Iaurturile imbogatite cu bacterii probiotice au devenit foarte populare in ultimii ani. Putini sunt insa cei care cunosc beneficiile produselor probiotice asupra sanatatii.
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi ne spune ce sunt bacteriile probiotice: "Probioticele sunt microorganisme vii, care exercita o actiune benefica asupra sanatatii, daca sunt asociate unor iaurturi. Astfel de bacterii sunt lactobacteriile si bifidobacteriile. Lactobacteriile Lactobacillus bulgaricus si Streptococus termophilus se gasesc in stare vie pe toata perioada de valabilitate a produsului. Exista de asemenea iaurturi care, pe langa cele doua lactobacterii specifice, mai contin bifidobacterii. Aceste bacterii ne populeaza intestinul inca din primele zile de viata. In timp, ele dispar si microflora sanatoasa creata de ele este inlocuita, in functie de obiceiurile alimentare, cu o microflora nesanatoasa". Regimul alimentar dezechilibrat si medicamentele tulbura echilibrul dintre microflora sanatoasa si cea de putrefactie din intestin. Nivelul bacteriilor bune scade, iar nivelul bacteriilor rele creste. In asemenea cazuri, iaurtul probiotic, consumat zilnic, poate restabili echilibrul si mentine bacteriile daunatoare sub control. Iaurtul cu bifidobacterii este o solutie pentru reglarea tranzitului intestinal, pentru atenuarea simptomelor sindromului de colon iritabil balonare, flatulenta, crampe. Microorganismele din iaurt inlocuiesc microflora daunatoare care in timp poate da nastere cancerului intestinului gros.Intaresc imunitatea
Iaurturile probiotice contribuie la intarirea sistemului imunitar si la refacerea echilibrului natural al organismului. "Produsele care contin bacterii probiotice sunt cunoscute, de asemenea, pentru proprietatile de a scadea colesterolul. Au proprietati hipocolesterolemiante datorita bacteriilor care intervin in metabolismul grasimilor", precizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
|
LACTOZA. Laptele transformat in iaurt devine mai accesibil organismului uman. Bacteriile probiotice din iaurt
transforma lactoza si o descompun in zaharurile ei componente, astfel incat persoanele care sufera de intoleranta la lactoza pot consuma iaurt. De asemenea, calciul se asimileaza mai usor din iaurt decat din lapte. In acelasi timp, in procesul de fermentare au loc descompunerea proteinelor din lapte, iaurtul devenind astfel mai usor de digerat.
ETICHETE. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi ne sfatuieste sa acordam atentia cuvenita etichetelor: "Trebuie sa citim eticheta! Un produs probiotic nu trebuie sa aiba un termen de valabilitate mai mare de sapte-opt zile. Un iaurt care are inscriptionata pe eticheta o perioada de valabilitate mai mare de doua-trei saptamani nu este produs probiotic. Dupa fermentare este posibil ca acest produs sa fi fost sterilizat pentru a ramane pe raft chiar si cateva luni".
|
Citește pe Antena3.ro