x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

CE BEM, CE MÂNCÂM/Porc, pieliţe şi nouă aditivi

0
Autor: Cristina Andreea Calin 06 Ian 2009 - 00:00
CE BEM, CE MÂNCÂM/Porc, pieliţe şi nouă aditivi

Parizerul Ana şi Cornel conţine nouă aditivi alimentari, piele de pasăre, amidon, sare, soia. Acest amestec reprezintă jumătate din compoziţie, restul fiind reprezentat de carnea de porc.



Parizerul de porc Ana şi Cornel este fabricat din carne de porc şi aditivi alimentari, în proporţii aproximativ egale. E-urile au fost necesare pentru ca produsul să aibă o consistenţă şi un gust cât mai aproape de cel al produselor de calitate. Cu toate acestea, parizerul, din cauza compoziţie, poate avea efecte adverse asupra sănătăţii consumatorilor.

Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne spune că parizerul analizat are un profil nutriţional extrem de dezechilibrat, cu un exces de lipide de origine animală. Din această cauză, suferinzii de boli cardiovasculare, hepatice şi cei cu hiperuricemie (gută) trebuie să evite consumul acestui produs. Mai mult, compoziţia îi imprimă parizerului şi o va­loare energetică foarte ridicată.
Aditivii alimentari utilizaţi pot afecta sănătatea consumatorilor, fiind incluşi în categoria celor periculoşi. Polifosfaţii duc la dezechilibrarea balanţei calciu-fosfor, împiedicând fixarea calciului în oase. Consumul excesiv de polifosfaţi reprezintă punctul de plecare spre osteoporoză. Mai mult, studii recente au arătat că aceşti aditivi au un potenţial cancerigen foarte mare. Nitritul de sodiu poate duce şi el la apariţia cancerului. Glutamatul de sodiu este neurotoxic, fiind vinovat de declanşarea sindromului bucătăriei chinezeşti. Acesta se manifestă prin dureri de cap, ameţeli, stări de oboseală, senzaţie de arsură în braţ şi antebraţ, astm, respiraţie dificilă, greaţă, modificări de ritm cardiac. Colorantul E120, carmin, poate provoca alergii, astm, rinite, erupţii cutanate.

CONCLUZIILE SPECIALISTULUI
În urma analizei ingredientelor înscrise pe etichetă, specialistul ne spune că produsul analizat nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, suferinzilor de boli cardiovasculare, renale, hepatice, hipertensivilor, persoanelor cu afecţiuni renale, hepaticilor, celor care suferă de maladiile Parkinson, Alzheimer, suferinzilor de boli ale colagenului, celor cu afecţiuni dermatologice, pulmonare, bătrânilor, celor cu astm, alergii, hiperuricemie.

ETICHETĂ
Carne porc >50%, slănină, piele pasăre, emulsie de şorici, amidon alimentar, proteină vegetală din soia, sare, stabilizator (polifosfaţi de Na E452, K E452 ii, Ca E452 iv, clorură de potasiu E508), condimente, antioxidant (izoascorbat de sodiu E301), corector de aciditate (ci­trat de sodiu E331), aromă, potenţiator de aromă (glutamat de sodiu E621), co­lorant natural (carmin E120), conservant (nitrit de sodiu E250).

SARE
Produsul analizat conţine şi o cantitate însemnată de sare. Specialistul ne recomandă să nu depăşim 6 g zilnic, pentru a nu avea probleme cu sistemul cardiovascular şi cu rinichii. O grijă deosebită trebuie să aibă persoanele care suferă de hipertensiune. Mai mult, parizerul mai are şi alte surse ascunse de sodiu: polifosfaţi de sodiu E452, izoascorbat de sodiu E301, citrat de sodiu E331, glutamat de sodiu E621, nitrit de sodiu E250.
Citeşte mai multe despre:   bun de consum,   sodiu

 



Mai multe titluri din categorie

EMA evaluează de urgență un nou vaccin anti COVID-19

EMA evaluează de urgență un nou vaccin anti COVID-19
Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de producătorul franco-austriac Valneva este analizat în regim de urgență de către Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA). Compania a încheiat un contract cu...

Estimări UE. Când va deveni dominantă în UE tulpina Omicron a virusului SARS-CoV-2

Estimări UE. Când va deveni dominantă în UE tulpina Omicron a virusului SARS-CoV-2
Tulpina Omicron a virusului SARS-CoV-2 ar putea deveni dominantă în lunile următoare, arată Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC),  citat de Reuters. ''Omicron ar putea provoca...

Noi descoperiri despre anticorpii la COVID-19. În ce condiții se dezvoltă aceștia

Noi descoperiri despre anticorpii la COVID-19. În ce condiții se dezvoltă aceștia
Anticorpii generați de infecția cu virusul SARS-CoV-2 au înregistrat un nivel mai ridicat dacă bolnavii aveau și alte probleme, precum cele respiratorii, cardiace sau digestive, arată un studiul...

