x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Bogat in grăsimi

Bogat in grăsimi

de Cristina Andreea Calin    |    11 Iul 2007   •   00:00
Bogat in grăsimi
Sursa foto: Jurnalul foto/

La prima vedere, salamul analizat pare că nu are ingrediente care să afecteze sănătatea. Insă nitritul de sodiu, in contextul unei diete dezechilibrate, poate să afecteze organismul consumatorilor.

Salamul Reinert cu piper roşu are doar doi aditivi alimentari. Unul dintre ei insă poate provoca o serie de probleme de sănătate.



La prima vedere, salamul analizat pare că nu are ingrediente care să afecteze sănătatea. Insă nitritul de sodiu, in contextul unei diete dezechilibrate, poate să afecteze organismul consumatorilor.


Salamul Reinert cu piper roşu are doar doi aditivi alimentari. Unul dintre ei insă poate provoca o serie de probleme de sănătate. De pe etichetă aflăm că in compoziţia produsului intră: "carne de porc, slănină, carne de vită, piper roşu, sirop de glucoză, dextroză, condimente, maltodextrine, arome; conservant: nitrit de sodiu E 250, fum natural antioxidant: acid ascorbic E 300, cultură starter: lactoză". Produsul nu are membrană.


Analiza. Produsul nu are etichetă nutriţională, problemă pe care o au aproape toate produsele din carne. Cu toate acestea, din compoziţie rezultă că este bogat in grăsimi saturate de origine animală dăunătoare sănătăţii, in acelaşi timp imprimănd produsului o valoare energetică ridicată şi un profil nutriţional dezechilibrat. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne spune despre conservantul artificial nitrit de sodiu că este dăunător sănătăţii, putănd forma nitrozamine cancerigene in tractusul digestiv. De asemenea, E 250 poate interfera cu metabolismul iodului producănd disfuncţii tiroidiene, care la răndul lor au repercusiuni asupra metabolismului energetic, favorizănd apariţia supraponderalităţii şi a obezităţii. Aceasta constituie un factor important de risc in apariţia sindromului metabolic caracterizat prin boli cardiovasculare, diabet de tip II, cancere. Trebuie ţinut cont că doza zilnică admisă pentru acest aditiv alimentar sintetic este de 0,06 mg/kg corp, iar majoritatea produselor din carne il conţin. De aceea, trebuie să citim cu atenţie etichetele produselor inainte de a le achiziţiona.


Concluzii. Specialistul ne spune că produsul analizat nu este indicat copiilor, femeilor insărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, bolnavilor de maladii cardiovasculare, hepatice, renale, suferinzilor de hiperuricemie (gută), de osteoporoză, suferinzilor de maladii neurodegenerative (Alzhaimer şi Parkinson), bolnavilor de cancer.

×
Subiecte în articol: bun de consum