CE BEM, CE MINCAM ● Produsul contine grasimi periculoase
Inainte de a consuma acesti biscuiti digestivi cititi cu atentie
eticheta. Nu au nici unul dintre beneficiile date de produsele similare
de calitate.
CE BEM, CE MÎNCĂM ● Produsul conţine grăsimi periculoase
Înainte de a consuma aceşti biscuiţi digestivi citiţi cu atenţie eticheta. Nu au nici unul dintre beneficiile date de produsele similare de calitate.
Biscuiţii digestivi Burçak au în compoziţie făină de grîu, făină de grîu integrală, ulei vegetal hidrogenat (curmal, soia, floarea-soarelui, ulei de in), zahăr, agenţi de afînare (carbonat de amoniu hidrogen E 503, carbonat de sodiu hodrogen E 500, pirofosfat acid de sodiu E 339), sirop de fructoză, ouă, extract de malţ, lapte praf, sare, arome cu gust natural (unt, zahăr negru), emulgator (lecitină din soia E 322), coloranţi (caramel E 150). Consumul a 100 de grame de biscuiţi aduce un aport energetic de 450 kcal, proteine 7 g, grăsimi 18 g, din care saturate 7,1 g, carbohidraţi 71 g, zahăr 22 g, sodiu 470 mg.
ANALIZĂ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, descrie produsul analizat: "Biscuiţi obţinuţi din făină rafinată din grîu, dar şi integrală, împreună cu uleiuri vegetale hidrogenate nesănătoase şi grăsimi animale saturate aterogene (unt). Această compoziţie imprimă un profil nutriţional dezechilibrat din cauza excesului de glucide (71%), cu index glicemic foarte ridicat (zahăr 22%), care stresează pancreasul endocrin, forţîndu-l să producă o cantitate mare de insulină într-un timp scurt. Asocierea dintre glucide rafinate (zaharoză) şi grăsimi, în special hidrogenate şi animale saturate, generează produse nesănătoase, care pot afecta grav sănătatea sistemului cardiovascular şi a ficatului. Biscuiţii mai conţin şi cinci E-uri, dintre care E 150 este cel mai nociv, putînd declanşa hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD). Produsul are o densitate energetică foarte ridicată (450 kcal/100 g).
CONCLUZII. Produsul analizat nu este indicat supraponderalilor şi obezilor, copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, suferinzilor de boli cardio şi cerebrovasculare, celor cu dislipidemie, hipertensivilor, suferinzilor de maladii hepato-renale, persoanelor cu hiperuricemie (gută), celor cu osteoporoză, celor cu sindrom metabolic. Suferinzii de diabet îl vor consuma numai cu avizul medicului curant, ţinînd cont de aportul de glucide. Persoanele cu alergie la ouă, proteine din lapte şi cu intoleranţă la lactoză vor testa în prealabil biscuiţii, pentru a vedea care este reacţia organismului. Specialistul nostru atrage atenţia că produsul este interzis suferinzilor de celiachie (intoleranţă la gluten).
Citește pe Antena3.ro