x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Antimicrobienii, greu de învins

Antimicrobienii, greu de învins

de Nicoleta Catana    |    22 Apr 2008   •   00:00


Autoritatea Europeană pentru Siguranţă Alimentară (EFSA) susţine că utilizarea în exces a agenţilor antimocrobiali ar putea afecta rezistenţa umană la bacterii şi alţi microbi.



Autoritatea Europeană pentru Siguranţă Alimentară (EFSA) susţine că utilizarea în exces a agenţilor antimocrobiali ar putea afecta rezistenţa umană la bacterii şi alţi microbi. Într-un raport publicat zilele trecute, agenţia atrage atenţia că este nevoie de mult mai multe eforturi pentru a ne asigura că în alimentele pe care le consumăm zilnic nu există un mediu adecvat pentru ca aceşti antimicrobieni să se poată dezvolta şi rezista, ceea ce ar reprezenta un real pericol pentru organismul nostru. EFSA specifică însă că apariţia acestor microbi nu poate fi depistată din timp, aceştia existând în corpul nostru şi se dezvoltă atunci când consumăm alimente nocive, care nu priesc organismului nostru.


Rezistenţa la antimicrobieni este în continuă creştere, ceea ce înseamnă implicit că, de asemenea, şi riscurile la care sunt supuşi consumatorii pot fi întâlnite la tot pasul . În acelaşi timp, aceşti microbi au un efect din ce în ce mai scăzut în lupta împotriva infecţiilor care apar la persoanele sensibile. Însă, un producător din industria alimentară susţine că rezistenţa la acesţi microbi nu este neapărat un risc direct la care sunt supuşi consumatorii. Acesta este de părere că deşi bacteriile devin tot mai rezistente nu înseamnă neapărat că oamenii vor fi foarte afectaţi de ele, atâta timp cât au un regim de viaţă adecvat şi o alimentaţie sănătoasă, bazată pe cât mai multe fructe şi legume. El susţine că efectele nocive pe care bacteriile le au asupra oamenilor nu apar regulat şi nu dintr-o cauză anume, ci apar pur şi simplu. De asemenea, acesta aduce în discuţie două cazuri de infecţie, dintre care unul mai grav, cu un microb, MRSA(methicillin-resistant Staphylococcus aureus), care este cea mai rezistentă formă de bacterie antimicrobiană şi care nu a fost iniţial văzută ca pe un pericol pentru sănătatea oamenilor. Însă, bacteria a determinat moartea mai multor persoane, deşi EFSA a identificat un singur caz de intoxicaţie alimentară provocată de respectiva bacterie.
Un alt lucru la care se face referire în raport sunt alte căi de contactare a acestor bacterii, probioticele sau alimentele fermentate.. Acestea au o rezistenţa foarte mare la antimocrobieni şi ar trebui considerate o cale transfer a microbilor prin intermediul alimentelor.
EFSA face apel către toţi responsabilii din industria alimentară, inclusiv Comisia Europeană, să realizeze toate demersurile necesare pentru ca riscurile în ceea ce priveşte siguranţa alimentară să fie îndepărtate şi consumatorii să nu mai contracteze tot felul de boli din cauza alimentelor nocive. Instituţia subliniază faptul că raportul nu vrea să reprezinte o ameninţare la adresa sănătăţii publice, dar trage un semnal pentru industria alimentară să ia cât mai curând măsuri pentru ca aceste bacterii să dispară.

×
Subiecte în articol: bun de consum