x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Bagati stresul la apa

Bagati stresul la apa

02 Mai 2005   •   00:00

  • de LIANA HAINAROSIE
  • AEMONIA TRUPULUI
  • Inceput de vara: caldura, agitatie, sete... si gandurile noastre care zboara la apa, fie sa ne hidratam, fie sa ne balacim. Si, cum in curand vremea o sa ne permita acest lucru, nu ne ramane decat sa ne luam costumele de baie si sa mergem sa inotam. Si chiar daca prima senzatie pe care ne-o confera este de destindere, in realitate, inotul are multiple avantaje asupra sanatatii noastre, mai ales ca poate fi practicat de oricine, la orice varsta.

    Acomodarea cu apa de la 0 luni

    Inotul este o practica atat pentru cei foarte mici, cat si pentru persoane cu varste inaintate, insa doar daca starea sanatatii le permite. "Copiii pot fi obisnuiti cu apa inca de la 0 luni, cunoscute fiind cazurile de nastere sub apa. Ca activitate sportiva, el poate fi invatat de acestia de la varsta de 4 ani, atunci cand micutii au deja mobilitate si musculatura este dezvoltata cantitativ. Contribuind la dezvoltarea armonioasa a corpului (suplete, inaltime) si marirea capacitatii pulmonare, practicarea inotului este recomandata de specialisti copiilor care sufera de astm si la care exista toleranta pentru sarea, clorul din apa", spune asist. univ. dr. Teodora Dominteanu, care are specializare in inot.

    Risc minim de traumatisme

    Pentru persoanele care nu agreeaza fitnessul, joggingul, inotul este o forma placuta de a combate sedentarismul. El antreneaza toate categoriile de muschi, iar miscarile sunt mult usurate, fiindca apa preia 70% din greutatea corpului. Astfel, exercitiile sunt facute in mod natural, in comparatie cu cele de pe uscat, gen alergare, fitness. Ceea ce inseamna ca inotul este un sport fara risc de traumatizare a organismului, gen accidente musculare, articulare, ale coloanei vertebrale. "De fapt, cu ajutorul inotului se pot trata deficiente ale coloanei vertebrale, cum ar cifozele, cifo-scoliozele, scoliozele de toate gradele si tipurile. Inotul poate face parte din programe de recuperare dupa diferite accidente, cum ar fi luxatiile, fracturile, datorita mediului in care se desfasoara recuperarea (apa)", spune Teodora Dominteanu.

    Plamani, circulatie sangvina

    Prin practicarea frecventa a inotului se obtine o mai buna ventilare a plamanilor (ceea ce favorizeaza atat inspiratia, cat si expiratia), care ajuta la eliminarea toxinelor din organism, dar si la imbunatatirea circulatiei sangvine. "Prin pozitia orizontala pe care o adoptam atunci cand suntem in apa, inotul are capacitatea de a elibera vasele de sange si astfel circulatia se face normal, nemaifiind influentata de gravitatie." Relaxare dupa o zi de munca Inotul calmeaza agitatia. Dupa o zi grea de munca, inotul reprezinta o excelenta modalitate de relaxare.

    Datorita acestor proprietati, inotul ajuta la depasirea starilor de depresie, anxietate. Si, daca vrem sa beneficiem din plin de efectele antistres ale inotului, ar trebui sa mergem sa inotam de trei ori pe saptamana, de la o jumatate de ora la doua ore.

    Pentru recuperarea deficientelor, este de ajuns o ora si jumatate, tot de trei ori pe saptamana.

    SFATUL MEDICULUI
    Cu ajutorul apei, al soarelui si al aerului, organismul este tot timpul revigorat. Soarele fixeaza calciul si vitamina D, benefice pentru sistemul osos. Din aceste motive, asist. univ. dr. Teodora Dominteanu recomanda parintilor sa-si trimita copiii la inot. Aceasta spune ca a intalnit copii care au crescut in timpul verii 5-6, chiar si 10 cm in inaltime. De asemenea, inotul ii ajuta pe copii sa ia in greutate, deoarece produce pofta de mancare.

    ATENTIE UNDE INOTAM! O data cu venirea verii suntem din ce in ce mai tentati sa mergem la stranduri. Totusi, trebuie sa fim atenti la locul pe care il alegem, pentru ca din apa putem lua diverse boli dermatologice. In Bucuresti, de exemplu, apa din majoritatea strandurilor este secata pe timpul iernii si aici se aduna multe deseuri. Primavara, apele nefiind curatate, ele reprezinta un mediu propice dezvoltarii microbilor. Este motivul pentru care asist. univ. dr. Teodora Dominteanu recomanda inotul in piscine si bazine special amenajate. "Clorul din apa din bazine, piscine, acoperite sau neacoperite, diminueaza incarcatura microbiana si astfel riscul unor afectiuni ale pielii. Si la mare exista acest risc, dar apa sarata distruge germenii, iar posibilele deseuri sunt duse de valuri", afirma Teodora Dominteanu.

    CONTRAINDICATII. Inotul este contraindicat persoanelor care sufera de boli dermatologice, celor cu afectiuni care nu suporta anumiti germeni patogeni existenti in mod natural in apa (de exemplu, clorul). El trebuie evitat sau practicat cu grija de persoanele cu boli cardiovasculare grave, deoarece inima face fata mai greu acestui efort suplimentar. De asemenea, persoanele care sufera de astm, care nu au o respiratie ritmata, controlata, vor inota cu maxima grija, avertizeaza Teodora Dominteanu.
    ×