x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Baton de soia, praf de banane şi multă margarină

Baton de soia, praf de banane şi multă margarină

de Cristina Andreea Calin    |    04 Noi 2008   •   00:00
Baton de soia, praf de banane şi multă margarină

CE BEM, CE MĂNCĂM
Soia snack este un produs dezechilibrat nutriţional din cauza conţinutului ridicat de glucide cu index glicemic ridicat şi absorbţie rapidă.



Din această cauză, pancreasul endocrin va avea foarte mult de suferit, fiind obligat să secrete o cantitate mare de insulină într-o perioadă scurtă de timp.
De asemenea, are în compoziţie o cantitate extrem de mare de grăsimi vegetale hidrogenate (margarina). Acestea sunt uleiuri care prin procedee chimice au fost solidificate. Studiile au arătat că organismul nostru nu ştie să recunoască noua structură chimică şi de aceea se ajunge la maladii grave, mai ales în cazul unui consum cronic. Sistemul cardiovascular şi funcţiile hepatice sunt cele care suferă cel mai mult. Persoanele care vor să consume acest produs mergând pe ideea că este sănătos şi dietetic vor avea o surpriză. Valoarea energetică a produsului este foarte ridicată, batonul fiind contraindicat supraponderalilor şi obezilor, avertizează profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. De asemenea, consumul ridicat de soia, în cazul bărbaţilor, duce la infertilitate, pentru că aceştia vor secreta mai mult estrogen. Aceste efecte se manifestă mai ales în cazul bărbaţilor din civilizaţiile occidentale, pentru că asupra lor se manifestă şi stresul. Consumul ridicat de soia coroborat cu alimentaţia dezechilibrată de tip junck food duc în timp la apariţia impotenţei sexuale. Persoanele cu intoleranţă la lactoză trebuie să testeze o mică parte de produs pentru a vedea reacţia organismului. De asemenea, cei cu alergie la soia trebuie să fie precauţi. Aromele folosite de producător sunt artificiale, iar cantitatea de banană este infimă. Consumatorii nu se vor putea bucura de efectele benefice ale acestor fructe, mai ales că este folosită pudră de banane. Având în vedere compoziţia produsului, specialistul ne spune că acesta nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, bărbaţilor, supraponderalilor şi obezilor, celor cu maladii cardiovasculare, hepa-tice, renale, dermatologice (inclusiv celulită), celor cu status proinflamator sistemic, celor cu sindrom metabolic. Diabeticii vor cere sfatul medicului curant şi vor ţine cont de cantitatea de glucide.


Eticheta

Baton cu soia şi pudră de banană, cu glazură de cacao, cu zahăr şi îndulcitori. Sirop de glucoză, făină de soia 27%, zahăr, grăsimi vegetale hidrogenate, fructoză, zer praf, pudră de banană 1,8%, pudră de cacao  min. 0,9%, conservant acid malic – E296, emulsificator: lecitină de soia E322, arome: banană, etilvanilină. Conţinut minim de glazură 8,5%. Zerul praf conţine lactoză, poate conţine urme de alune. Fără organisme modificate genetic. Valori nutriţionale 100 g: valoare energetică 1.762 kj/422 kcal., proteine 11,2 g, carbohidraţi 57,1 g, grăsimi 16,5 g.

×
Subiecte în articol: bun de consum soia