x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Caşcaval din cartofi

Caşcaval din cartofi

de Mihaela Ionescu    |    09 Mai 2009   •   00:00
Caşcaval din cartofi

Îl găsiţi la raionul de lactate, pentru că seamănă foarte bine cu caşcavalul. Numai că este un amestec de apă, amidon de cartofi, proteine lactice şi aditivi alimentari, care pot provoca diverse alergii.



Preparat alimentar pe bază de grăsimi vegetale şi proteine din lapte "del Family" este un produs pe care îl găsiţi la raionul de produse lactate, deşi nu are nici o legătură cu acestea. Principalul lui ingredient este apa, urmată de amidonul de cartofi. Apoi, în compoziţia preparatului alimentar intră uleiul rafinat de palmier, ceea ce face ca produsul analizat să fie dezechilibrat din punct de vedere nutriţional. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne spune, folosindu-se de reglementările Regulamentului European 1924/2006, că excesul de lipide duce la creşterea valorii energetice şi la dezechilibrul nutriţional. De asemenea, produsul mai conţine şi grăsimi de origine animală din brânză.

Din cauza compoziţiei, preparatul alimentar del Family are şi o valoare energetică mare, de care trebuie să ţină cont persoanele supraponderale şi obeze, dar şi cele care vor să îşi păstreze o greutate normală. De asemenea, conţine şi o cantitate destul de mare de sare, care poate afecta sănătatea celor cu hipertensiune, cu boli renale sau cardiovasculare.

Pentru ca amestecul de apă şi amidon de cartof să capete o formă cât mai apropiată de cea a mezelurilor s-a folosit agentul de îngroşare E414, care este şi ingredientul de bază al gumei de mestecat. Deşi este considerat inofensiv, în cazul persoanelor sensibile poate provoca diverse alergii. Culoarea este dată de betacaroten, aditiv alimentar care potenţează bolile de plămâni, mai ales în cazul celor care fumează sau care trăiesc în zone foarte poluate. Conservantul sorbat de potasiu poate provoca astm şi alergii.

CONCLUZIILE SPECIALISTULUI
În urma analizei ingredientelor înscrise pe etichetă, specialistul ne spune că produsul nu este recomandat copiilor, adolescenţilor, adulţilor, bătrânilor, bolnavilor de maladii inflamatorii, renalilor, hepaticilor, celor cu maladii digestive, pulmonare, astmaticilor, bolnavilor cu afecţiuni dermatologice, supraponderalilor şi obezilor, bolnavilor de cancer, de maladii cardiovasculare, osteoporoză, celor care au avut infarct miocardic şi accident vascular cerebral. Persoanele cu intoleranţă la lactoză vor testa reacţia organismului, consumând doar o cantitate mică de produs.

GR/SU 46%
Apă, amidon de cartof, grăsimi vegetale (ulei de palmier rafinat), proteine lactice, sare, brânză, lapte praf degresat, agent de îngroşare E414 - o gumă arabică, conservant E202 - sorbat de potasiu, colorant E160a - betacaroten. Produsul conţine lactoză.

×
Subiecte în articol: bun de consum