x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Ciuperci în loc de carne

0
Autor: Georgeta Licsandru 23 Feb 2008 - 00:00
Ciuperci în loc de carne stockxpertcom/

Ciupercile sunt numite înlocuitori de carne, datorită proteinelor de calitate pe care le conţin. Şi au un avantaj major faţă de carne: se digeră foarte uşor, fiind bogate în fibre alimentare.

Ciupercile sunt numite înlocuitori de carne, datorită proteinelor de calitate pe care le conţin. Şi au un avantaj major faţă de carne: se digeră foarte uşor, fiind bogate în fibre alimentare.

 

Ciupercile pot fi consumate indiferent de vârstă sau de afecţiuni, arată nu­tri­ţioniştii. Mai mult, sunt un aliment hrănitor, cu foarte puţine calorii: 20 de calorii/ 100 g. De aceea, persoanele care vor să slăbească pot să mănânce cu încredere salate cu ciuperci, supe cu ciuperci sau ciuperci la grătar. Specialiştii ne recomandă să nu combinăm ciupercile cu carbohidraţi, cu maioneză sau să le prăjim. 

 

PROTEINE. “Ciupercile sunt un hibrid între proteina vegetală şi cea animală. Fiind bogate în aminoacizi, în special glutamat, ciupercile au un gust apropiat de cel al cărnii. Au gust de carne, dar nu au colesterol, ceea ce este în avantajul nostru”, precizează prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Ciupercile în­tă­resc sistemul imunitar, combat obo­sea­la şi astenia, previn bolile cardio­vas­culare şi cancerul. Toate acestea se dato­rează substanţelor biologic active din ciuperci: minerale (potasiu, fier, calciu, sodiu, fosfor, zinc) şi vitamine (B1, B2, B3, B6, B9, C, D, E). În 100 de grame de ciuperci se găsesc apro­ximativ 2 g proteine, 300 mg potasiu, 40 micrograme acid folic, 1 mg fier. Ciupercile conţin şi unele substanţe cu efect antibiotic, recomandate în prevenirea infecţiilor virale. 

 

ANTICANCER. “Centrul Na­ţio­nal de Cer­cetări asupra Cancerului din SUA a demonstrat efectul an­titumoral al substanţei numite le­nitan, care se găseşte în unele spe­cii de ciuperci. Acelaşi lenitan are efec­te anti-SIDA, alături de o altă substanţă numită glucan”, notează dr Pavel Chirilă, medic primar boli interne, în volumul “Alimentaţia echilibrată a omului sănătos. Principiile dietei naturiste”. Dacă le prăjim sau le fierbem mult timp, ciupercile îşi pierd proprietăţile benefice. Nu acelaşi lucru se întâmplă dacă le conservăm, prin murare, prin marinare, în ulei sau uscare. În toate aceste cazuri îşi păstrează proprietăţile nutritive. 

 

Recomandări

La noi, cele mai cunoscute ciuperci comestibile sunt champignionul (Agaricus bisporus), bureţii de fag (Pleurotus), mănătarca (Boletus edulis). Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne sfătuieşte să cumpărăm ciuperci doar din surse sigure. “Altfel, riscăm să punem pe masă ciuperci otră­vitoare. Acestea pot determina intoxicaţii puternice şi chiar blocaje renale. Intoxicaţiile se ma­nifestă prin greţuri, vărsături, ameţeli, tulburări de vedere, dureri abdominale puternice. Riscurile sunt foarte mari în cazul acestor intoxicaţii. Dacă nu sunt tratate în timp util, intoxicaţiile cu ciuperci pot avea efect fatal. Atenţie! Chiar şi ciupercile comestibile pot deveni toxice dacă sunt păstrate în condiţii improprii”, ne avertizează specialistul nostru.

 

100 grame ciuperci:

Calorii:  20

Proteine: 2 g

Grăsimi: 0,5 g

Glucide: 2,3 g

Potasiu: 300 mg

Fier: 1 mg 

 

georgeta.licsandru@jurnalul.ro

Citeşte mai multe despre:   ciuperci,   ciupercile,   alimentaţie sănătoasă

 



Mai multe titluri din categorie

Tot ce trebuie să știi despre suplimentele pentru imunitate

Tot ce trebuie să știi despre suplimentele pentru imunitate
Galerie Foto Corect și normal ar fi ca fiecare persoană să aibă o dietă echilibrată, care să conțină legume și fructe colorate, însă atunci când stilul de viață nu îți permite o alimentație atât de echilibrată...

