x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Ce se ascunde în produsele light

0
Autor: Georgeta Licsandru 22 Ian 2008 - 00:00

Grăsimile şi zahărul sunt asociate imediat cu creşterea în greutate în percepţia consumatorului obişnuit. Acesta poate fi motivul pentru care piaţa abundă în aşa-numitele produse light: lactate fără grăsimi, prăjituri cu fructoză, gumă de mestecat cu xilitol, bomboane şi băuturi răcoritoare fără zahăr.

Grăsimile şi zahărul sunt asociate imediat cu creşterea în greutate în percepţia consumatorului obişnuit. Acesta poate fi motivul pentru care piaţa abundă în aşa-numitele produse light: lactate fără grăsimi, prăjituri cu fructoză, gumă de mestecat cu xilitol, bomboane şi băuturi răcoritoare fără zahăr. Şi lista poate continua! Sunt mai sănătoase aceste produse sau etichetarea “produs light” este o altă capcană care li se întinde persoanelor fără cultură nutriţională? “Producătorii profită de prea puţina cunoaştere a compoziţiei alimentelor de către consumatori. Denumirea «produse light» a fost dată pentru a-i sugera consumatorului că acele alimente ar fi mai uşoare, mai dietetice, ceea ce nu este adevărat. Etichetarea «light» se referă de fapt la unele ingrediente – în unele alimente, zahărul este înlocuit cu îndulcitori artificiali, din altele sunt eliminate grăsimile. Acest lucru nu face însă din alimentele respective unele neapărat mai sănătoase”, precizează prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

 

Fără zahăr şi grăsimi

“Am exclus din dietă zahărul şi grăsi­mile, când merg la cumpărături aleg doar produsele light. Cu toate acestea, nu slăbesc!”, afirmă deopotrivă femeile şi bărbaţii care pun preţ pe siluetă. Ce se întâmplă de fapt? Potrivit nutriţionistului britanic Victor Zammit, “consumul frecvent de alimente degresate provoacă tulburări metabolice şi uneori chiar creşterea nivelului de grăsimi în sânge. Deoarece organismul cere caloriile cu care a fost obişnuit, iar noi vom mânca mai mult pentru a satisface această cerere. Cei care au o astfel de dietă consumă cu 250-300 de calorii mai mult decât în mod obişnuit. De ce să alegem un produs degresat, când diferenţa dintre un litru de lapte degresat şi unul de lapte integral este de câteva grame de smântână, o grăsime care nu face rău dacă nu mâncăm cantităţi mari!”.

 

Nu sunt dietetice

Nutriţionistul britanic ne atrage atenţia că degresat nu înseamnă neapărat dietetic. Alimentele degresate sunt acuzate de consumatorii obişnuiţi că nu sunt foarte gustoase şi nici nu menţin prea mult timp senzaţia de saţietate. Pentru a le face mai gustoase, mai săţioase, producătorii adaugă carbohidraţi în locul grăsimilor eliminate. Şi astfel, avem iaurturi degresate în care se adaugă zahăr sau amidon. Menţin senzaţia de foame, dar cu ce preţ? Cu preţul caloriilor în plus şi, evident, al kilogramelor suplimentare! Excesul de zaharuri îngraşă la fel ca şi abuzul de grăsimi. Pentru că un organism care nu beneficiază de grăsimi transformă în ţesut adipos excesul de carbohidraţi.

“Mai mult, putem să găsim alimente etichetate ca fiind light, dar care conţin grăsimi vegetale hidrogenate sau parţial hidrogenate. Aceste grăsimi sunt chiar mai periculoase pentru sănătatea noastră decât cele saturate de origine animală”, ne avertizează prof. dr Gheorghe Mencinicopschi. Organismul nostru are nevoie de grăsimi naturale obţinute fie din alimentele de origine animală, fie din cele origine vegetală. În cazul excluderii grăsimilor din dietă, apar tulburările metabolice, creşte riscul de impotenţă la bărbaţi şi de infertilitate la femei. Iar vitaminele liposolubile – A, D, E, K –  nu se găsesc decât în grăsimi.

