x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

CE BEM, CE MĂNCĂM/Pateu de porc din apă şi slănină

0
Autor: Cristina Andreea Calin 19 Noi 2008 - 00:00
CE BEM, CE MĂNCĂM/Pateu de porc din apă şi slănină

"Pate de masă porc Bâlea" are ca principal ingredient slănina, şi nu ficatul de porc, aşa cum şi-ar închipui consumatorul. Pe lângă această grăsime extrem de periculoasă, mai conţine şorici şi aditivi alimentari, care se încadrează în categoria celor periculoşi.



Pentru ca amestecul de apă cu slănină să aibă totuşi un aspect comestibil, producătorul a folosit amidon şi proteină vegetală din soia. În felul acesta, pateul a căpătat consistenţa dorită. Chiar dacă are în compoziţie 15% ficat de porc, ponderea acestuia este nesimnificativă. 85% din produs este constituit de grăsimi şi aditivi alimentari. Colorantul E120 carmin poate duce la apariţia alergiilor, a rinitelor şi a erupţiilor cutanate, mai ales în cazul persoanelor sensibile. Din această cauză nu este indicat în alimentaţia copiilor hiperactivi şi a suferinzilor de Parkinson şi Alzheimer, explică profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Nitritul de sodiu, E250, are efecte cancerigene dovedite. Pe lângă acestea, mai duce la apariţia urticariilor, a alergiilor şi la afecţiuni ale glandei tiroide. Bebeluşii şi copiii foarte mici nu trebuie să consume deloc nitriţi pentru că se poate ajunge şi la deces. Persoanele adulte, sănătoase nu trebuie să consume mai mult de 0,1 mg/kg corp. Ca şi colorantul, nitritul de sodiu poate colora carnea de porc, aşa încât aspectul pateului este îmbunătăţit de două ori.
Din cauza cantităţii mari de grăsimi, produsul analizat are o valoare energetică foarte ridicată,  nefiind recomandat supraponderalilor şi obezilor. De asemenea, conţine o cantitate mare de sodiu, atât din sare, dar şi din nitritul de sodiu. Persoanele adulte nu ar trebui să consume mai mult de 6 g de sare zilnic pentru a păstra sănătatea sistemului cardiovascular şi a rinichilor.

CONCLUZIILE SPECIALISTULUI
În urma analizei ingredientelor înscrise pe etichetă, specialistul nostru ne spune că produsul analizat nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi celor care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, celor cu sindrom metabolic, celor cu status proinflamator sistemic, persoanelor cu maladii cardiovasculare, hepatice, renale, cerebrovasculare, dermatologice (inclusiv celulită), celor cu afecţiuni ale tractusului digestiv, celor cu cancere, alergicilor, astmaticilor, diabeticilor, hiperuricemicilor, celor cu Parkinson, Alzheimer, celor cu sindrom ADHD.

Ingrediente
Slănină, apă, ficat de porc 15%, şorici, amidon de porumb, proteină vegetală de soia, sare iodată, zahăr, ceapă, condimente, colorant: carmin – E120, conservant: nitrit de sodiu – E250. Conţine proteină vegetală din soia. Valori nutriţionale medii/ 100g: valoare energetică 100 kj/241 kcal, proteine 10,1 g, glucide 5,9 g, lipide 19,7 g. Produs sterilizat.
Citeşte mai multe despre:   bun de consum

 



Mai multe titluri din categorie

Raport UNICEF: Efectele CUMPLITE ale pandemiei de COVID-19 asupra sănătății mintale a copiilor

Raport UNICEF: Efectele CUMPLITE ale pandemiei de COVID-19 asupra sănătății mintale a copiilor
Dincolo de simptomele fizice grave pe care le provoacă infecția cu virusul SARS-CoV-2, pandemia are efecte negative severe și asupra sănătății mintale. Mai ales tinerii se confruntă cu anxietate și dep...

Vaccinarea a redus de peste 20 de ori riscul de deces din cauza infecției cu COVID-19 în România

Vaccinarea a redus de peste 20 de ori riscul de deces din cauza infecției cu COVID-19 în România
CNCAV a realizat studiul de eficiență a vaccinării împotriva COVID-19 în rândul persoanelor vaccinate, comparativ cu evoluția persoanelor nevaccinate. Concluzia este că vaccinurile protejează în proporție...

Cele 7 alimente pe care specialiştii nu le recomandă în perioada sarcinii 

Cele 7 alimente pe care specialiştii nu le recomandă în perioada sarcinii 
Galerie Foto Chiar dacă de obicei în timpul sarcinii este recomandat să avem o alimentaţie cât mai variată, din motive de siguranţă e bine să evităm carnea crudă sau negătită suficient, ficatul, sushi, ouăle crude,...

Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de Pfizer are o eficiență de peste 90% la copii

Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de Pfizer are o eficiență de peste 90% la copii
Vaccinul anti COVID-19 pentru copii produs de compania Pfizer este sigur și are o eficacitate de aproape 91% în prevenirea infectării în cazul minorilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani, arată un studiu...

Un important medicament antiviral a fost distribuit în spitale pentru pacienții cu COVID-19

Un important medicament antiviral a fost distribuit în spitale pentru pacienții cu COVID-19
Ministerul Sănătății anunță că mii de flacoane de Remdesivir au fost distribuite în mai multe spitale din România. Medicamentul este folosit în tratamentul pacienților infectați cu SARS-CoV-2 cu forme medii...

Cum te poate ajuta dieta Rina sa slabesti?

Cum te poate ajuta dieta Rina sa slabesti?
Galerie Foto Celor care doresc sa piarda kilogramele in plus li se ofera o varietate de diete la alegere si totusi, aceasta alegere este destul de dificila de facut. Potrivit nutritionistilor si celor care au incercat-o, dieta Rina...

Cseke Attila cere ajutorul Comisiei Europene pentru un medicament anti COVID-19

Cseke Attila cere ajutorul Comisiei Europene pentru un medicament anti COVID-19
Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății, a discutat din nou, miercuri, cu Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară. Cseke a cerut ajutor pentru aprovizionarea...

3 metode care îți protejează părul în timpul coafării

3 metode care îți protejează părul în timpul coafării
Deteriorarea părului a devenit o problemă des întâlnită în viața fiecărei femei. Din cauza expunerii la factorii externi, poluării și diverselor tratamente chimice, firul de păr își pierde constant din...

OMS anunță când va ajunge România la imunitatea de turmă pentru infecția cu COVD-19

OMS anunță când va ajunge România la imunitatea de turmă pentru infecția cu COVD-19
România va ajunge, dacă se menține ritmul de vaccinare anti COVID-19 din ultimele 6 săptămâni și strategiile de vaccinare în vigoare, în 7 luni la o acoperire vaccinală de 40% pentru populația totală și în...

Ce au în comun pozele cu mâncarea pe Instagram şi creşterea în greutate? - studiu

Ce au în comun pozele cu mâncarea pe Instagram şi creşterea în greutate? - studiu
Persoanele care fac poze cu mâncarea şi le pun pe Instagram, dorind să împărtăşească cu ceilalţi experienţa culinară, tind să-şi crească nu doar like-urile, ci şi mărimea taliei, conform unui studiu...
Serviciul de email marketing furnizat de