x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Conopida şi varza

Conopida şi varza

de Georgeta Licsandru    |    30 Sep 2008   •   00:00

Vitamina A pentru protejarea vederii. B-uri pentru controlarea stresului şi înlăturarea oboselii. Vitamina C pentru stimularea imunităţii. Avem aici doar o parte din zestrea nutritivă pe care ne-o oferă legumele din familia cruciferelor, în special varza şi conopida. O porţie de varză sau conopidă asigură necesarul zilnic de vitamina C.



Vitamina A pentru protejarea vederii. B-uri pentru controlarea stresului şi înlăturarea oboselii. Vitamina C pentru stimularea imunităţii. Avem aici doar o parte din zestrea nutritivă pe care ne-o oferă legumele din familia cruciferelor, în special varza şi conopida. O porţie de varză sau conopidă asigură necesarul zilnic de vitamina C. În această perioadă, organismul nostru are nevoie de un plus de vitamina C pentru întărirea imunităţii şi prevenirea virozelor respiratorii. 100 g varză albă sau roşie conţin 50 mg vitamina C, aceeaşi cantitate de conopidă – 60 mg. Nutriţioniştii ne sfătuiesc să mâncăm legumele crude, pentru a beneficia de cantitatea maximă de vitamina C. Vitamina C dispare prin preparare termică. Greşim şi atunci când pregătim salatele şi le consumăm după mai multe ore. O salată de varză pierde 30% din vitamina C după trei ore de păstrare.

Remediu antistres

În acelaşi timp, conopida şi varza ne ajută să facem faţă mai uşor stresului. Acest lucru de datorează vitaminelor din grupul B (B1, B2, B3, B6). Contra stresului acţionează şi magneziul: 15 mg/100 g varză sau conopidă. Varza şi conopida furnizează de asemenea minerale: potasiu, calciu şi fier. 100 g conopidă conţin 320 mg potasiu, varza – 270 mg. Potasiul stimulează funcţionarea muşchiului cardiac, de aceea cele două legume le sunt recomandate cu precădere persoanelor care suferă de ateroscleroză, hipertensiune, ne spune prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Cure de slăbire

Cele două legume sunt perfecte şi în curele de slăbire, pentru că au puţine calorii: conopida – 24 de calorii/100 g, varza – 33 de calorii. De asemenea, au proprietăţi depurative şi detoxifiante şi dau rapid senzaţia de saţietate şi împiedică asimilarea grăsimilor. Toate acestea graţie conţinutului ridicat de fibre alimentare:

3-4 g/100 g. Slăbim cu ajutorul conopidei sau verzei cu o singură condiţie: să le consumăm sub formă de salate cu puţin ulei de măsline şi suc de lămâie sau oţet de mere. Dacă însă mâncăm conopidă gratinată sau cu sosuri cu multe grăsimi, dacă ne place varza cu ciolan afumat, atunci silueta noastră va avea de suferit. Preparate în acest mod, varza şi conopida au mult mai multe calorii. Putem să mâncăm varză şi conopidă la orice masă, cu unele precauţii. Astfel, din cauza fibrelor alimentare, conopida este tolerată mai greu de persoanele cu sindromul colonului iritabil. Aceste persoane pot să mănânce conopidă pregătită la aburi. În ceea ce priveşte varza, aceasta le face bine persoanelor cu aciditate scăzută la stomac, în schimb cei care au probleme cu hiperaciditatea ar fi bine să evite această legumă. Varza crudă trebuie consumată cu atenţie de bolnavii de hipertiroidie pentru că are un factor care favorizează apariţia guşei, arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.

Suc pentru ulcer

Specialistul nostru recomandă varza persoanelor care suferă de ulcer, colită. Îndeosebi sucul de varză are proprietăţi antiinflamatoare puternice. Sucul proaspăt stors este de ajutor şi în prevenirea aterosclerozei, obezităţii, pentru scăderea nivelului glicemiei şi stimularea poftei de mâncare. Sucul trebuie diluat cu apă în proporţia de 1:1, se bea câte un sfert de pahar cu o jumătate de oră înainte de masă.

"Varza este unul dintre cele mai puternice alimente anticancerigene. Varza poate contribui la eliminarea toxinelor din organism şi la încetinirea creşterii tumorilor, în momentul în care boala s-a declanşat. Varza roşie este chiar mai bună decât cea albă, pentru că are un conţinut mai ridicat de antocianidine, pigmenţi naturali cu acţiune antioxidantă", arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.

Murăturile

Varza şi conopida sunt printre cele mai apreciate murături. Nutriţioniştii arată că putem să mâncăm câteva murături dacă suntem persoane sănătoase, dacă nu avem probleme cu tensiunea. Murăturile favorizează digestia mai ales atunci când am avut o masă bogată în alimente grele (carne, grăsimi). Dezavantajul verzei sau conopidei murate este că sunt foarte sărate. Şi dacă ţinem cont că nu avem voie să consumăm mai mult de 2,4 g de sare pe zi, atunci ar trebui să ne gândim bine înainte de a da gata un castron cu murături în câteva minute.

PREPARARE. O salată cu conopidă, ţelină şi sfeclă roşie este perfectă ca aperitiv. Fiartă în aburi nu mai mult de 10 minute, conopida păstrează o parte din vitamine şi minerale. Astfel pregătită, conopida poate fi folosită ca garnitură pentru friptura la grătar.

FIBRE.
Persoanele care au o dietă bogată în grăsimi trebuie să consume mai multă varză şi conopidă. Aceste legume furnizează fibrele alimentare necesare pentru stimularea digestiei. De asemenea, fibrele împiedică asimilarea grăsimilor, absorbind colesterolul.

100 g conopidă


Calorii    24
Proteine    2,4 g
Glucide    3,5 g
Fibre    2,5 g
Potasiu    320 mg
Magneziu    15 mg
Calciu    20 mg
Vitamina C    60 mg
Vitamina B1    0,1 mg
Vitamina B2    0,1 mg


100 g varză


Calorii    33
Proteine    1,8 g
Lipide    0,2 g
Glucide    5,8 g
Potasiu    270 mg
Calciu    52 mg
Vitamina C    50 mg
Fier    1 mg
Caroten    380 microg
Acid folic    75 microg

ŞTIAŢI CĂ

• 10 g varză crudă reţin 16 g apă. Odată ingerate, fibrele se umflă, reţinând o dată cu apa şi substanţele toxice din tubul digestiv, care apoi sunt eliminate prin fecale.

• În cazul femeilor, aditivii alimentari cresc nivelul de estrogeni în organism, ceea ce favorizează apariţia cancerului de sân. Fibrele alimentare din varză şi conopidă elimină din organism toxinele, dar şi aditivii alimentari (E-urile).

• O jumătate de pahar de suc de varză de două-trei ori pe zi stimulează funcţionarea pancreasului.

n În cazul gingiilor sângerânde este recomandată mestecarea câtorva frunze de varză sau gargara cu suc de varză.

×