 

Îndulcitorii

Rafturile magazinelor ne mai ispitesc cu încă o gamă de produse light – cele fără zahăr. Guma de mestecat, bomboanele, biscuiţii, băuturile răcoritoare din această categorie nu conţin zaharoză sau zahăr alb, în compoziţia lor intră însă edulcoranţii sau îndulcitorii artificiali. Îndulcitorii sunt de două tipuri: fără calorii (aspartamul, zaharina) şi cu calorii (sorbitolul, manitolul). În cazul produselor cu îndulcitori fără calorii, organismul nostru nu mai are sursa de energie cu care s-a obişnuit. Organismul primeşte o substanţă dulce, se aşteaptă să primească şi caloriile respective, dar nu le primeşte, ceea ce provoacă stres metabolic. Pe de altă parte, îndulcitorii de tipul sorbitolului, manitolului au acelaşi număr de calorii ca şi zahărul – 4 calorii/gram. “Unele produse care conţin îndulcitori artificiali sunt chiar mai periculoase pentru sănătate decât cele care conţin zahăr. Produsele light ar trebui consumate numai cu avizul medicului sau al specialistului nutriţionist, al specialistului în fiziologie. Îndulcitorii pot cauza alergii, tulburări intestinale, iar pe termen lung, unii dintre ei sunt incriminaţi că ar favoriza cancerul”, ne spune prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.

 

Ştiaţi că

Produsele fără zahăr sunt destinate persoanelor cu restricţii alimentare, în special diabeticilor de tip II, noninsulinodependenţi. Aceste alimente sunt însă contraindicate persoanelor care depun efort fizic intens, femeilor însărcinate, copiilor, adoles­cenţilor, care au nevoie de energie.

Pe piaţă au apărut dulciuri pe bază de fructoză pentru diabetici. Fructoza este cel mai dulce zahăr na­tural, conţinut de pere, cicoare, napi. Fructoza este tolerată mai bine de diabetici, deoarece nu are nevoie de insulină pentru a fi transportată în interiorul celulelor, unde este folosită.

Insomnia, tulburările de comportament, sindromul hiperactivităţii la copii pot fi explicate prin consumul de bomboane, gumă de mestecat, băuturi răcoritoare, în care zahărul a fost înlocuit cu îndulcitori artificiali.

 

Sfatul medicului

Îndulcitorii contribuie la apariţia cariilor mai puţin decât zahărul. “Totuşi, dacă ţinem la sănătatea noastră, mai bine mâncăm o bomboană cu zahăr decât una cu îndulcitori artificiali. Îndulcitorii nu cauzează carii, însă provoacă alte tulburări în organism. De exemplu, aspartamul sau E 951 este de 200 de ori mai dulce decât zahărul, fiind folosit pentru îndulcirea bomboanelor, jeleurilor, gumei de mestecat, băuturilor răcoritoare. Consumat în exces şi pe termen lung, aspartamul este cancerigen. Aspartamul este format din fenilalanină şi acid aspartic, doi aminoacizi naturali. Fenilalanina în exces blochează producerea în creier a serotoninei, substanţă cu efect euforizant, ceea ce provoacă insomnie şi uneori tulburări de comportament”, arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.

Citeşte mai multe despre:   decăt,   zahăr,   zahărul,   grasimi,   indulcitorii,   light,   alimentatie echilibrata

 



Mai multe titluri din categorie

Ce spune medicul Mihai Craiu despre infecțiile cu COVID-19 la elevi

Ce spune medicul Mihai Craiu despre infecțiile cu COVID-19 la elevi
Deschiderea școlilor în plin val 4 al pandemiei de COVID-19 crează temeri autorităților și părinților. Medicul Mihai Craiu explică ce s-a întâmplat în Statele Unite, unde elevii au început să meargă...

Terapia prin mișcare și marile ei beneficii

Terapia prin mișcare și marile ei beneficii
Terapia prin mișcare este una dintre cele mai complexe modalități prin care este mobilizat organismul, atât fizic cât și neurologic, cu beneficii excepționale pentru starea generală de bine. Sunt mai multe...

Epidemiologul Octavian Jurma: Valul 4-Delta urmează să devină un tsunami în România

Epidemiologul Octavian Jurma: Valul 4-Delta urmează să devină un tsunami în România
Epidemiologul Octavian Jurma își exprimă îngrijorarea față de valul 4 al pandemiei de COVID-19, care este provocat de răspândirea tulpinii Delta. Acesta crede că situația va fi gravă din cauza faptului că rom...

România va avea un sistem pentru decriptarea materialelor online abuzive față de copii

România va avea un sistem pentru decriptarea materialelor online abuzive față de copii
Una dintre soluțiile pentru combaterea criminalității online împotriva copiilor este un sistem de decriptare a materialelor abuzive. Această soluție este cuprinsă în proiectul „Din grijă pentru copii”, pe...

