Ciupercile sunt numite înlocuitori de carne, datorită proteinelor de calitate pe care le conţin. Şi au un avantaj major faţă de carne: se digeră foarte uşor, fiind bogate în fibre alimentare.
Ciupercile sunt numite înlocuitori de carne, datorită proteinelor de calitate pe care le conţin. Şi au un avantaj major faţă de carne: se digeră foarte uşor, fiind bogate în fibre alimentare.
Ciupercile pot fi consumate indiferent de vârstă sau de afecţiuni, arată nutriţioniştii. Mai mult, sunt un aliment hrănitor, cu foarte puţine calorii: 20 de calorii/ 100 g. De aceea, persoanele care vor să slăbească pot să mănânce cu încredere salate cu ciuperci, supe cu ciuperci sau ciuperci la grătar. Specialiştii ne recomandă să nu combinăm ciupercile cu carbohidraţi, cu maioneză sau să le prăjim.
PROTEINE. “Ciupercile sunt un hibrid între proteina vegetală şi cea animală. Fiind bogate în aminoacizi, în special glutamat, ciupercile au un gust apropiat de cel al cărnii. Au gust de carne, dar nu au colesterol, ceea ce este în avantajul nostru”, precizează prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Ciupercile întăresc sistemul imunitar, combat oboseala şi astenia, previn bolile cardiovasculare şi cancerul. Toate acestea se datorează substanţelor biologic active din ciuperci: minerale (potasiu, fier, calciu, sodiu, fosfor, zinc) şi vitamine (B1, B2, B3, B6, B9, C, D, E). În 100 de grame de ciuperci se găsesc aproximativ 2 g proteine, 300 mg potasiu, 40 micrograme acid folic, 1 mg fier. Ciupercile conţin şi unele substanţe cu efect antibiotic, recomandate în prevenirea infecţiilor virale.
ANTICANCER. “Centrul Naţional de Cercetări asupra Cancerului din SUA a demonstrat efectul antitumoral al substanţei numite lenitan, care se găseşte în unele specii de ciuperci. Acelaşi lenitan are efecte anti-SIDA, alături de o altă substanţă numită glucan”, notează dr Pavel Chirilă, medic primar boli interne, în volumul “Alimentaţia echilibrată a omului sănătos. Principiile dietei naturiste”. Dacă le prăjim sau le fierbem mult timp, ciupercile îşi pierd proprietăţile benefice. Nu acelaşi lucru se întâmplă dacă le conservăm, prin murare, prin marinare, în ulei sau uscare. În toate aceste cazuri îşi păstrează proprietăţile nutritive.
Recomandări
La noi, cele mai cunoscute ciuperci comestibile sunt champignionul (Agaricus bisporus), bureţii de fag (Pleurotus), mănătarca (Boletus edulis). Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne sfătuieşte să cumpărăm ciuperci doar din surse sigure. “Altfel, riscăm să punem pe masă ciuperci otrăvitoare. Acestea pot determina intoxicaţii puternice şi chiar blocaje renale. Intoxicaţiile se manifestă prin greţuri, vărsături, ameţeli, tulburări de vedere, dureri abdominale puternice. Riscurile sunt foarte mari în cazul acestor intoxicaţii. Dacă nu sunt tratate în timp util, intoxicaţiile cu ciuperci pot avea efect fatal. Atenţie! Chiar şi ciupercile comestibile pot deveni toxice dacă sunt păstrate în condiţii improprii”, ne avertizează specialistul nostru.
100 grame ciuperci:
Calorii: 20
Proteine: 2 g
Grăsimi: 0,5 g
Glucide: 2,3 g
Potasiu: 300 mg
Fier: 1 mg
georgeta.licsandru@jurnalul.ro