Alexandra Popovici s-a nascut in urma cu 4 ani, la Constanta. "Era o zi calda de vara", isi aminteste Mariana, mama fetitei, ziua cand si-a vazut pentru prima data puiul neajutorat. "Am avut o sarcina absolut normala, cu controale periodice la medic, dar Alexandra n-a avut rabdare. A venit pe lume prematur, la 7 luni", povesteste femeia. Desi existau semne de suferinta fetala, cadrele medicale de la spitalul constantean nu i-au facut Marianei cezariana. Fetita ei a vazut lumina zilei cu cordonul ombilical infasurat in jurul gatului. "Era vanata si nu putea respira... A fost groaznic", spune Mariana scuturata de un frison.
Alexandra a primit nota 7 la nastere si a stat doua saptamani intr-un incubator. I s-a facut gavaj, fototerapie si chiar in sectia de Terapie Intensiva a avut un episod de criza cu convulsii. "Mi-a aratat insa ca e o luptatoare. Starea ei s-a imbunatatit treptat si, dupa o luna, am fost externate. Credeam ca tot ce fusese mai rau trecuse", spune Mariana.
In primele luni dupa ce au adus-o acasa, parintii n-au observat nimic neobisnuit. "Alexandra crestea si se dezvolta, manca, radea, ca orice copil la varsta ei", povesteste mama. Insa pe masura ce timpul trecea, mama isi dadea seama ca ceva e in neregula. Desi crescuse, Alexandra nu-si putea tine capul si nici nu putea tine jucariile in manute. "Am dus-o la doctor insa mi s-a spus sa am rabdare, ca s-a nascut prematur si ca va recupera", spune Mariana.
A avut rabdare pana cand micuta a implinit 9 luni. Atunci a dus-o pentru prima data la un neurolog care, in urma evaluarii, a diagnosticat-o cu tetrapareza spastica si i-a recomandat tratament medicamentos cu Cerebrolisyne, Encephabol, Rivotril si Risatarun. Progresele au fost insa minime. La varsta de 1 an, cand i-au putut face un RMN, parintii au primit vestea ca, din cauza asfixiei la nastere, Alexandra are cateva leziuni mici pe creier. Doctorii le-au spus ca ar trebui sa inceapa sedintele de recuperare si i-au sfatuit sa aiba rabdare, pentru ca "progresele se vad in timp".
"Abia acum, la aproape 4 ani, Alexandra poate sta singura in fund pentru cateva momente. S-a intamplat dupa ultimele trei saptamani de recuperare pe care le-am facut la inceputul lunii mai, la Techirghiol. Nu stiu daca e din cauza tratamentului de acolo sau a celui medicamentos si a kinetoterapiei facute de-a lungul anilor. Poate pentru un parinte cu un copil sanatos nu e mare lucru, dar pentru noi este o minune si un impuls sa mergem mai departe cu speranta", spune Mariana Popovici.
In ciuda problemelor de sanatate pe care le are, Alexandra este un copil inteligent. Recunoaste persoanele apropiate – mama, tata, unchi, matusi, prieteni. Stie sa arate atunci cand vrea ceva, se joaca, se uita la desene animate, aduce obiecte la cerere, si refuza sa se imbrace cu ceva anume daca nu-i place. Dar inca nu poate vorbi... "Cel mai greu e cand e racita, ca nu poate spune ce o doare. Sau sa spuna cand ii e rau", explica mama.
De curand, parintii Alexandrei au aflat despre o clinica de recuperare din Ucraina, care ofera ajutor profesional persoanelor cu dizabilitati. "Progresele facute de copiii care au mers acolo sunt mai rapide, pentru ca se lucreaza cu aparatura persormanta si cu specialisti foarte buni", spune Mariana. A trimis medicilor ucraineni toate actele necesare inscrierii Alexandrei pe lista de asteptare pentru o un loc la recuperare si au primit programare pentru data de 15 octombrie. "Initial se vor face evaluari, iar tratamentul propriu-zis va incepe pe 20 octombrie si va dura pana pe 5 noiembrie. Din pacate, costurile sunt foarte mari pentru veniturile noastre si de aceea facem apel la cei care ne-ar putea ajuta sa ne vedem puiul sanatos. Stim ca nu se pot face minuni, insa am vrea ca Alexandra sa poata macar sa mearga singura si sa inceapa sa vorbeasca", mai spune Mariana. Terapia in Ucraina costa 3.500 de euro, fara a pune la socoteala biletele de avion.