x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Conservantul cancerigen

0
Autor: Cristina Andreea Calin 15 Oct 2007 - 00:00
Conservantul cancerigen
Mezeluri afumate, simple, uscate, carnaţi, crenvurşti, conserve de carne, pateu de ficat, specialităţi sau produse din peşte - toate au un numitor comun: conservantul chimic, considerat cancerigen, E 250, nitrit de sodiu.


Vă propun să faceţi un exerciţiu: citiţi cu atenţie etichetele mezelurilor din orice magazin. Veti constata că in proporţie de 99,9% toate au in compoziţie aditivul alimentar nitrit de sodiu, E 250 (2). Nu este un lucru tocmai bun, acest conservant intrănd de mult in categoria E-urilor cancerigene. Scuza producătorilor de mezeluri este că nitritul de sodiu ajută la eradicarea bacteriei Clostridium botulinum, care provoacă botulismul. Numai că adevărul este altul: pe lăngă faptul că ajută mezelurile să aibă un termen de valabiliate foarte mare, E 250 dă cărnii şi o plăcută culoare roşiatică, pentru a o face mai plăcută ochiului nostru.


SCÃ...PÃ...RI.
Pentru a mai atenua efectele negative ale nitritului de sodiu, unii producători adaugă in compoziţia cărnii şi acid ascorbic sau acid izoascorbic. Din cauza efectelor sale negative asupra organsismului, Uniunea Europeană a hotărăt ca E 250 să nu poată fi folosit decăt intr-o combinaţie cu sare, in care nitritul de sodiu să nu depăşească 0,6%.


Inainte de a lua decizia de a cumpăra produse care au in compoziţie acest conservant chimic, trebuie să ştiţi că nitritul de sodiu are cel mai mare potenţial cancerigen. Mai mult, prin faptul că poate interacţiona cu hemoglobina a fost interzis in alimentaţia copiilor sub şase luni. Mai mult, nici micuţii trecuţi de această vărstă nu trebuie să mănănce prea multe mezeluri, pentru că problemele de sănătate, in special psihică, nu vor inceta să apară. Pentru persoanele adulte, doza zilnică admisă este de 0,06 mg/kg corp. Avănd in vedere că este in majoritatea produselor din carne procesate, credeţi că este greu să depăşi această cantitate?


Posibile boli

Nitritul de sodiu a fost subiect de discuţii intre medici şi reprezentanţii industriei alimentare de foarte mult timp. Dacă cei din urmă nu sunt convinşi de efectele negative asupra sănătăţii, cercetătorii au arătat că un consum ridicat de carne procesată duce la cancer de colon, nitritul de sodiu fiind principalul vinovat. Un alt studiu a scos la iveală faptul că ingerarea unei mari cantităţi de carne conservată cu E 250 poate da grave probleme ale plămănilor. Chimiştii de la Universitatea din Nebraska au arătat că cele mai periculoase mezeluri sunt crenvurştii, tot din cauza conservantului E 250. Acesta produce nitrozamine, care sunt precursoare ale cancerului. Nu trebuie să uităm totuşi că nitriţii se pot găsi şi in apa de băut sau in legumele şi fructele pe care le cumpărăm.


Citeşte mai multe despre:   bun de consum,   sodiu

 



Mai multe titluri din categorie

Noi informații despre vaccinul rusesc Sputnik V. Care este eficiența acestuia la noile tulpini

Noi informații despre vaccinul rusesc Sputnik V. Care este eficiența acestuia la noile tulpini
Vaccinul rusesc Sputnik V are o eficiență redusă pentru tulpina sud-africană a virusului SARS-CoV-2, dar aceasta depășește celelalte tratamente. Totodată, este cel mai bun pentru imunizarea față de variant...

Kerastase - tehnologii inovatoare, pentru un păr sănătos

Kerastase - tehnologii inovatoare, pentru un păr sănătos
Galerie Foto Produsele cosmetice Kerastase se disting prin unicitatea formulelor, texturilor, componentelor, precum și prin inovativitatea tehnicilor utilizare. Și cel mai important, dorința mărcii Kerastase de a satisface...

Stima de sine și alimentația 

Stima de sine și alimentația 
Galerie Foto Problemele legate de greutate vin cel mai adesea împreună cu o stimă de sine scăzută sau chiar reprezintă o consecință a acestei percepții, iar rezultatele unei diete sunt condiționate de aspectele psihologice...

CEDO a stabilit că vaccinarea obligatorie la copii este necesară în societățile democratice

CEDO a stabilit că vaccinarea obligatorie la copii este necesară în societățile democratice
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit că vaccinarea obligatorie la copii este necesară în societățile democratice, ca urmare a sesizătii făcute de părinții unor copii cărora li s-a...

Simfonie pentru trup si suflet izvorata din apa de lavanda

Simfonie pentru trup si suflet izvorata din apa de lavanda
Se spune ca ceea ce punem pe piele trebuie sa fie potrivit și pentru a consuma ca aliment. Apa de lavanda este unul dintre produsele rupte direct din natura care contribuie cu brio la menținerea sănătății...

90% dintre francezi trebuie să se vaccineze anti COVID-19 pentru a reveni la normal în septembrie 2021

90% dintre francezi trebuie să se vaccineze anti COVID-19 pentru a reveni la normal în septembrie 2021
Circa 90% dintre adulții din Franța trebuie vaccinați până la 1 septembrie pentru a reveni la normal, arată un studiu realizat de cercetători ai mai multor institute, citat de AFP. Însă acest procent este mult...

Nemultumit de tine? Inscrie-te la un curs de dezvoltare personala in Bucuresti!

Nemultumit de tine? Inscrie-te la un curs de dezvoltare personala in Bucuresti!
Galerie Foto Cunostintele acumulate la scoala nu vor fi niciodata suficiente, daca nu sunt insotite de abilitatea si de increderea in sine necesare pentru a le transpune in practica. Aceste calitati sunt neglijate in sistemul clasic...

Viața sănătoasă a românilor: 8,4% au o alimentație adecvată și 11,6% fac sport

Viața sănătoasă a românilor: 8,4% au o alimentație adecvată și 11,6% fac sport
Din păcate, foarte puțini români duc o viață sănătoasă. Astfel, doar 8,4% au o alimentație potrivită și numai 11,6% fac sport săptămânal, arată Institutului Naţional de Statistică. Dintre...

Când se va atinge imunitatea colectivă anti COVID-19 în UE

Când se va atinge imunitatea colectivă anti COVID-19 în UE
UE va atinge imunitatea colectivă față de virusul SARS-CoV-2 în luna ulie 2021, după cum a afirmat Thierry Breton, comisar european pentru Piaţa Internă și responsabil al campan...

Orice om trebuie să capete zilnic un gram de calciu şi 400 miligrame de vitamina D

Orice om trebuie să capete zilnic un gram de calciu şi 400 miligrame de vitamina D
Osteoporoza, o afecțiune caracterizată de pierderea de masă osoasă, a apărut ca un bau-bau care sperie lumea, mai ales că pierderea de os favorizează apariția unor fracturi chiar și din căzături...

O nouă tulpină de COVID-19 descoperită în Japonia. Cât este de periculoasă

O nouă tulpină de COVID-19 descoperită în Japonia. Cât este de periculoasă
O altă tulpină a virusului SARS-CoV-2 a fost descopertă în Japonia. Circa 70% dintre pacienții internați cu simptomele noului coronavirus la un spital din Tokyo au fost confirmați cu o variantă care nu...
Serviciul de email marketing furnizat de