Vaccinarea anti COVID-19 la copiii sub 12 ani va fi posibilă de la sfârșitul acestui an

Vaccinarea anti COVID-19 la copiii sub 12 ani va fi posibilă de la sfârșitul acestui an
Este posibil ca până la sfârșitul acestui an să apară recomandarea din partea Agenției Europene a Medicamentului (AEM) pentru administrarea vaccinului Pfizer la copiii cu vârste între 5 și 11 ani, spune...

Vaccinarea antigripală se poate face simultan cu cea împotriva SARS-CoV-2

Vaccinarea antigripală se poate face simultan cu cea împotriva SARS-CoV-2
Vaccinarea antigripală se poate face simultan cu cea împotriva SARS-CoV-2, a declarat, marți, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activității de Vaccinare (CNCAV), col. dr. Valeriu...

Cum sa alegi cel mai eficient ceai de slăbit?

Cum sa alegi cel mai eficient ceai de slăbit?
Îți place ceaiul? Visezi să slăbesti câteva kilograme? Descopera din acest articol care sunt cele mai bune plante si ceaiuri pentru a slăbi eficient! Ceaiul este o băutură indragita de multe persoane, ce...

Noi descoperiri în privința defictului de fier

Noi descoperiri în privința defictului de fier
O echipă de cercetători chinezi au găsit factorii care ajută la distribuirea fierului în plante și vrea să aplice această descoperire pentru a găsi soluția la deficitul de fier la oameni, scrie agenția...

Capacitățile cognitive ale angajaților sunt afectate de aerul din birouri

Capacitățile cognitive ale angajaților sunt afectate de aerul din birouri
Aerul respirat în birouri de către angajați le afectează capacitățile cognitive, având un impact negativ asupra puterii de concentrare, arată un studiu realizat de cercetători de la Universitatea...

Marea Britanie nu recomandă vaccinarea anti COVID-19 a copiilor sănătoși între 12-15 ani

Marea Britanie nu recomandă vaccinarea anti COVID-19 a copiilor sănătoși între 12-15 ani
Autoritățile române se grăbesc pentru campania de vaccinare în școli, fără să existe studii suficiente asupra efectelor tratamentului asupra acestei categorii de vârstă și în pofida faptului că...

Studiu: Rata mortalității este de 15 ori mai mare la persoanele nevaccinate

Studiu: Rata mortalității este de 15 ori mai mare la persoanele nevaccinate
Rata mortalității este de 15 ori mai mare la persoanele nevaccinate față de cele vaccinate, arată un studiu realizat de Institutul Superior de Sănătate italian. Cel mai recent raport al Institutului Superior...

Explicaţiile psihologului: Cum recunoști un Don Juan?

Explicaţiile psihologului: Cum recunoști un Don Juan?
Ați auzit vreodată pe cineva spunând că „el este un adevărat Don Juan”  sau „ei bine, nu sunt un Don Juan profesionist!”? Evident, este o referință punctuală la un personaj afemeiat pe nume Don Juan ...

OMS nu mai crede că vaccinurile anti COVID-19 sunt soluția pentru oprirea pandemiei

OMS nu mai crede că vaccinurile anti COVID-19 sunt soluția pentru oprirea pandemiei
Vaccinarea nu mai este considerată o soluție pentru oprirea pandemiei din cauza tulpinilor de COVID-19 care au redus șansa realizării imunității colective, spune directorul regional al OMS pentru Europa, Hans...

Voucherele pentru persoanele vaccinate anti COVID-19 se eliberează în 60 de zile de la rapel

Voucherele pentru persoanele vaccinate anti COVID-19 se eliberează în 60 de zile de la rapel
Voucherele în valoare de 100 de lei pentru persoanele care vaccinate se eliberează în 60 de zile de la data administrării ultimei doze. Banii se dau imediat după ce ordinul va fi publicat în...

65% dintre copii au avut stări de anexietate în timpul pandemiei de COVID-19

65% dintre copii au avut stări de anexietate în timpul pandemiei de COVID-19
Un copil din trei s-a confruntat cu stări de anxietate și a avut nevoie de consiliere și suport psiho-emoțional, procentul crescând la peste 50% în cazul adolescenților. Stăriile au evoluat până la consecințe...
Serviciul de email marketing furnizat de