x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Avocado, în loc de unt

Avocado, în loc de unt

de Georgeta Licsandru    |    19 Feb 2008   •   00:00

165 de calorii – aceasta este energia pe care ne-o oferă 100 g avocado crud. Avocado are mai multe calorii decât celelalte fructe, deoarece conţine între 5% şi 25% grăsimi vegetale, uşor asimilabile.

165 de calorii – aceasta este energia pe care ne-o oferă 100 g avocado crud. Avocado are mai multe calorii decât celelalte fructe, deoarece conţine între 5% şi 25% grăsimi vegetale, uşor asimilabile. Sunt însă grăsimi de calitate, care protejează vasele sangvine. “Avocado este recunoscut pentru proprietăţile sale antioxidante,  antiinflamatoare, de protejare a ficatului şi de scădere a nivelului glicemiei şi colesterolului.

 

Aceste proprietăţi, dar şi altele se datorează conţinutului bogat în betasitosterol, o substanţă care scade colesterolul, previne bolile cardiovasculare şi ameliorează simptomele care însoţesc creşterea în volum a prostatei. Studii recente au demonstrat, de ase­menea, că avocado conţine o substanţă – persenona – care are proprietăţi antiinflamatoare”, ne spune prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Avocado are un conţinut mic de proteine, dar este bogat în vitamine din complexul B. Din acest motiv, acest fruct are efecte tonice asupra sistemului nervos. În acelaşi timp este sursă bună de vitamina A (60 micrograme/100 g), care acţionează favorabil asupra acuităţii vizuale. 100 g avocado ne furnizează 15 mg vitamina C şi 1 mg fier, elemente cu rol important în stimularea imunităţii.

 

 

Salate

Chiar dacă conţine multe grăsimi, avocado se digeră foarte uşor datorită enzimelor conţinute. Deşi este vorba despre un fruct, avocado se consumă mai ales ca fel de mâncare, în nici un caz ca desert. Nutriţioniştii ne sfătuiesc să-l mâncăm crud, adăugat în salate sau amestecat cu condimente exotice. Dacă îl tratăm termic, avocado capătă un gust amărui. Datorită grăsimilor, sosul de avocado este cunoscut şi sub denumirea de unt vegetal. Acesta se poate asezona cu usturoi, piper, alături de peşte sărat.

 

 

 

PREVENIRE. Fructele de avocado conţin 2% proteine, 1,6% zaharuri, potasiu, calciu, fosfor, magneziu şi vitamine (A, B, C, D, E, K). Un studiu efectuat la Universitatea Ohio (SUA) a demonstrat că avocado poate preveni cancerul. Substanţele biologic active din aceste fructe contribuie la eliminarea to­xinelor din organism şi reduc stresul oxidativ.

×
Subiecte în articol: avocado alimentatie echilibrata