x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Cea mai vârstnică persoană din lume dezvăluie secretul longevității: „Stai departe de oamenii toxici”

Cea mai vârstnică persoană din lume dezvăluie secretul longevității: „Stai departe de oamenii toxici”

de Anastasia Paul    |    28 Ian 2023   •   10:00
Cea mai vârstnică persoană din lume dezvăluie secretul longevității: „Stai departe de oamenii toxici”

Cea mai vârstnică persoană din lume ne spune care este secretul longevității. Maria Branyas Morera s-a născut la 4 martie 1907 în San Francisco, California, și a intrat în Cartea Recordurilor, după moartea franțuzoaicei Lucille Randon, la 118 ani, în azilul de bătrâni din Toulon, pe 17 ianuarie 2023. 

„Ordine, liniște, relații bune cu familia și prietenii, contactul cu natura, stabilitate emoțională, fără griji, fără regrete, multă pozitivitate și departe de oamenii toxici. Cred că longevitatea înseamnă și noroc. Și genetică bună”, spune Branyas. 

Ea a venit pe lume la un an după ce părinții ei s-au mutat din Spania în Statele Unite. În următorii 8 ani s-a  mutat cu familia în Texas și New Orleans, unde tatăl ei a fondat revista în limba spaniolă Mercurio, înainte să se întoarcă în Spania și să se stabilească în Catalonia. De atunci, Branyas a trecut prin momente cruciale. A supraviețuit celor două războaie mondiale, războiului civil spaniol și  pandemiilor de gripă din 1918 și de COVID-19 din 2020, scrie theguardian.com. 

Tatăl ei a murit de tuberculoză în călătoria pe mare din SUA spre Spania, care a durat mult deoarece vasul a ales o rută ocolitoare din cauza Primului Război Mondial, așa că a trecut prin Cuba și Azore. În 1918, cumplita pandemie de gripă spaniolă s-a răspândit în lume. Apoi, când Branyas avea 29 de ani, a izbucnit războiul civil spaniol, care i-a provocat ceea ce ea numește „amintiri foarte proaste”. La scurt timp a urmat al Doilea Război Mondial.

Branyas s-a căsătorit cu Joan Moret, un doctor catalan, cu care a avut 3 copii. Familia extinsă cuprinde acum 11 nepoți și 13 strănepoți. În ziua nunții, după mai multe ore de așteptare, au aflat că preotul lor a murit pe neașteptate. La biserică nu era niciun telefon care să cheme un alt preot, așa că familia a fost nevoită să se urce într-o mașină și să caute altă biserică. 

Ea a fost deshisă la progresele tehnologice folosindu-se de tehnologia digitală și fiind prezentă pe rețelele sociale. Folosește un dispozitiv voce-text și Twitter pentru a păstra legătura cu cei dragi.

„Viața nu este eternă pentru nimeni. La vârsta mea, un an nou este un cadou, o sărbătoare umilă, o călătorie frumoasă, un moment de fericire. Să ne bucurăm de viață împreună”, a scris ea pe Twitter de Anul Nou. 

Locuiește acum în azilul de bătrâni Residència Santa María del Tura care îi va organiza o petrecere pentru că a devenit oficial cea mai vârstnică persoană din lume. „Este sănătoasă și continuă să fie surprinsă și recunoscătoare pentru atenția și îngrijirea de care are parte”, a transmis instituția. 

 

×