x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Ce-i place creierului

Ce-i place creierului

de Georgeta Licsandru    |    17 Iun 2008   •   00:00

Ştiaţi că putem rezista mai uşor stresului dacă mîncăm cereale integrale, fructe şi legume crude? Sau că busuiocul este un bun tonic pentru sistemul nervos? Iar seminţele de susan contribuie la întărirea memoriei? Acestea sînt doar cîteva dintre alimentele care îi plac creierului. Ceaiul verde sau negru, cafeaua au de asemenea efect revigorant asupra sistemului nervos, stimulînd funcţionarea creierului la parametri optimi. Aceste băuturi cresc viteza de transmitere a informaţiilor la nivelul creierului. Cu o singură condiţie însă: să nu facem excese. Mai mult decît cafeaua sau ceaiul, creierul preferă dulcele.



Ştiaţi că putem rezista mai uşor stresului dacă mîncăm cereale integrale, fructe şi legume crude? Sau că busuiocul este un bun tonic pentru sistemul nervos? Iar seminţele de susan contribuie la întărirea memoriei? Acestea sînt doar cîteva dintre alimentele care îi plac creierului. Ceaiul verde sau negru, cafeaua au de asemenea efect revigorant asupra sistemului nervos, stimulînd funcţionarea creierului la parametri optimi. Aceste băuturi cresc viteza de transmitere a informaţiilor la nivelul creierului. Cu o singură condiţie însă: să nu facem excese. Mai mult decît cafeaua sau ceaiul, creierul preferă dulcele.

Creierul încearcă să scape de presiunea stresului continuu şi puternic utilizînd alimentele foarte dulci, el percepe zaharurile ca pe o recompensă. Explicaţia? Zaharurile cresc producţia de serotonină (hormonul senzaţiei de bine) la nivelul creierului, în vreme ce proteinele şi grăsimile reduc nivelul serotoninei.  Din dieta noastră nu are voie să lipsească peştele gras oceanic. Acesta este cea mai bună sursă de acizi graşi esenţiali omega 3, care sînt constituenţi esen­ţiali ai membranelor celulare cerebrale. S-a de­monstrat chiar că persoanele care mănîncă peşte zilnic au rezultate mai bune la testele de memorie decît cele a căror dietă este săracă în peşte.

Vitaminele din grupul B

Cerealele integrale, spanacul, broccoli, carnea sau ficatul sînt de asemenea pe placul creierului. Aceste alimente conţin vitamine din grupul B, recunoscute pentru combaterea oboselii, insomniei. Stările de nervozitate, de anxietate pot semnala o carenţă de vitamina B1, care poate fi rezolvată prin consumul de cereale, carne, ficat. Deficitul vitaminelor B9 şi B12 se asociază cu tulburări de memorie şi labilitate a stării de spirit. În aceste condiţii trebuie incluse în dietă spanac, broccoli, sparanghel – ca surse de vitamina B9, şi carne, ficat – ca surse de vitamina B12. „De ajutor sînt şi calciul şi magneziul, care intervin în excitabilitatea neuromusculară. Calciul îl luăm în principal din lactate. În ceea ce priveşte magneziul, acesta ne este furnizat de germenii de grîu, făina integrală de grîu, făina de soia, spanacul, fasolea, bananele, smochinele, nucile“, precizează prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

LECITINĂ. Uleiurile vegetale, soia, gălbenuşul de ou, seminţele de susan, cerealele integrale sînt cele mai bune surse de lecitină. Aceasta este un antioxidant na­tural, implicat în fenomenul de concentrare a atenţiei şi în stimularea memoriei. Pe lîngă alimentele bogate în lecitină, elevilor şi studenţilor le sînt recomandate în perioada examenelor suplimentele nutritive cu lecitină, pentru stimularea capacităţii de memorare.

×
Subiecte în articol: creierului alimentatie echilibrata