x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Chimicale pentru iarnă

Chimicale pentru iarnă

de Cristina Andreea Calin    |    30 Noi 2007   •   00:00
Chimicale pentru iarnă

CE BEM, CE MÃ...NCÃ...MÂ Â Â
Indulcitorul este cancerigen
Murăturile de la magazin pot fi o soluţie pentru cei care nu au apucat să işi umple cămările. Citiţi insă cu atenţie etichetele!



CE BEM, CE MÃ...NCÃ...MÂ Â Â
Indulcitorul este cancerigen
Murăturile de la magazin pot fi o soluţie pentru cei care nu au apucat să işi umple cămările. Citiţi insă cu atenţie etichetele!


Nu ştiu dacă dumneavoastră adăugaţi in murături aditivi alimentari, dar după cum scrie pe etichetă producătorul acestora a exagerat. "Murăturile de casă de VECSES" au in compoziţie: "apă, castraveţi, ardei, pepeni, conopidă, ceapă, mărar, piper negru, foi de dafin, acid alimentar E 260 — acid acetic, sare de bucătărie, conservant E 211 — benzoat de sodiu, agent de intărire E 509 clorură de calciu, indulcitor: zaharat de sodiu E 954(max. 160 mg/kg)"


ANALIZÃ.... Incă de la inceput, profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, face precizarea că "produsul nu face parte din categoria murăturilor care sunt obţinute printr-un proces natural de fermentaţie acido-lactică cu microfloră naturală spontană". Aşa-zisele murături fac parte din categoria conservelor din legume obţinute prin adaosul de acid acetic, sare, conservanţi, indulcitori şi intăritori ai consistenţei legumelor. De aceea, acest produs nu are nici una din virtuţile murăturilor care sunt bogate in special in vitamina C şi microfloră probiotică. Mai mult, specialistul nostru atrage atenţia că produsul conţine conservanţi E 211 şi indulcitori artificiali E 954, care sunt periculoşi.

Avănd in vedere compoziţia produsului, se recomandă ca acesta să fie evitat sau consumat doar pentru a ne satisface o curiozitate şi in cantităţi foarte mici.


Aditivii folosiţi

Conservantul artificial de sinteză chimică benzoat de sodiu, E 211, produce migrene, fiind neurotoxic. De asemenea, poate declanşa sindromul de deficit de atenţie şi tulburare hiperkinetică (ADHD), aşa incăt părinţii trebuie să fie foarte atenţi, mai ales că doza zilnică admisă este de 5 mg/kg corp. In ceea ce priveşte zaharina, edulcorant intens artificial, aceasta interferă cu procesul normal de coagulare a săngelui, cu reglarea glicemiei şi a funcţiei digestive pe care le perturbă.

E 954 este incadrat de Institutul American al Cancerului in grupa 2B ca agent cancerigen la om. Doza zilnică admisă este 2,5 mg/kg corp. Intăritorul de consistenţă al legumelor creează senzaţia că acestea sunt proaspete şi şi-au păstrat consistenţa fermă indemnănd consumatorul să le cumpere. Avănd in vedere că pentru ambii aditivi alimentari dozele zilnice admise sunt foarte mici, consumatorii trebuie să fie foarte atenţi la ceea ce consumă. Atăt E 211, căt şi E 954 se pot găsi in foarte multe produse, astfel incăt doza admisă poate fi depăşită uşor pe parcursul unei singure zile, provocănd probleme de sănătate.



×
Subiecte în articol: bun de consum