x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Alimentaţie - Calităţile unei păini curate şi nutritive

Alimentaţie - Calităţile unei păini curate şi nutritive

de Dr. ing. Gabriela Berechet    |    29 Sep 2007   •   00:00
Alimentaţie - Calităţile unei păini curate şi nutritive

Conform recomandărilor specialiştilor in nutriţie, aportul de păine şi produse de panificaţie in totalul produselor cerealiere trebuie să fie de minimum 50%.

Datorită aportului de elemente nutritive, care acoperă o mare parte din raţia glucidică şi calorică a zilei, păinea nu trebuie să lipsească din alimentaţia zilnică a omului.


COMPOZIŢIE. Pentru prepararea păinii se folosesc următoarele materii prime: făină, drojie, apă şi sare. Pentru imbunătăţirea valorii nutritive şi pentru diversificarea sortimentală se mai folosesc şi următoarele adaosuri: lapte, grăsimi alimentare, albuş de ou spumă, cartofi, seminţe de plante oleaginoase, seminţe condimentare. Păinea de calitate trebuie să aibă următoarele caracteristici organoleptice: aspectul cojii-normal colorată, fără crăpături-netedă; consistenţă-solidă, elastică, cu miezul afănat, cu pori fini, uniformi şi pereţi subţiri; gust şi miros-plăcute, potrivit de sărat (pentru păinea obişnuită), fără gust şi miros străin sau dobăndit.

In vederea satisfacerii unui număr căt mai mare de consumatori, dar mai ales pentru a veni in ajutorul persoanelor cu nevoi speciale de nutriţie, se produc sortimente de păine hipoglucidică, păine imbogăţită cu fibre, păine fără gluten, păine fără sare. Problemele metabolice contemporane au readus in atenţia specialiştilor importanţa fibrelor alimentare la prepararea unor specialităţi de panificaţie, cu rol funcţional. La realizarea unor astfel de produse se utilizează făină de grău tip 650 sau făină de secară in amestec cu produs tărăţos sau cu tărăţe fine.

Cănd se utilizează făină de gr‚u, particulele tărăţoase conferă produsului un aspect marmorat. In funcţie de conţinutul de fibre dorit, precum şi de destinaţia produsului, adaosul de produs tărăţos poate varia intre 5% şi 35% faţă de făină.

Toate produsele de panificaţie imbogăţite in fibre prezintă calităţi senzoriale deosebite, conferite de aspectul şi de aroma specifice. Aceste produse sunt destinate unei categorii largi de consumatori, in gene-ral persoane sănătoase care se preocupă de menţinerea stării lor de sănătate, dar şi de persoane suferind de afecţiuni uşoare ale tubului digestiv, diabetici, obezi, hipertensivi.


RECOMANDARE. Se consideră că păinea şi produsele de panificaţie sunt produse naturale, fără adaosuri de conservanţi şi coloranţi sintetici, cu aport controlat de sare şi de grăsimi vegetale. In situaţiile in care totuşi calitatea făinii necesită amelioratori, se recomandă utilizarea oţetului alimentar, a lecitinei şi a acidului lactic de fermentaţie.

×
Subiecte în articol: bun de consum