x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet CE BEM, CE MĂNCĂM/Salată de carne cu zahăr

CE BEM, CE MĂNCĂM/Salată de carne cu zahăr

de Cristina Andreea Calin    |    03 Dec 2008   •   00:00

Salata Saladio se vrea a fi o delicatesă, însă din cauza compoziţiei nu reuşeşte să fie altceva decât un amestec de grăsimi, zaharuri şi aditivi, la fel ca produsele din generaţia sa.



Salata are o valoare energetică foarte ridicată
Jurnalul foto

Saladio, "delicatesă salată de carne", este un produs foarte dezechilibrat din punct de vedere nutriţional. Aceasta are în compoziţie o cantitate foarte mare de glucide, atât cu absorbţie lentă (amidon, amidon din porumb), cât şi rapidă (dextroză, maltodextrină, zahăr, sirop de zahăr invertit, sirop de glucoză). De asemenea, conţine şi foarte multe lipide: carne de porc, grăsime (nu se precizează sursa acesteia), ulei vegetal. Carnea de porc, consumată în cantităţi mari, poate duce la apariţia bolilor de ficat, inimă, rinichi şi creşte colesterolul din cauza acizilor graşi trans. De asemenea, vor fi afectaţi şi bolnavii de gută.
Din cauza cantităţii mari de glucide, pancreasul endocrin este cel care are cel mai mult de suferit, fiind nevoit să secrete o cantitate mai mare de insulină într-o perioadă mai scurtă de timp. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, atrage atenţia că salata conţine şi sare în cantităţi importante, ceea ce reprezintă un pericol pentru cei cardiaci şi cu boli renale. Oricum, nici o persoană, fie ea şi sănătoasă, nu trebuie să consume mai mult de 6 g de sare zilnic.
Pe lângă aceste ingrediente, producătorul a mai adăugat şi aditivi alimentari, cu diverse efecte adverse. Colorantul, E120, poate provoca alergii, astm şi este interzis în dieta celor cu Alzheimer sau Parkinson. Cei doi agenţi de îngroşare, guma xanthan şi guma guar, afectează sistemul gastrointestinal. E412 poate produce balonări, greaţă, crampe, astm, alergii, eczeme, iar E415 poate interfera cu absorbţia lipidelor şi sărurilor minerale.

RECOMANDĂRI
Compoziţia salatei îi dă o valoare energetică foarte ridicată, de care trebuie să ţină cont supraponderalii şi obezii, dar şi cei care vor să piardă kilograme. Persoanele cu alergie la muştar, soia, nuci trebuie să testeze reacţia organismului la produs, consumând o cantitate mică. Cei cu intoleranţă la lactoză şi consumatorii cu celiachie (intoleranţă la gluten) vor evita consumul salatei.
În urma analizei ingredientelor înscrise pe etichetă, specialistul nostru nu recomandă produsul copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, celor cu maladii cardiovasculare, renale, hepatice, gastrointestinale, dermatologice, pulmonare, stomatologice, astmaticilor, alergicilor, celor cu status proinflamator sistemic, celor cu sindrom metabolic, celor suferinzi de hiperuricemie (gută), bolnavilor de cancer. Consumatorii care suferă de diabet vor cere sfatul medicului curant şi vor ţine cont de aportul de glucide.

Ingrediente
Preparat de bază pentru salata de carne 33,5% (carne de porc, grăsime, apă potabilă, amidon, sare de masă, stabilizator E331 – citrat monosodic, dextroză, maltodextrină, condimente, antioxidant E300 – acid ascorbic, condimente alimentare, colorant E120 – carmin), ulei vegetal, castraveţi, apă potabilă, oţet din alcool, gălbenuş de ou, zahăr, sirop de zahăr invertit, amidon de porumb, sirop de glucoză, sare de masă, seminţe de muştar, acidifiant (acid citric – E330, acid malic – E296, L (+) acid tartric – 334), condimente (conţine ţelină), agent de îngroşare (E415 – gumă xanthan, E412 – gumă guar), aromă. Poate conţine urme de soia, lapte, nuci şi secară.

×
Subiecte în articol: bun de consum