x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Atuurile orezului

Atuurile orezului

27 Sep 2005   •   00:00
ALIMENTATIE ECHILIBRATA
Aliment hranitor si energetic, orezul este o cereala indispensabila mentinerii echilibrului alimentar. Aproape toate dietele de slabit includ chiar cu generozitate acest aliment. Orezul este prezent la masa in tot timpul anului si este la fel de bine "gustat" la orice varsta. Nu doar nutritionistii il ridica in slavi, ci deopotriva cardiologii.

Aceasta cereala este unul dintre principalii furnizori de glucide, gratie continutului sau in amidon. 100 de grame de orez crud contin 81 de grame de glucide. Trebuie stiut ca aceste glucide sunt absorbite lent in sange. Apoi sunt transformate in glucoza in timpul digestiei. Numai creierul foloseste 60% din totalul glucozei disponibile.

Orezul este o sursa de proteine vegetale. Stim ca proteinele reprezinta principalul material de constructie a corpului. Dar trebuie sa mai stim ca proteinele vegetale, ca si cele furnizate de orez, sunt incomplete. In sensul ca le lipsesc anumite componente, respectiv lizina sau metionina.

Fibre alimentare

3 grame din necesarul de fibre alimentare le putem obtine daca mancam 100 de grame de orez complet sau brun. Este bine sa retinem acest amanunt, mai ales ca nutritionistii atrag atentia ca alimentatia noastra este din ce in ce mai saraca in fibre alimentare. De asemenea, acest amanunt ii priveste direct pe cei care au probleme cu tranzitul intestinal. Atentie insa ca orezul poate fi dificil de digerat si chiar poate irita intestinele.

In schimb, orezul alb este sarac in fibre. El nu favorizeaza, ci, dimpotriva, incetineste tranzitul. Asa se explica prezenta orezului in toate retetele menite sa ajute normalizarea tranzitului intestinal.

Vitamine

Vitaminele B1 si PP joaca un rol extrem de important in activitatea creierului. Ele asigura transmiterea influxului nervos. Vitamina PP ajuta de asemenea la sinteza anumitor hormoni: estrogen, testosteron, cortizon... Pentru ca organismul sa beneficieze la maximum de influenta benefica a acestor vitamine, nutritionistii ne recomanda orezul complet.

Pe de alta parte, orezul este o cereala saraca in minerale, in special in sodiu, motiv pentru care acest aliment este inclus in special in dietele sarace in sare, recomandate persoanelor cu afectiuni cardiovasculare sau renale.

Orezul este aproape nelipsit din dietele de slabit. Explicatia este simpla: orezul face sa dispara foarte repede starea de foame. Exista chiar o dieta cu orez dimineata, la pranz si eventual seara. Se pare ca intr-un interval scurt poti scapa de cateva kilograme chinuitoare. Dar nutritionistii avertizeaza sa nu tinem mai mult de o saptamana aceasta dieta, ea facand parte din categoria celor severe, de-a dreptul periculoase pentru sanatate.

TIPURI DE OREZ
  • Brun: este decorticat de coaja exterioara; este bogat in vitamina B
  • Basmati: bobul este mai lung si are o aroma specifica
  • Thai: bobul consistent, lipicios si usor parfumat
  • Camarague: bobul nedecorticat, rosu, rotund, cu gust de nuca
  • Rizoto cu varietatile carnalia si arborio
  • Salbatic: este o planta erbacee care creste in America de Nord si semintele acesteia au gust de nuca
  • Pentru budinca: fierbe repede, este cremos, folosit la unele preparate
  • ×
    Subiecte în articol: orezul alimentatie echilibrata