mămicile trebuie să acorde maximă atenţie şi produselor de îngrijire corporală ca pasta de dinţi sau şamponul, deoarece şi acestea pot reprezenta o sursă de contaminare cu PFC. Substanţele au o du­rată lungă de viaţă, rămî­nînd în mediul în­conjurător zeci de ani.

Numeroase studii efectuate pînă în prezent au arătat că acestea se găsesc şi în sîngele be­be­luşilor imediat după naş­tere, dar şi copiii cu vârste cuprinse între 2 şi 12 ani, care au nivelul sîngelui similar cu cel al unui adult, pot trăi cu sub­stan­ţele corp.

×
Subiecte în articol: bun de consum