x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Carnea, sursa ta de vitamina B12

Carnea, sursa ta de vitamina B12

00 0000   •   00:00

Cei care adopta o dieta vegetariana sau cei care postesc se expun vrand-nevrand carentei de vitamina B12. Si aceasta pentru ca sursele de vitamina B12 sunt exclusiv de origine animala – oua, lactate, branzeturi, ficat, peste, carne, rinichi. Surse de vitamina B12 pot fi cerealele, insa cu conditia ca in acestea sa fi fost adaugate vitamine din complexul B. "B12 sau cianocobalamina este o vitamina hidrosolubila. Pentru a fi absorbita in tubul digestiv, ea are nevoie de o glicoproteina produsa de epiteliul intestinal. Fara aceasta glicoproteina si un aport corespunzator de calciu, vitamina nu poate fi asimilata", precizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Dieta dezechilibrata, consumul de alcool, suprasolicitarea fizica si intelectuala pot fi la originea carentei de vitamine din grupul B-urilor. Pe langa vegetarieni, cei mai expusi carentelor de vitamina B12 sunt copiii, batranii si femeile insarcinate, daca au un regim alimentar dezechilibrat.

Cele mai bune surse de vitamina B12 sunt ficatul de vita – 70 de micrograme/100 g; ficatul de pasare – 50 micrograme; carnea de iepure – 12 micrograme, sardinele – 12 micrograme; macroul – 10 micrograme. Daca este inclusa in dieta, vitamina B12 intervine in asimilarea de catre organism a grasimilor, carbohidratilor, proteinelor, dar si a fierului. Doza zilnica recomandata de vitamina B12 este de 2 micrograme. Daca avem o dieta echilibrata din care nu lipsesc produsele de origine animala (oua, lactate, carne), atunci pare simplu de asigurat necesarul zilnic. "Cum insa majoritatea romanilor are o dieta dezechilibrata, mai toti sufera din cauza carentelor si au nevoie de suplimente nutritive. In carentele grave, in ultima instanta se recurge la injectii intramusculare cu vitamina B12", afirma prof. dr. Gh. Mencinicopschi.

Anemia pernicioasa

Carenta de vitamina B12 provoaca anemia pernicioasa. Aceasta forma de anemie se manifesta prin tahicardie, ameteli, tulburari ale sistemului nervos (depresie, probleme de concentrare). "In afara de aceasta, carenta de vitamina B12 mai produce infectii ale limbii, tulburari ale sistemului nervos, oboseala, iritabilitate, scaderea poftei de mancare, diaree, probleme circulatorii, un miros neplacut al corpului. La femei, lipsa vitaminei B12 din alimentatie poate determina tulburari ale ciclului menstrual. Din pacate, la noi, aceasta carenta este slab diagnosticata", arata prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

SURSE
Alimentul 100g / Vitamina B12
  • Ficat de vita 70 micrograme
  • Ficat de pasare 50 micrograme
  • Rinichi de porc 15 micrograme
  • Inima de vita 13 micrograme
  • Carne de iepure 12 micrograme
  • Sardine 12 micrograme
  • Ton 11 micrograme
  • Macrou 10 micrograme
  • Hering 4 micrograme
  • Galbenus de ou 4 micrograme
  • Svaiter 2 micrograme
  • Crap 1,5 micrograme
  • Carne de porc 0,6 micrograme
  • Iaurt 0,6 micrograme
  • ×