x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Arome mai stabile prin inovaţii tehnologice

Arome mai stabile prin inovaţii tehnologice

de Dr. ing. Gabriela Berechet    |    08 Iun 2010   •   00:00
Arome mai stabile prin inovaţii tehnologice

Una dintre cele mai mari preocupări ale procesatorilor din industria alimentară este păstrarea aromei naturale, chiar dacă produsul este fără grăsimi. Acestea sunt transportori şi potenţiatori de aromă, însă preocupările din ce în ce mai active în domeniul nutriţiei sănătoase au condus la reducerea aportului de grăsimi din dieta zilnică mai ales în alimente care sunt consumate cu mare plăcere, precum chipsurile, biscuiţii, minichecurile, miniprăjiturile.

Culinax este o inovaţie tehnologică pusă la punct de cercetătorii suedezi în domeniul aromelor alimentare. Tehnologia se bazează pe încapsularea prin nanotehnologii a aromelor. Managerul de marketing şi vânzări al companiei Culinar, producătorul sistemului Culinax, Hakan Christensson, declara recent în Foodqualitynews.com că acum producătorii au la îndemână un sistem revoluţionar de pregătire a produselor extrudate sau laminate.

Cea mai mare îngrijorare a producătorilor este faptul că odată adăugată aroma la un aluat sau o peliculă de acoperire, odată cu tratamentul termic se produce o reducere substanţială a aromei, prin evaporare sau oxidarea acesteia, iar depăşirea dozei de aromă în produsul crud va conduce inevitabil la un gust amar sau de chimicale după deglutiţie. Sistemul pus la punct de compania suedeză permite o bună stabilitate a aromelor, acestea fiind eliberate către receptorii olfactivi numai în momentul mestecării produsului.

Sistemul Culinax va permite companiilor procesatoare din industria alimentară să diversifice sortimentele şi mai ales să se repoziţioneze pe piaţă, permiţându-le să varieze aromele atât în aluaturi, cât şi în creme.

×
Subiecte în articol: bun de consum