x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Ciuperci în loc de carne

Ciuperci în loc de carne

de Georgeta Licsandru    |    23 Feb 2008   •   00:00
Ciuperci în loc de carne
Sursa foto: stockxpertcom/

Ciupercile sunt numite înlocuitori de carne, datorită proteinelor de calitate pe care le conţin. Şi au un avantaj major faţă de carne: se digeră foarte uşor, fiind bogate în fibre alimentare.

Ciupercile sunt numite înlocuitori de carne, datorită proteinelor de calitate pe care le conţin. Şi au un avantaj major faţă de carne: se digeră foarte uşor, fiind bogate în fibre alimentare.

 

Ciupercile pot fi consumate indiferent de vârstă sau de afecţiuni, arată nu­tri­ţioniştii. Mai mult, sunt un aliment hrănitor, cu foarte puţine calorii: 20 de calorii/ 100 g. De aceea, persoanele care vor să slăbească pot să mănânce cu încredere salate cu ciuperci, supe cu ciuperci sau ciuperci la grătar. Specialiştii ne recomandă să nu combinăm ciupercile cu carbohidraţi, cu maioneză sau să le prăjim. 

 

PROTEINE. “Ciupercile sunt un hibrid între proteina vegetală şi cea animală. Fiind bogate în aminoacizi, în special glutamat, ciupercile au un gust apropiat de cel al cărnii. Au gust de carne, dar nu au colesterol, ceea ce este în avantajul nostru”, precizează prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Ciupercile în­tă­resc sistemul imunitar, combat obo­sea­la şi astenia, previn bolile cardio­vas­culare şi cancerul. Toate acestea se dato­rează substanţelor biologic active din ciuperci: minerale (potasiu, fier, calciu, sodiu, fosfor, zinc) şi vitamine (B1, B2, B3, B6, B9, C, D, E). În 100 de grame de ciuperci se găsesc apro­ximativ 2 g proteine, 300 mg potasiu, 40 micrograme acid folic, 1 mg fier. Ciupercile conţin şi unele substanţe cu efect antibiotic, recomandate în prevenirea infecţiilor virale. 

 

ANTICANCER. “Centrul Na­ţio­nal de Cer­cetări asupra Cancerului din SUA a demonstrat efectul an­titumoral al substanţei numite le­nitan, care se găseşte în unele spe­cii de ciuperci. Acelaşi lenitan are efec­te anti-SIDA, alături de o altă substanţă numită glucan”, notează dr Pavel Chirilă, medic primar boli interne, în volumul “Alimentaţia echilibrată a omului sănătos. Principiile dietei naturiste”. Dacă le prăjim sau le fierbem mult timp, ciupercile îşi pierd proprietăţile benefice. Nu acelaşi lucru se întâmplă dacă le conservăm, prin murare, prin marinare, în ulei sau uscare. În toate aceste cazuri îşi păstrează proprietăţile nutritive. 

 

Recomandări

La noi, cele mai cunoscute ciuperci comestibile sunt champignionul (Agaricus bisporus), bureţii de fag (Pleurotus), mănătarca (Boletus edulis). Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne sfătuieşte să cumpărăm ciuperci doar din surse sigure. “Altfel, riscăm să punem pe masă ciuperci otră­vitoare. Acestea pot determina intoxicaţii puternice şi chiar blocaje renale. Intoxicaţiile se ma­nifestă prin greţuri, vărsături, ameţeli, tulburări de vedere, dureri abdominale puternice. Riscurile sunt foarte mari în cazul acestor intoxicaţii. Dacă nu sunt tratate în timp util, intoxicaţiile cu ciuperci pot avea efect fatal. Atenţie! Chiar şi ciupercile comestibile pot deveni toxice dacă sunt păstrate în condiţii improprii”, ne avertizează specialistul nostru.

 

100 grame ciuperci:

Calorii:  20

Proteine: 2 g

Grăsimi: 0,5 g

Glucide: 2,3 g

Potasiu: 300 mg

Fier: 1 mg 

 

georgeta.licsandru@jurnalul.ro

×