Explicaţiile psihologului. Oglinzile Eseniene: Cum atragem persoanele potrivite

Explicaţiile psihologului. Oglinzile Eseniene: Cum atragem persoanele potrivite
Așa cum indică izvoarele istorice, esenienii au fost primii care se raportau la relații folosind conceptul de „oglindire”. Aceștia porneau de la premisa că fiecare om știe despre viață mult mai multe lucruri...

Un medic DEZVĂLUIE cum poate fi limitată transmiterea tulpinii Omicron de COVID-19

Un medic DEZVĂLUIE cum poate fi limitată transmiterea tulpinii Omicron de COVID-19
Există o singură soluție pentru a opri transmiterea tulpinii Omicron de COVID-19 în acest moment, potrivit medicului Radu Țincu, de la Spitalul de Urgență Floreasca din Capitală.  „Măsurile...

Tulpina de COVID-19 din sudul Africii a fost descoperită în Belgia

Tulpina de COVID-19 din sudul Africii a fost descoperită în Belgia
Noua tulpină a virusului SARS CoV-2 a fost descoperită în Belgia. Este vorba despre un pacient care a călătorit în străinătate recent, au anunțat autoritățile belgiene. Aceasta provoacă îngrijorare...

Te confrunți cu stări de oboseală și slăbiciune? Renunță la aceste 3 obiceiuri

Te confrunți cu stări de oboseală și slăbiciune? Renunță la aceste 3 obiceiuri
În momentul de față treci printr-o perioadă în care te simți constant obosit, ești în imposibilitatea de a-ți duce la final sarcinile zilnice, sau nu dai randament maxim? Corpul tău îți cere pauze mult prea...

Boli ce pot apărea la menopauză și cum le combatem prin alimentație 

Boli ce pot apărea la menopauză și cum le combatem prin alimentație 
Galerie Foto Perioada menopauzei este una adesea mai complicată, de aceea e bine să adoptăm din timp un stil de viață cât mai sănătos, astfel încât să reușim să ne adaptăm cât mai bine. În mod normal, menopauza apare...

EMA recomandă autorizarea vaccinului Pfizer la copii

EMA recomandă autorizarea vaccinului Pfizer la copii
Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat, joi, autorizarea vaccinului anti COVD-19 produse de Pfizer pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani de către Comisia Europeană. Președintele...

Insomnia și problemele de somn pot cauza boli și tulburări ale stilului de viață

Insomnia și problemele de somn pot cauza boli și tulburări ale stilului de viață
Galerie Foto În ziua de azi, oamenii moderni sunt stresați, unii suferă de depresie și anxietate și tind să aibă probleme de somn. Conform statisticilor, aproape jumătate din oamenii din SUA au probleme cu somnul și...

Botox versus Acid Hialuronic

Botox versus Acid Hialuronic
Cu toate că tratamentele cu botox și acid hialuronic sunt din ce în ce mai frecvente, multora nu le este foarte clar care este diferența între cele două substanțe Am întrebat medicii specialiști în chirurgie...

Valeriu Gheorghiţă: Miocardita este mai frecventă după infecția cu COVD-19 decât ca urmare a vaccinării

Valeriu Gheorghiţă: Miocardita este mai frecventă după infecția cu COVD-19 decât ca urmare a vaccinării
Miocarditadezvoltată în urma infecției cu COVID-19 este mai frecventă decât după administrarea vaccinurilor, precizează Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV. "Ceea ce vom face în perioada următoare...

Valeriu Gheorghiță face precizări despre vaccinarea copiilor

Valeriu Gheorghiță face precizări despre vaccinarea copiilor
Comisia Europeană ar putea aproba, vineri, administrarea vaccinului Pfizer pentru copiii între 5 și 11 ani, a spus Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului național de coordonare a activităților pr...

Meduzele și insectele, mâncarea viitorului 

Meduzele și insectele, mâncarea viitorului 
Galerie Foto Comisia Europeană a aprobat recent folosirea drept hrană a unui anumit tip de lăcuste și este a doua decizie de acest fel luată anul acesta. Se întâmplă pentru că odată cu creșterea spectaculoasă a populație...

Un antiviral necesar pacienților cu forme grave de COVID-19 a ajuns în spitale

Un antiviral necesar pacienților cu forme grave de COVID-19 a ajuns în spitale
Ministerul Sănătății a anunțat luni că a distribuit, în weekend, un număr de 1470 flacoane de Tocilizumab de 400 mg. Medicamentele au fost ridicate de direcțiile de sănătate publică de la Unifarm în...
Serviciul de email marketing furnizat de