x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Ciocolata Zoo - Fără valoare biologică

Ciocolata Zoo - Fără valoare biologică

de Cristina Andreea Calin    |    04 Iun 2008   •   00:00
Ciocolata Zoo - Fără valoare biologică

CE BEM, CE MÎNCĂM ● Conţine cinci aditivi alimentari
Din compoziţia acestui produs rezultă că nu este o ciocolată autentică, ingredientele de bază fiind zahărul şi margarina.



CE BEM, CE MÎNCĂM ● Conţine cinci aditivi alimentari
Din compoziţia acestui produs rezultă că nu este o ciocolată autentică, ingredientele de bază fiind zahărul şi margarina.

Ciocolata lapte cremă fructe de pădure Zoo are în compoziţie, după cum scrie pe etichetă, "zahăr, grăsime vegetală hidrogenată, lapte praf normalizat, unt de cacao, zer praf dulce, masă de cacao, lactoză, unt din lapte, pudră naturală de iaurt, pudră naturală de fructe de pădure, 0,45%, emulgatori (lecitină de soia E 322 poliricinoleat de poliglicerină E 476), coloranţi naturali (beet red E 162, carmin E 120), acidificanţi acid lactic E 270, acid citric E 330, aromă natural identică fructe de pădure (n.r. – artificială), vanilină (n.r. – artificială)". Producătorul atrage atenţia că "poate conţine urmă de alune, arahide".

ANALIZĂ. Ciocolata analizată este un produs zaharos cu profil nutriţional foarte dezechilibrat, cu un exces de zahăr cu index glicemic foarte ridicat, periculos pentru pancreasul endocrin. De asemenea, are în compoziţie şi grăsimi artificiale de tip hidrogenat, periculoase pentru sistemul cardiovascular şi cerebrovascular, dar şi pentru celulele nervoase. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi atrage atenţia că produsul conţine şi surse de lactoză, grăsimi animale aterogene şi o gamă de aditivi alimentari, emulgatori, coloranţi, acidifianţi, arome artificiale, care îi scad valoarea biologică. Din compoziţie reiese că produsul are o densitate energetică foarte ridicată, peste 400 kcal/ 100 de grame.

CONCLUZII. În urma analizei informaţiilor înscrise pe etichetă, rezultă că produsul nu este indicat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, obezilor, supraponderalilor, suferinzilor de maladii hepatice şi renale, cardio şi cerebrovasculare, sufernzilor de boli neurodegenerative şi cancer, celor cu status proinflamator sistemic. Produsul va fi consumat de diabetici, numai cu avizul medicului curant. Consumatorii cu intoleranţă la lactoză şi cei cu alergie la alune şi arahide vor testa produsul în prealabil.

Precizări

Rubrica se adresează persoanelor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele acestora asupra sănătăţii noastre. Cititorii îşi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021-318.20.37; 021-318.20.43  sau scriindu-ne pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Dacă sînteţi interesaţi de caracteristicile unui produs, fie el băutură sau aliment, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere numerele 1-3, corp D, Sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia pentru a fi "analizată" de specialistul nostru. Precizăm că profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, îi prezentăm compoziţia produsului alimentar şi datele nutriţionale preluate din eticheta acestuia, însă fără a i-l prezenta.

×
Subiecte în articol: bun de consum