Ficatul de pui sau de vită este prima recomandare a nutriţioniştilor în prevenirea anemiei. În 100 g ficat se găsesc între 4 şi 12 mg fier uşor asimilabil.
Ficatul de pui sau de vită este prima recomandare a nutriţioniştilor în prevenirea anemiei. În 100 g ficat se găsesc între 4 şi 12 mg fier uşor asimilabil.
Anemia feriprivă se poate corecta uşor prin modificarea regimului alimentar. Putem scăpa de simptomele anemiei – slăbiciune, oboseală, ameţeli – dacă includem în dietă ficatul de pasăre sau de vită, alimentul antianemic prin excelenţă. În plan gastronomic, ficatul de vită este mai apreciat decât cel de pui.
Din punct de vedere nutriţional însă, ficatul de vită nu este superior celui de pui. Dimpotrivă, ficatul de pui conţine mai mult fier. Astfel, în 100 g ficat de vită se găsesc 4 mg fier, în ficatul de pui – între 7 şi 12 mg. 120 g ficat furnizează aproximativ 15% din necesarul zilnic de fier la femei şi 20% din necesarul de fier al bărbaţilor.
"Pentru o mai bună asimilare a fierului, ar fi bine ca atunci când mâncăm ficăţeii de pui să îi stropim cu puţină zeamă de lămâie. Vitamina C din lămâie stimulează asimilarea fierului din ficat", arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
VITAMINE
În ficat sunt concentrate vitaminele A, B, C, D. Nutriţioniştii apreciază în special conţinutul de vitamina A (10-45 mg/100 g). Ficatul este una dintre cele mai bune surse de vitamina A, care creşte rezistenţa la infecţii în sezonul rece.
În mod normal, alimentele de origine animală nu conţin vitamina C, ficatul însă este o excepţie, furnizându-ne 20 mg vitamina C la 100 g. Vitamina D din ficatul de pui sau de vită previne apariţia problemelor osoase la copii şi a osteoporozei la adulţi. Alături de vitamine se găsesc în cantităţi însemnate zincul, cuprul, seleniul, elemente cu rol important în stimularea imunităţii.
Spre deosebire de carnea de vită şi de porc, bogate în grăsimi, ficatul este o carne slabă, conţine mai puţin de 4 g grăsimi la 100 g. Datorită conţinutului sărac în ţesut conjunctiv şi grăsimi, ficatul este foarte uşor de digerat, de aceea poate fi introdus şi în regimul alimentar al copiilor mici.
Ficatul este o sursă bună de proteine: 19-21 g/100 g. Dacă este consumant în exces, este posibil ca ficatul să provoace crize de gută din cauza conţinutului ridicat în proteine. Specialistul nostru atrage atenţia asupra colesterolului pe care îl conţine ficatul: ficatul de raţă sau de gâscă – 380 mg; ficatul de oaie – 370 mg; ficatul de vită – 350 mg, ficatul de pui – 250 mg.
Citește pe Antena3.ro