CE BEM, CE MÎNCĂM ● Are foarte multe calorii
Amestecul de zaharuri rafinate şi grăsimile sintetice fac ca aceşti
biscuiţi să nu fie recomandaţi unor categorii foarte variate de
consumatori.
CE BEM, CE MÎNCĂM ● Are foarte multe calorii
Amestecul de zaharuri rafinate şi grăsimile sintetice fac ca aceşti biscuiţi să nu fie recomandaţi unor categorii foarte variate de consumatori.
Biscuiţii cu cremă de cocos şi glazură de cacao Popciok au în compoziţie foarte multă grăsime hidrogenată, care este vinovată pentru apariţia bolilor cardiovasculare. De pe etichetă citim următoarele ingrediente: "biscuiţi: făină de grîu, zahăr, grăsime vegetală hidrogenată, apă, zahăr invertit, emulgator, lecitină de soia E 322, sare, agenţi de afînare (carbonat de sodiu E 500, carbonat de amoniu E 503), fosfat monosodic E 339i, conservant metabisulfit de sodiu E 322. Cremă: (34%), zahăr invertit, glucoză de porumb, gelifiant (gelatină alimentară de vită), carbonat de sodiu E 500, aromă de cocos. Glazură (34%): zahăr, margarină vegetală hidrogenată, cacao (8%), zer praf, sare, emulgator lecitină de soia E 322, aromă de cocos, etilvanilină (n.r. – artificială)".
ANALIZĂ. Biscuiţii examinaţi sînt extrem de dezechilibraţi din punct de vedere al profilului nutriţional, ne atrage atenţia prof. dr Gh. Mencinicopschi. Acesta este dat de excesul de glucide, cu absorbţie lentă (amidon din făină din grîu), dar şi cu absorbţie rapidă şi index glicemic foarte ridicat (zaharoză, zahăr invertit, glucoză), care afectează pancreasul endocrin. Biscuiţii au şi un conţinut foarte ridicat de grăsime vegetală hidrogenată periculoasă, care pune grav în pericol activitatea cardiacă. Compoziţia face ca valoarea energetică a produsului să depăşească 400 kcal/100 grame.
Aditivii utilizaţi scad şi ei valoarea biologică a biscuiţilor. Conservantul E 223 împiedică fixarea vitaminei B1 în organism.
CONCLUZII. Produsul analizat nu este indicat copiilor, adolescenţilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor, obezilor, suferinzilor de osteoporoză, celor cu maladii cardiovasculare, persoanelor cu hipertensiune, celor cu afecţiuni hepato-renale, persoanelor cu afecţiuni neurodegenerative (Parkinson, Alzheimer), celor sensibili la metabisulfit de sodiu. Suferinzii de diabet îl vor consuma numai cu avizul medicului curant. Persoanele cu sensibilitate la lactoză vor testa biscuiţii analizaţi, consumînd o cantitate mică, pentru a vedea care este reacţia organismului. Specialistul ne recomandă să ţinem cont şi de aportul de sare, pentru a nu depăşi doza zilnică admisă de 6 g. Produsul este interzis suferinzilor de celiachie, din cauza conţinutului de gluten.
Citește pe Antena3.ro