x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Cancerul din alimente

Cancerul din alimente

de Cristina Andreea Calin    |    12 Mai 2010   •   00:00
Cancerul din alimente

Efectele cancerigene ale alimentelor rezultate din reziduri sunt copleşitoare, se arată într-un raport emis de consilierii preşedintelui american.



Comisia de Boli Cancerigene a adăugat că pe piaţă sunt utilizate peste 80.000 de substanţe chimice artificiale, multe dintre ele nefiiind studiate îndeajuns pentru a se vedea dacă sunt sigure pentru consum.

Cei doi medici americani, oncologul La Salle Lefall şi imunologul Margaret Kripke, au atras atenţia că există dovezi clare ale efectelor cancerigene pe care mediul le are asupra alimentelor. De asemenea, ei au declarat că cei mai expuşi riscurilor sunt copiii. Într-o scrisoare adresată preşedintelui Obama au cerut în mod insistent ca acesta să ia măsuri cu privire la toxinele şi alte substanţe cancerigene care se află în hrana de zi cu zi, în apă şi în aer.

Specialiştii americani au scris în raport că nu toate substanţele au efecte cancerigene, însă există foarte mulţi aditivi alimentari care nu sunt evaluaţi suficient, dar sunt folosiţi, fără a se cunoaşte bolile pe care le provoacă în timp. Raportul cere schimbarea modului în care se acordă aprobările pentru utilizarea substanţelor chimice în alimente. Autorii, convinşi că va mai trece timp până ce lucrurile se vor modifica, le fac consumatorilor câteva recomandări cu privire la modul în care pot evita consumul de produse toxice.

Cei care vor să mănânce cât mai sănătos ar trebui să aleagă fructe şi legume crescute fără pesticide şi să le spele foarte bine înainte de consum, ne sfătuiesc medicii americani. De asemenea, este de preferat carnea de la animale crescute în ferme mici, pentru a se evita ingerarea de antibiotice, hormoni de creştere sau alte chimicale folosite în hrana animalelor.

O altă recomandare este să nu se consume carne procesată, sub formă de mezeluri sau alte produse, iar dacă se utilizează cuptorul cu microunde, să se folosească recipiente doar de plastic. Medicii mai recomandă consumarea de apă filtrată. Societatea Americană pentru Cancer (ACS) a criticat raportul, spunând că este exagerat. Medicul Michael Thun, din partea ACS, a declarat că nu este cazul să punem pe "umerii" poluării cauza principală a cancerului. Totuşi, ACS a fost de acord că în producţia de alimente sunt folosite foarte multe substanţe chimice, multe dintre ele neverificate.

×
Subiecte în articol: cancer bun de consum alimente