Marţi, împreună cu Jurnalul Naţional şi suplimentul Jurnalul de sănătate, primiţi volumul "Puterile vindecătoare ale uleiului de măsline", apărut la Editura Curtea Veche. Autoarea, Cal Orey, ne promite un "Ghid complet pentru folosirea aurului lichid al naturii".
"Cu toate că sunt considerată o autoare de lucrări legate de sănătate, recunosc că nu am fost întotdeauna o iubitoare a uleiului de măsline. Nu deosebeam uleiul de măsline cu adaos de ciuperci sălbatice de cel cu plante citrice, nici nu ştiam că Spania este cel mai mare producător de ulei de măsline din lume", mărturiseşte Cal Orey. Totuşi, ea îi face cititorului o propunere: "Să intrăm pe tărâmul măslinelor". Mai întâi îi oferă definiţia acestui minunat lichid preluată din The American Heritage Dictionary: "Uleiul de măsline este un ulei presat din măsline, folosit în sosurile pentru salate, la gătit, ca ingredient în săpunuri şi ca emolient". Vom intra, aşadar, prin intermediul acestui volum, în bucătării şi restaurante, vom călători în timp şi spaţiu pe urmele uleiului de măsline, despre care Plinius spunea: "Cu excepţia viţei-de-vie, nu există nici o plantă cu un fruct la fel de important ca măslina". Astfel, avem şansa cu toţii – medici, nutriţionişti, producători şi furnizori, bucătari şi consumatori – să aflăm ceea ce semenii noştri, trăitori în vremurile biblice, ştiau foarte bine, şi anume că uleiul de măsline are "puteri tămăduitoare".
Substanţe valoroase
Cal Orey descoperă o dată cu cititorul interesat substanţele nutritive existente în uleiul de măsline extravirgin. Şi în continuare cercetători în domeniul nutriţiei mai găsesc în acest lichid noi şi noi substanţe cu virtuţi vindecătoare. Autoarea ne serveşte câteva. Vitamina E: o vitamină antioxidantă ce poate ajuta la întărirea reacţiilor imunitare, reducând riscul bolilor cardiace şi al unor forme de cancer. Acizi graşi esenţiali: grăsimi benefice, de pildă, omega-3 şi omega-6, care pot ajuta la prevenirea bolilor cardiace, a obezităţii şi diabetului. Clorofilă, substanţă cu proprietăţi antioxidante. Compuşi de tip fenol:substanţe ce acţionează ca antioxidanţi. Fitoestrogeni: substanţe ce combat osteoporoza, diminuând simptomele menopauzei. Steroli: substanţe ce contracarează absorbţia intestinală a colesterolului din alimente.
Calitatea
Uleiul de măsline poate fi obţinut dintr-o mare varietate de măsline, cum ar fi cele negre, verzi ori de alte tipuri. Există cel puţin 30 de varietăţi. Cea mai mare parte a uleiului de măsline este obţinut în ţările mediteraneene – Spania, Italia, Grecia, Cipru, Malta, cantităţi mult mai mici provenind din California,Australia şi din unele zone ale Americii de Sud. Nu orice ulei de măsline
este valoros, deoarece unii producători încetinesc procesul sau utilizează căldură pentru ca uleiul să aibă un gust mai bun şi să poată fi păstrat mai mult timp. Uleiurile cele bune sunt obţinute din măsline bogate în polifenoli şi presate la rece 24-48 de ore de la recoltare. Aceasta este metoda ideală.
Citește pe Antena3.ro
stockexpertcom