Ciobanii sibieni nu exportă brânza de Sibiu în Uniunea Europeană, deşi au în total cele multe oi din această regiune. În schimb, câţiva patroni locali care şi-au atestat acest produs tradiţional îl comercializeză cu succes, conform spuselor Mariei Ostrovăţ, consilier la Departamentul judeţean de Dezvoltare Rurală.
Ciobanii sibieni nu exportă brânza de Sibiu în Uniunea Europeană, deşi au în total cele multe oi din această regiune. În schimb, câţiva patroni locali care şi-au atestat acest produs tradiţional îl comercializeză cu succes, conform spuselor Mariei Ostrovăţ, consilier la Departamentul judeţean de Dezvoltare Rurală.
“În toată Europa nu se face o brânză de oaie ca cea de la Sibiu. Ciobanii sibieni au în total mai multe oi decât în alte ţări europene, însă ei se feresc să devină persoane juridice şi astfel nu pot exporta celebra noastră brânză de oaie. Oile din judeţul Sibiu depăşesc ca număr pe cele din Austria, pentru că aici sunt ciobani care au şi peste 2.000 de oi', a precizat Ostrovăţ.
Conform acesteia, brânza de Sibiu ajunge şi pe masa europenilor, însă alte sortimente. Din 2005, în judeţ au fost atestate 209 produse tradiţionale, fabricate de 35 de agenţi economici. Practic, 7 agenţi economici din judeţ au atestate 36 de produse lactate (telemea, brânză burduf, urdă, caş etc.). Dintre acestea, o societate din satul ţichindeal face patru sortimente tradiţionale de brânză, burduf Harbach, burduf Harbach cu condimente, telemea Harbach, telemea Bio-Harbach. O altă societate din satul Şmig, face 6 feluri de brânză atestate european, caş, urdă, caşcaval Dalia, brânză burduf, brânză frământată, brânză telemea.
Ostrovăţ a mai declarat că ar trebui să ne promovăm mai mult interesul naţional şi prin aceste produse tradiţionale, care sunt sănătoase şi corespund normelor UE
Produsele tradiţionale româneşti vor fi promovate mai bine printr-o nouă instituţie care se va numi Oficiului Naţional de Produse Tradiţionale, conform ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Dacian Cioloş.
Citește pe Antena3.ro