x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Ce bem, ce mancam - E-urile nu erau necesare

Ce bem, ce mancam - E-urile nu erau necesare

de Cristina Andreea Calin    |    02 Mai 2007   •   00:00
Ce bem, ce mancam -  E-urile nu erau necesare

Culturile starter cresc valoarea biologică a produsului analizat. Nitritul de sodiu aproape anulează culturile starter. De ce o mai fi fost utilizat?

Ingredientele enumerate de producător pe eticheta "Salamului Bănăţean" sunt: "carne de porc, carne de vită, slănină, apă, proteină vegetală din soia, sare, lactoză, dextroză, condiment, arome, antioxidant (ascorbat de sodiu E 301), colorant natural (acid carminic E 120), conservant (nitrit de sodiu E 250), corector de aciditate (culturi starter)", membrana artificială nefiind comestibilă. Eticheta acestui produs are avantajul de a le oferi consumatorilor şi informaţiile nutriţionale. Astfel, aflăm că 100 de grame au o "valoare energetică (Kcal) 499, (Kj) 2067, proteine (g) 26, glucide (g) 2, lipide (g) 43".

ANALIZĂ. Produsul analizat este un salam la care se utilizează pentru maturare culturi starter de microorganisme cu efect benefic asupra calităţilor senzoriale şi biologice ale produsului. Prin utilizarea starterilor, producătorul ar fi putut reduce cantitativ sau chiar inlocui unii din aditivii utilizaţi, in special nitritul de sodiu, care are efecte periculoase asupra sănătăţii consumatorului la un consum cronic, explică profesorul Gheorghe Mencinicopschi. Ca orice produs din această categorie de alimente, are o densitate calorică mare. Etichetarea nutriţională atestă alinierea producătorilor la cerinţele legislaţiei europene, fiind un aspect pozitiv. De asemenea, produsul este hiperproteic şi hiperlipidic.

CONCLUZII. Specialistul ne spune că produsul analizat face parte din categoria salamurilor de calitate bună, dar şi cu unele aspecte mai puţin pozitive (adaos de aditivi chimici de sinteză). Din analiză reiese că produsul nu este recomandat a fi consumat decat in cantităţi moderate de supraponderali, obezi, bolnavi cu afecţiuni cardiovasculare, suferinzilor hepato-renali, celor cu status proinflamator sistemic, suferinzilor de boli dermatologice, suferinzilor de cancer.

PRECIZĂRI
Rubrica se adresează celor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele lor asupra sănătăţii. Cititorii işi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43 sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Dacă sunteţi interesat de caracteristicile unui produs, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere numărul 1-3, corp D, Sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia pentru a fi "analizată" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizăm că profesorului doctor Gheorghe Menci- nicopschi ii prezentăm compoziţia produsului şi datele nutriţionale preluate din eticheta acestuia, fără a-l prezenta.

×
Subiecte în articol: bun de consum