 Alimente care ajută la normalizarea glicemiei 

 Alimente care ajută la normalizarea glicemiei 
O glicemie mai mare indică, de obicei, prezența diabetului. Dar asta nu înseamnă că nu e important să încercăm să ne menținem glicemia oricum la un nivel normal, ceea ce se poate face și fără medicamente,...

Răzvan Cherecheș spune că sunt diferențe mici în eficacitatea vaccinurilor la varianta Delta

Răzvan Cherecheș spune că sunt diferențe mici în eficacitatea vaccinurilor la varianta Delta
Expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș anunță că sunt diferențe mici în ceea ce privește eficacitatea vaccinurilor la varianta Delta. El a analizat un studiu publicat în The New England Journal of...

Vizita la dentist după pandemie: ce s-a schimbat la felul în care decurg tratamentele orale

Vizita la dentist după pandemie: ce s-a schimbat la felul în care decurg tratamentele orale
Cabinetele stomatologice și-au regândit activitatea în ultimele luni; după ce serviciile dentare au fost sistate pe o perioadă de câteva luni anul trecut, privim cu alți ochi stomatologia - ne dăm seama, în...

Ce spun autoritățile despre infectarea cu COVID-19 a persoanelor vaccinate

Ce spun autoritățile despre infectarea cu COVID-19 a persoanelor vaccinate
Reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) susțin că este normal să crească procentul de infectare în rândul persoanelor vaccinate. Vaccinur...

Studiu: Anticorpii la virusul SARS-CoV-2 persistă peste nouă luni în organism

Studiu: Anticorpii la virusul SARS-CoV-2 persistă peste nouă luni în organism
Anticorpii dezvoltați în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2 se mențin în organism peste 9 luni, este concluzia cercetării realizate de Imperial College London şi Universităţii din Padova, publicat în...

60% dintre bolnavii COVID-19 internaţi în spitalele din Marea Britanie sunt vaccinați. Ce spune Valeriu Gheorghiţă

60% dintre bolnavii COVID-19 internaţi în spitalele din Marea Britanie sunt vaccinați. Ce spune Valeriu Gheorghiţă
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, oferă explicații pentru informațiile vehiculate recent, potrivit cărora 60% dintre bolnavii de COVID internaţi în spitalele britanice...

Lista medicamentelor esențiale a fost aprobată de ministrul Sănătății

Lista medicamentelor esențiale a fost aprobată de ministrul Sănătății
Lista medicamentelor esențiale a fost aprobată de ministrul Sănătății. Ioana Mihăilă spune că aproximativ 1.000 de medicamente esențiale vor fi decontate 100%. Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a...

Trei tipuri de înghețată sunt retrase de pe piața românească

Trei tipuri de înghețată sunt retrase de pe piața românească
Trei tipuri de înghețată produse de Mars, contaminate cu oxid de etilenă, sunt retrase de pe piață. Este vorba despre înghețata Bounty, Twix, Snickers, din anumite loturi, restul fiind în stare bună de...

Johnson&Johnson retrage de pe piață mai multe spray-uri de protecție solară. Care este motivul

Johnson&Johnson retrage de pe piață mai multe spray-uri de protecție solară. Care este motivul
Compania americană Johnson&Johnson retrage de pe piață cinci mărci de loțiuni de protecție solară după ce a fost descoperită în compoziția lor o substanță cancerigenă, scrie Live Science. Produsele...

Alertă alimentară. Înghețată contaminată cu un pesticid cancerigen

Alertă alimentară. Înghețată contaminată cu un pesticid cancerigen
Mai multe tipuri de înghețată care au în compoziție roșcovă contaminată cu oxid de etilenă trebuie restrase urgent de pe piață, a transmis Comisia Europeană, scrie AFP. Chiar dacă substanța nu...
Serviciul de email marketing furnizat de