x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Conservantul cancerigen

Conservantul cancerigen

de Cristina Andreea Calin    |    15 Oct 2007   •   00:00
Conservantul cancerigen

Mezeluri afumate, simple, uscate, carnaţi, crenvurşti, conserve de carne, pateu de ficat, specialităţi sau produse din peşte - toate au un numitor comun: conservantul chimic, considerat cancerigen, E 250, nitrit de sodiu.


Vă propun să faceţi un exerciţiu: citiţi cu atenţie etichetele mezelurilor din orice magazin. Veti constata că in proporţie de 99,9% toate au in compoziţie aditivul alimentar nitrit de sodiu, E 250 (2). Nu este un lucru tocmai bun, acest conservant intrănd de mult in categoria E-urilor cancerigene. Scuza producătorilor de mezeluri este că nitritul de sodiu ajută la eradicarea bacteriei Clostridium botulinum, care provoacă botulismul. Numai că adevărul este altul: pe lăngă faptul că ajută mezelurile să aibă un termen de valabiliate foarte mare, E 250 dă cărnii şi o plăcută culoare roşiatică, pentru a o face mai plăcută ochiului nostru.


SCÃ...PÃ...RI.
Pentru a mai atenua efectele negative ale nitritului de sodiu, unii producători adaugă in compoziţia cărnii şi acid ascorbic sau acid izoascorbic. Din cauza efectelor sale negative asupra organsismului, Uniunea Europeană a hotărăt ca E 250 să nu poată fi folosit decăt intr-o combinaţie cu sare, in care nitritul de sodiu să nu depăşească 0,6%.


Inainte de a lua decizia de a cumpăra produse care au in compoziţie acest conservant chimic, trebuie să ştiţi că nitritul de sodiu are cel mai mare potenţial cancerigen. Mai mult, prin faptul că poate interacţiona cu hemoglobina a fost interzis in alimentaţia copiilor sub şase luni. Mai mult, nici micuţii trecuţi de această vărstă nu trebuie să mănănce prea multe mezeluri, pentru că problemele de sănătate, in special psihică, nu vor inceta să apară. Pentru persoanele adulte, doza zilnică admisă este de 0,06 mg/kg corp. Avănd in vedere că este in majoritatea produselor din carne procesate, credeţi că este greu să depăşi această cantitate?


Posibile boli

Nitritul de sodiu a fost subiect de discuţii intre medici şi reprezentanţii industriei alimentare de foarte mult timp. Dacă cei din urmă nu sunt convinşi de efectele negative asupra sănătăţii, cercetătorii au arătat că un consum ridicat de carne procesată duce la cancer de colon, nitritul de sodiu fiind principalul vinovat. Un alt studiu a scos la iveală faptul că ingerarea unei mari cantităţi de carne conservată cu E 250 poate da grave probleme ale plămănilor. Chimiştii de la Universitatea din Nebraska au arătat că cele mai periculoase mezeluri sunt crenvurştii, tot din cauza conservantului E 250. Acesta produce nitrozamine, care sunt precursoare ale cancerului. Nu trebuie să uităm totuşi că nitriţii se pot găsi şi in apa de băut sau in legumele şi fructele pe care le cumpărăm.


×
Subiecte în articol: bun de consum sodiu