x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Conopida şi varza

0
Autor: Georgeta Licsandru 30 Sep 2008 - 00:00

Vitamina A pentru protejarea vederii. B-uri pentru controlarea stresului şi înlăturarea oboselii. Vitamina C pentru stimularea imunităţii. Avem aici doar o parte din zestrea nutritivă pe care ne-o oferă legumele din familia cruciferelor, în special varza şi conopida. O porţie de varză sau conopidă asigură necesarul zilnic de vitamina C.



Vitamina A pentru protejarea vederii. B-uri pentru controlarea stresului şi înlăturarea oboselii. Vitamina C pentru stimularea imunităţii. Avem aici doar o parte din zestrea nutritivă pe care ne-o oferă legumele din familia cruciferelor, în special varza şi conopida. O porţie de varză sau conopidă asigură necesarul zilnic de vitamina C. În această perioadă, organismul nostru are nevoie de un plus de vitamina C pentru întărirea imunităţii şi prevenirea virozelor respiratorii. 100 g varză albă sau roşie conţin 50 mg vitamina C, aceeaşi cantitate de conopidă – 60 mg. Nutriţioniştii ne sfătuiesc să mâncăm legumele crude, pentru a beneficia de cantitatea maximă de vitamina C. Vitamina C dispare prin preparare termică. Greşim şi atunci când pregătim salatele şi le consumăm după mai multe ore. O salată de varză pierde 30% din vitamina C după trei ore de păstrare.

Remediu antistres

În acelaşi timp, conopida şi varza ne ajută să facem faţă mai uşor stresului. Acest lucru de datorează vitaminelor din grupul B (B1, B2, B3, B6). Contra stresului acţionează şi magneziul: 15 mg/100 g varză sau conopidă. Varza şi conopida furnizează de asemenea minerale: potasiu, calciu şi fier. 100 g conopidă conţin 320 mg potasiu, varza – 270 mg. Potasiul stimulează funcţionarea muşchiului cardiac, de aceea cele două legume le sunt recomandate cu precădere persoanelor care suferă de ateroscleroză, hipertensiune, ne spune prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Cure de slăbire

Cele două legume sunt perfecte şi în curele de slăbire, pentru că au puţine calorii: conopida – 24 de calorii/100 g, varza – 33 de calorii. De asemenea, au proprietăţi depurative şi detoxifiante şi dau rapid senzaţia de saţietate şi împiedică asimilarea grăsimilor. Toate acestea graţie conţinutului ridicat de fibre alimentare:

3-4 g/100 g. Slăbim cu ajutorul conopidei sau verzei cu o singură condiţie: să le consumăm sub formă de salate cu puţin ulei de măsline şi suc de lămâie sau oţet de mere. Dacă însă mâncăm conopidă gratinată sau cu sosuri cu multe grăsimi, dacă ne place varza cu ciolan afumat, atunci silueta noastră va avea de suferit. Preparate în acest mod, varza şi conopida au mult mai multe calorii. Putem să mâncăm varză şi conopidă la orice masă, cu unele precauţii. Astfel, din cauza fibrelor alimentare, conopida este tolerată mai greu de persoanele cu sindromul colonului iritabil. Aceste persoane pot să mănânce conopidă pregătită la aburi. În ceea ce priveşte varza, aceasta le face bine persoanelor cu aciditate scăzută la stomac, în schimb cei care au probleme cu hiperaciditatea ar fi bine să evite această legumă. Varza crudă trebuie consumată cu atenţie de bolnavii de hipertiroidie pentru că are un factor care favorizează apariţia guşei, arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.

Suc pentru ulcer

Specialistul nostru recomandă varza persoanelor care suferă de ulcer, colită. Îndeosebi sucul de varză are proprietăţi antiinflamatoare puternice. Sucul proaspăt stors este de ajutor şi în prevenirea aterosclerozei, obezităţii, pentru scăderea nivelului glicemiei şi stimularea poftei de mâncare. Sucul trebuie diluat cu apă în proporţia de 1:1, se bea câte un sfert de pahar cu o jumătate de oră înainte de masă.

