CE BEM, CE MĂNCĂM Â
Biscuiţii cu sare analizaţi au o valoare energetică mare, astfel că persoanele cu probleme de greutate ar trebui să evite consumul lor.
CE BEM, CE MĂNCĂM Â
Biscuiţii cu sare analizaţi au o valoare energetică mare, astfel că persoanele cu probleme de greutate ar trebui să evite consumul lor.
Biscuiţii Salatini crackers cu sare conţin, conform etichetei, următoarele ingrediente: "făină albă de grău tip 550, uleiuri vegetale, grăsimi vegetale, zahăr, sare (2%), amidon de porumb, lapte praf (zer praf), glucoză, extract de malţ, agenţi de afănare (bicarbonat de amoniu E 503, bicarbonat de sodiu E 500), acidifiant (acid citric E 330), conservant (metabisulfit de sodiu E223)". Valorea energetică pentru acest produs este de: 490 kcal/100g. De asemenea, producătorul oferă consumatorilor şi valorile nutritive pentru 100 de grame de produs: "proteine 8%, glucide 61%, lipide 25%."
ANALIZĂ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, spune despre produsul alimentar analizat că are un profil nutriţional dezechilibrat, cu exces de glucide rafinate cu absorbţie rapidă şi index glicemic ridicat, in combinaţie cu grăsimi vegetale a căror natură nu este specificată. Aceste grăsimi pot fi grăsimi hidrogenate sau interesterificate. Biscuiţii conţin şi conservantul metabisulfit de sodiu alergenic şi cu potenţial de declanşare a astmului. Alimentul analizat are o valoare energetică foarte ridicată, 490 kcal/100 g. Conţine o sursă de gluten. Â
CONCLUZII. Produsul analizat nu este indicat femeilor gravide şi celor care alăptează, persoanelor care au o sensibilitate la conservanţi cu sulf, supraponderalilor, obezilor, diabeticilor, suferinzilor de boli cardiovasculare, hepatice, renale şi digestive, alergicilor, suferinzilor de astm, cancer, ne spune specialistul nostru, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
De asemenea, produsul analizat este interzis suferinzilor de celiachie. Aceasta este cea mai răspăndită boală genetică din Europa, aproape un milion de persoane suferind de această boală. Este definită ca o intoleranţă permanentă la gluten care conduce la degradarea mucoasei intestinului subţire şi este reversibilă in cazul evitării dietei glutenice.Glutenul este o proteină care se găseşte in cereale ca grăul, secara, ovăzul.
Precizări
Rubrica se adresează celor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele lor asupra sănătăţii. Cititorii işi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021-318.20.37; 021-318.20.43 sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Dacă sunteţi interesat de caracteristicile unui produs, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere, numărul 1-3, corp D, Sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia pentru a fi "analizată" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizăm că profesorului doctor Gheorghe Menchinicopschi ii prezentăm compoziţia produsului şi datele nutriţionale preluate de pe etichetă, fără a-i prezenta produsul.Citește pe Antena3.ro