x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet CE BEM, CE MĂNCĂM/Pateu de porc din apă şi slănină

CE BEM, CE MĂNCĂM/Pateu de porc din apă şi slănină

de Cristina Andreea Calin    |    19 Noi 2008   •   00:00
CE BEM, CE MĂNCĂM/Pateu de porc din apă şi slănină

"Pate de masă porc Bâlea" are ca principal ingredient slănina, şi nu ficatul de porc, aşa cum şi-ar închipui consumatorul. Pe lângă această grăsime extrem de periculoasă, mai conţine şorici şi aditivi alimentari, care se încadrează în categoria celor periculoşi.



Pentru ca amestecul de apă cu slănină să aibă totuşi un aspect comestibil, producătorul a folosit amidon şi proteină vegetală din soia. În felul acesta, pateul a căpătat consistenţa dorită. Chiar dacă are în compoziţie 15% ficat de porc, ponderea acestuia este nesimnificativă. 85% din produs este constituit de grăsimi şi aditivi alimentari. Colorantul E120 carmin poate duce la apariţia alergiilor, a rinitelor şi a erupţiilor cutanate, mai ales în cazul persoanelor sensibile. Din această cauză nu este indicat în alimentaţia copiilor hiperactivi şi a suferinzilor de Parkinson şi Alzheimer, explică profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Nitritul de sodiu, E250, are efecte cancerigene dovedite. Pe lângă acestea, mai duce la apariţia urticariilor, a alergiilor şi la afecţiuni ale glandei tiroide. Bebeluşii şi copiii foarte mici nu trebuie să consume deloc nitriţi pentru că se poate ajunge şi la deces. Persoanele adulte, sănătoase nu trebuie să consume mai mult de 0,1 mg/kg corp. Ca şi colorantul, nitritul de sodiu poate colora carnea de porc, aşa încât aspectul pateului este îmbunătăţit de două ori.
Din cauza cantităţii mari de grăsimi, produsul analizat are o valoare energetică foarte ridicată,  nefiind recomandat supraponderalilor şi obezilor. De asemenea, conţine o cantitate mare de sodiu, atât din sare, dar şi din nitritul de sodiu. Persoanele adulte nu ar trebui să consume mai mult de 6 g de sare zilnic pentru a păstra sănătatea sistemului cardiovascular şi a rinichilor.

CONCLUZIILE SPECIALISTULUI
În urma analizei ingredientelor înscrise pe etichetă, specialistul nostru ne spune că produsul analizat nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi celor care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, celor cu sindrom metabolic, celor cu status proinflamator sistemic, persoanelor cu maladii cardiovasculare, hepatice, renale, cerebrovasculare, dermatologice (inclusiv celulită), celor cu afecţiuni ale tractusului digestiv, celor cu cancere, alergicilor, astmaticilor, diabeticilor, hiperuricemicilor, celor cu Parkinson, Alzheimer, celor cu sindrom ADHD.

Ingrediente
Slănină, apă, ficat de porc 15%, şorici, amidon de porumb, proteină vegetală de soia, sare iodată, zahăr, ceapă, condimente, colorant: carmin – E120, conservant: nitrit de sodiu – E250. Conţine proteină vegetală din soia. Valori nutriţionale medii/ 100g: valoare energetică 100 kj/241 kcal, proteine 10,1 g, glucide 5,9 g, lipide 19,7 g. Produs sterilizat.

×
Subiecte în articol: bun de consum