"Varza este unul dintre cele mai puternice alimente anticancerigene. Varza poate contribui la eliminarea toxinelor din organism şi la încetinirea creşterii tumorilor, în momentul în care boala s-a declanşat. Varza roşie este chiar mai bună decât cea albă, pentru că are un conţinut mai ridicat de antocianidine, pigmenţi naturali cu acţiune antioxidantă", arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.

Murăturile

Varza şi conopida sunt printre cele mai apreciate murături. Nutriţioniştii arată că putem să mâncăm câteva murături dacă suntem persoane sănătoase, dacă nu avem probleme cu tensiunea. Murăturile favorizează digestia mai ales atunci când am avut o masă bogată în alimente grele (carne, grăsimi). Dezavantajul verzei sau conopidei murate este că sunt foarte sărate. Şi dacă ţinem cont că nu avem voie să consumăm mai mult de 2,4 g de sare pe zi, atunci ar trebui să ne gândim bine înainte de a da gata un castron cu murături în câteva minute.

PREPARARE. O salată cu conopidă, ţelină şi sfeclă roşie este perfectă ca aperitiv. Fiartă în aburi nu mai mult de 10 minute, conopida păstrează o parte din vitamine şi minerale. Astfel pregătită, conopida poate fi folosită ca garnitură pentru friptura la grătar.

FIBRE.
Persoanele care au o dietă bogată în grăsimi trebuie să consume mai multă varză şi conopidă. Aceste legume furnizează fibrele alimentare necesare pentru stimularea digestiei. De asemenea, fibrele împiedică asimilarea grăsimilor, absorbind colesterolul.

100 g conopidă


Calorii    24
Proteine    2,4 g
Glucide    3,5 g
Fibre    2,5 g
Potasiu    320 mg
Magneziu    15 mg
Calciu    20 mg
Vitamina C    60 mg
Vitamina B1    0,1 mg
Vitamina B2    0,1 mg


100 g varză


Calorii    33
Proteine    1,8 g
Lipide    0,2 g
Glucide    5,8 g
Potasiu    270 mg
Calciu    52 mg
Vitamina C    50 mg
Fier    1 mg
Caroten    380 microg
Acid folic    75 microg

ŞTIAŢI CĂ

• 10 g varză crudă reţin 16 g apă. Odată ingerate, fibrele se umflă, reţinând o dată cu apa şi substanţele toxice din tubul digestiv, care apoi sunt eliminate prin fecale.

• În cazul femeilor, aditivii alimentari cresc nivelul de estrogeni în organism, ceea ce favorizează apariţia cancerului de sân. Fibrele alimentare din varză şi conopidă elimină din organism toxinele, dar şi aditivii alimentari (E-urile).

• O jumătate de pahar de suc de varză de două-trei ori pe zi stimulează funcţionarea pancreasului.

n În cazul gingiilor sângerânde este recomandată mestecarea câtorva frunze de varză sau gargara cu suc de varză.
Citeşte mai multe despre:   vitamina,   varza,   conopidă,   alimentaţie sănătoasă

 



Mai multe titluri din categorie

Explicațiile psihologului: Putem face totul singuri, însă nu de unii singuri

Explicațiile psihologului: Putem face totul singuri, însă nu de unii singuri
Observăm tot mai mult nevoia aparentă de a ne îndepărta unii de ceilalți. Ba chiar suntem încurajați de modul în care ne expune societatea ideea că fiecare trage pentru sine, că totul trebuie să îl faci singu...

Legumele şi fructele cu fibre nedigerabile reglează digestia

Legumele şi fructele cu fibre nedigerabile reglează digestia
Constipaţia este una dintre cele mai răspândite stări inconfortabile din viaţa omului modern. Regimul alimentar cu prea multă hrană prelucrată, sedentarismul, dezordinea în programul de mers la toaletă conduc...

10 motive pentru care ne este mereu foame

10 motive pentru care ne este mereu foame
Un apetit care te face să mănânci mai mult decât foloseşte organismul duce inevitabil la îngrăşare. Ce se ascunde în spatele unui apetit exagerat? Medicamentele? Stresul? Tiroida? Pot fi unul sau mai multe...

