x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Broccoli şi cancerul

Broccoli şi cancerul

de Georgeta Licsandru    |    10 Apr 2008   •   00:00
Broccoli şi cancerul
Sursa foto: iSTOCKPHOTO/

Broccoli previne îmbătrînirea precoce şi cancerul. Aceste proprietăţi se datorează vitaminelor A, C, B1, B2, B6, B9 şi mineralelor – calciu, potasiu, magneziu, zinc.

Broccoli previne îmbătrînirea precoce şi cancerul. Aceste proprietăţi se datorează vitaminelor A, C, B1, B2, B6, B9 şi mineralelor – calciu, potasiu, magneziu, zinc.

 

Broccoli întăreşte imunitatea, previne anemiile, bolile cardiovasculare şi hepatice. O porţie de 150 g broccoli sti­mulează imunitatea, deoarece asi­gură de două ori doza zilnică recomandată de vitamina C. Aceeaşi porţie de broccoli ne furnizează şi o cantitate apreciabilă de betacaroten, care contribuie la menţinerea acuităţii vizuale. De asemenea, vi­taminele şi mineralele din broccoli cresc rezistenţa la stres. “Broccoli se remarcă îndeosebi prin pro­prietăţile anticancerigene puternice. Datorită vitaminelor şi mineralelor pe care le conţine, broccoli sti­mulează detoxifierea organismului şi previne apariţia tumorilor. În acelaşi scop acţionează şi fibrele alimentare insolubile din această legumă. Fibrele stimulează detoxifierea şi scad nivelul colesterolului în sînge. Dacă scade colesterolul, scade şi riscul de obezitate. Implicit este redus riscul de cancer, ştiut fiind că obezii sunt predispuşi de două ori mai mult la cancer decît persoanele cu greutate normală”, arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. De asemenea, un studiu efectuat la Colegiul Johns Hopkins (SUA) a arătat că broccoli conţine o substanţă – sulforafanul – care previne ulcerul şi cancerul gastric.

 

ASOCIERI. 100 g broccoli conţin 34 de calorii, 5,5 g glucide, 0,2 g lipide, 2,5 g proteine. Pentru păstrarea vitaminelor şi mine­ra­lelor, broccoli trebuie consumat crud sau preparat la aburi. Nutriţioniştii ne sfătuiesc să-l asociem cu alte legume, cu cereale şi derivatele lor, cu brînzeturi, peşte, carne, ouă, ulei de măsline, cartofi. Nu este recomandat să asociem la aceeaşi masă broccoli cu lapte, dulciuri sau fructe, deoarece pot apărea tulburări digestive.


georgeta.licsandru@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: alimentaţie sănătoasă broccoli