x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Bolnav inchipuit sau real?

Bolnav inchipuit sau real?

13 Sep 2005   •   00:00
PSIHOLOGIE
Ioana are 37 de ani, este casatorita, are doi copii si este de profesie asistenta medicala. A venit la psiholog pentru o stare de anxietate si dificultati in concentrarea atentiei. La fiecare sedinta acuza ba ca o doare spatele, ba ca o doare stomacul, ba ca simte senzatia de greata. Uneori se intampla sa dea telefon si sa spuna ca nu poate veni pentru ca este programata pentru o investigatie medicala. Iar la urmatoarea sedinta se prezenta cu teancul de buletine de analize si spunea ca a mai trecut de una, dar s-a pomenit cu alt rau. Dupa 7 luni de consiliere psihologica, pe masura ce a avansat cu lucrul spre ea insasi, a inteles ca problema ei era ipohondria. Incet-incet a reusit sa rezolve conflictul interior care a generat tulburarile ipohondriace. Treptat, simptomele imaginare s-au rarit, vizitele la medic au incetat.

Multe persoane se recunosc in situatia Ioanei. Ipohondria, inconstienta sau nu, afecteaza aproximativ 5%-6% din populatie. "Surprinzator, barbatii sunt mai afectati de ipohondrie decat femeile", spune psihologul Stefania D. Nita de la Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie. Persoanei ipohondre ii este frica sa nu se imbolnaveasca, este ingrozita de microbi, acuza tot felul de simptome care nu au nici o baza fiziologica. Ipohondrul sau bolnavul inchipuit are convingerea absurda ca sufera de o boala grava. Asa ca va resimti simptomele specifice acelei maladii, isi va urmari obsesiv reactiile fiziologice si le va interpreta gresit.

Obsesii

Durerile de cap, febra, durerile de stomac, lesinul, vizionarea unui reportaj despre cancer sunt cateva scantei care declanseaza explozia ipohondriei. Simptomele fizice normale precum durerile de cap sau ametelile sunt percepute mult mai intens decat in realitate. Astfel, o durere de cap cauzata de stres va fi perceputa ca semn al unei tumori cerebrale. Daca o ruda apropiata sufera de o boala incurabila (cancer, accident vascular cerebral etc.), automat persoana ipohondra este convinsa ca a mostenit-o. Daca bunicul a decedat din cauza unui infarct, bineinteles ipohondrul crede ca este grav bolnav de inima si va face infarct.

Persoane dificile

"Persoanele ipohondre fac parte din tabloul personalitatilor dificile pentru ca in permanenta acuza ca se simt rau, ca sunt suferinde, ceea ce ingreuneaza comunicarea cu ceilalti. Colegii, amicii, prietenii se indeparteaza de aceste persoane care se plang tot timpul. Insa izolarea le amplifica starea de rau", explica psihologul Stefania D. Nita.

Prin lamentarile inepuizabile, ipohondriacii tradeaza dorinta de a atrage atentia asupra lor. Ei dezvolta o relatie de dependenta fata de ceilalti, mai ales fata de familie – copii, partener, parinti. Dependenta vine din nevoia de a se simti in siguranta, de atentie si de afectiune. Ipohondrul este trist, capricios, mesajul sau fiind de fapt "Am nevoie de tine. Nu pot trai fara tine. Am nevoie de atentia ta. Am nevoie de ingrijirea pe care poti sa mi-o dai".

Investigatii la nesfarsit

Persoanele ipohondre isi fac tot felul de investigatii, de la buletine de analize, microbiologie pana la ecografii, EKG, EEG etc. Dar acestea nu ii linistesc pe bolnavii inchipuiti. Daca vad ca nu au nimic la inima, atentia se muta inconstient pe un alt organ. Si o iau de la inceput cu alte si alte investigatii, intrand intr-un cerc vicios.

Ipohondriacii isi fac analize la o luna si jumatate, doua luni, aflandu-se in permanenta cautare din cabinet in cabinet. Nu accepta diagnosticul unui medic si se adreseaza altuia.

CAUZE. Ipohondria are la baza un conflict psihic nerezolvat. In sens psihologic, ipohondria este o manifestare a unui conflict sau a mai multor tensiuni din existenta unei persoane. Conflictul exista si pe masura ce trece timpul incepe sa se manifeste prin anumite tulburari psihice. In prima faza se manifesta prin aceste somatizari (simptome imaginare). Mai mult decat atat, varful somatizarii se poate concretiza in realitate cu boala ce framanta persoana respectiva. Asadar, daca te gandesti la rau, pana la urma chiar ti se poate intampla. Gandirea negativa te face sa te regasesti in permanenta in stare de stres. Or, starea de stres prelungita duce la epuizare fizica si psihica.

SUSPICIUNE. Majoritatea oamenilor se bucura cand medicul le spune ca sunt sanatosi. Insa persoanele ipohondre sunt suspicioase si nemultumite. "Daca medicul a gresit diagnosticul? Daca s-au incurcat eprubetele cu proba de sange?" Degeaba trec prin zeci de examene medicale, in zadar este asigurat ca nu are nici o boala organica, ipohondriacul este acaparat de bolile sale imaginare. "Insa organic vorbind, persoanele ipohondre sunt chiar mai sanatoase decat cele care nu sunt atat de preocupate de sanatatea lor", considera psihologul Stefania D. Nita.

SFATUL MEDICULUI
"Ipohondria este o tulburare care poate fi remediata daca este deslusita si inteleasa. Pentru aceasta este foarte importanta instituirea precoce a terapiei psihologice si continuarea ei", ne sfatuieste psihologul Stefania D. Nita. Cu ajutorul psihoterapiei persoana in cauza descopera calea de a se cunoaste, de a se intelege, de a intra in conformitate cu sine si, mai mult decat atat, calea de a se dezvolta. "Relatia terapeut-pacient duce treptat spre capatarea deprinderii de a fi impacat cu tine si de autodezvoltare pe parcursul intregii existente."
×
Subiecte în articol: psihologie