Probleme cu vaccinul AstraZeneca. Ce spun studiile

Probleme cu vaccinul AstraZeneca. Ce spun studiile
AstraZeneca și Universitatea Oxford au anunțat că există o eroare de fabricație a vaccinului anti COVID-19 dezvoltat de acestea. Problema a apărut în urmă cu câteva zile, după ce producătorii au publicat...

Studiu: Gătitul cu biomasă, precum lemnul, poate duce la afecțiuni pulmonare

Studiu: Gătitul cu biomasă, precum lemnul, poate duce la afecțiuni pulmonare
Imaginile avansate obținute cu ajutorul tomografie computerizate au arătat că persoanele care gătesc folosind combustibil din biomasă pot dezvolta probleme pulmonare de la concentrația periculoasă de...

Cuvintele pe care le folosim, cauză a depresiei

Cuvintele pe care le folosim, cauză a depresiei
Depresia este o tulburare de dispoziție/stare foarte des întâlnită, din păcate.  Provoacă simptome severe care afectează modul în care te simți, gândești și gestionezi activitățile tale zilnice, iar...

Activitatea fizică reduce riscul de îmbolnăvire gravă cu virusul SARS-CoV-2

Activitatea fizică reduce riscul de îmbolnăvire gravă cu virusul SARS-CoV-2
Persoanele infectate cu virusul SARS-CoV-2 sunt mai protejate cu 34,3% de simptomele grave dacă desfășoară activități fizice, arată un studiu din Brazilia al Fundaţiei pentru Cercetare,...

Boala care te rătăceşte în propriul apartament

Boala care te rătăceşte în propriul apartament
Peste ultima parte a vieţii pluteşte ca un blestem boala Alzheimer, boala uitării, a confuziei în mintea omului. În creierul celor bolnavi de această maladie îngrozitoare se dereglează procesele biochimice, iar...

FDA autorizează primul test COVID-19 care poate fi folosit acasă

FDA autorizează primul test COVID-19 care poate fi folosit acasă
Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a Statelor Unite a emis o autorizație pentru utilizarea de urgență (EUA) a primului test de detectare a infecției cu COVID-19 care poate fi...

Ce eficiență are vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca

Ce eficiență are vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca
Compania britanică AstraZeneca împreună cu Universitatea Oxford au dezvoltat un vaccin împotriva virusului SARS-CoV-2 a cărui eficiență este de 70%, transmite AFP. Studiile clinice intermediare au...

Pfizer anunță că vaccinul anti COVID-19 are o eficacitate de 95%

Pfizer anunță că vaccinul anti COVID-19 are o eficacitate de 95%
Compania americană de medicamente Pfizer anunță că rezultatele intermediare arată că vaccinul împotriva COVID-19 este eficient în proporție de 95% și protejează îndeosebi vârstnice, care au riscul...

Terapia florală, un ajutor în perioadele de stres

Terapia florală, un ajutor în perioadele de stres
Pandemia de coronavirus a adus, pe lângă numărul uriaș de îmbolnăviri, și o creștere semnificativă a stării de stres a populației. De la simptome minore la cele mai grave, mulți oameni au reclamat stări...

Schimbarea balanţei hormonale măreşte riscul de boli cardiace

Schimbarea balanţei hormonale măreşte riscul de boli cardiace
Odată cu instalarea menopauzei, multe femei se întristează că acesta este finalul rolului lor, că a venit sfârşitul. Este greşit! După apariţia menopauzei, în jurul vârstei de 50 de ani, femeile încep un...

Explicațiile psihologului: Nerepetarea greșelilor din trecut, dovadă de maturizare 

Explicațiile psihologului: Nerepetarea greșelilor din trecut, dovadă de maturizare 
Putem să ne criticăm dur sau putem să ne învățăm lecția; acestea sunt cele mai importante două direcții cu care se confruntă oamenii, iar de cele mai multe ori nefericirea este adusă de prima variantă, iar...

Schimbarea cristalinului în cataractă readuce vederea

Schimbarea cristalinului în cataractă readuce vederea
Operaţia de înlocuire a cristalinului în cataractă a devenit o intervenţie uzuală, fără internare, iar intervenţia redă vederea de dinainte. Pe de altă parte, în glaucom, operaţia este ulterioară...
Serviciul de email marketing furnizat de