x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Chimicale pe băţ

Chimicale pe băţ

de Cristina Andreea Calin    |    05 Oct 2007   •   00:00
Chimicale pe băţ

CE BEM, CE MĂNCĂM
Coloranţii folosiţi pentru colorarea acestor acadele sunt obţinuţi prin procedee chimice. Efectele consumului in cantităţi insemnate se văd incă din copilărie, iar la maturitate pot ajuta la incapacitatea de a se adapta in societate.


CE BEM, CE MĂNCĂM
Coloranţii folosiţi pentru colorarea acestor acadele sunt obţinuţi prin procedee chimice. Efectele consumului in cantităţi insemnate se văd incă din copilărie, iar la maturitate pot ajuta la incapacitatea de a se adapta in societate.

Copiii sunt atraşi de acadele ca de un magent. Culorile vii şi aromele apetisante asigură succesul acestor dulciuri. Există şi acadele care le oferă mai mult decăt atăt copiilor puşi pe joacă: le colorează limba şi buzele in culori nelumeşti, astfel incăt poate să se pornească concursul "cine e mai colorat?". Numai că inainte de a-l lăsa pe cel mic să se "delecteze" cu aşa ceva trebuie să citiţi cu atenţie eticheta. Unul dintre sortimentele acadelelor Chupa Chups are aromă de cireşe şi mere. Principalul ingredient este zahărul, urmat de sirop de glucoză, acidifiant (acid citric E 330), aromă naturale şi identic naturale (n.r. - artificiale), coloranţi (E102 tatrazină, roşu allura AC E 129, albastru brilliant E 133).
Informaţiile nutriţionale pentru 100 de grame sunt "valoare energetică: 1690kj/398kcal, proteine 0,1g, carbohidraţi 98,5g, zahăr 81g, lipide 0g, din care saturate 0g, fibre 0g, sodiu 5mg".  Â


ANALIZĂ. Chups chups este un produs zaharos cu profil nutriţional profund dezechilibrat. Acadelele practic sunt obţinute din zahăr (zaharoză) şi sirop de glucoză, ambele cu index glicemic şi incărcătură glicemică foarte ridicate, punănd in pericol pancreasul endocrin. Acesta este forţat să producă o cantitate mare de insulină, ceea ce duce in timp la epuizarea şi imbolnăvirea acestuia, explică profesorul Gheorghe Mencinicopschi. Pe lăngă aceste zaharuri nesănătoase, produsul este colorat cu coloranţi chimici de sinteză chiar periculoşi, in special pentru sănătatea copiilor şi pentru cea a persoanelor alergice la aspirină. Consumul mare de coloranţi chimici, cum sunt şi cei utilizaţi pentru acest produs, duce la apariţia sindromului de hiperactivitate la copii, iar mai apoi, in adolescenţă, poate crea probleme psihice.


CONCLUZII. Produsul nu este indicat copiilor, femeilor insărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, suferinzilor de boli cardiovasculare, alergicilor, persoanelor cu afecţiuni dermatologice, astmaticilor, persoanlor cu maladii neurologice şi neurodegenerative, celor cu cancer. Acadelele sunt interzise diabeticilor.  Â

×
Subiecte în articol: bun de consum