x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Conservantul cancerigen

0
Autor: Cristina Andreea Calin 15 Oct 2007 - 00:00
Conservantul cancerigen
Mezeluri afumate, simple, uscate, carnaţi, crenvurşti, conserve de carne, pateu de ficat, specialităţi sau produse din peşte - toate au un numitor comun: conservantul chimic, considerat cancerigen, E 250, nitrit de sodiu.


Vă propun să faceţi un exerciţiu: citiţi cu atenţie etichetele mezelurilor din orice magazin. Veti constata că in proporţie de 99,9% toate au in compoziţie aditivul alimentar nitrit de sodiu, E 250 (2). Nu este un lucru tocmai bun, acest conservant intrănd de mult in categoria E-urilor cancerigene. Scuza producătorilor de mezeluri este că nitritul de sodiu ajută la eradicarea bacteriei Clostridium botulinum, care provoacă botulismul. Numai că adevărul este altul: pe lăngă faptul că ajută mezelurile să aibă un termen de valabiliate foarte mare, E 250 dă cărnii şi o plăcută culoare roşiatică, pentru a o face mai plăcută ochiului nostru.


SCÃ...PÃ...RI.
Pentru a mai atenua efectele negative ale nitritului de sodiu, unii producători adaugă in compoziţia cărnii şi acid ascorbic sau acid izoascorbic. Din cauza efectelor sale negative asupra organsismului, Uniunea Europeană a hotărăt ca E 250 să nu poată fi folosit decăt intr-o combinaţie cu sare, in care nitritul de sodiu să nu depăşească 0,6%.


Inainte de a lua decizia de a cumpăra produse care au in compoziţie acest conservant chimic, trebuie să ştiţi că nitritul de sodiu are cel mai mare potenţial cancerigen. Mai mult, prin faptul că poate interacţiona cu hemoglobina a fost interzis in alimentaţia copiilor sub şase luni. Mai mult, nici micuţii trecuţi de această vărstă nu trebuie să mănănce prea multe mezeluri, pentru că problemele de sănătate, in special psihică, nu vor inceta să apară. Pentru persoanele adulte, doza zilnică admisă este de 0,06 mg/kg corp. Avănd in vedere că este in majoritatea produselor din carne procesate, credeţi că este greu să depăşi această cantitate?


Posibile boli

Nitritul de sodiu a fost subiect de discuţii intre medici şi reprezentanţii industriei alimentare de foarte mult timp. Dacă cei din urmă nu sunt convinşi de efectele negative asupra sănătăţii, cercetătorii au arătat că un consum ridicat de carne procesată duce la cancer de colon, nitritul de sodiu fiind principalul vinovat. Un alt studiu a scos la iveală faptul că ingerarea unei mari cantităţi de carne conservată cu E 250 poate da grave probleme ale plămănilor. Chimiştii de la Universitatea din Nebraska au arătat că cele mai periculoase mezeluri sunt crenvurştii, tot din cauza conservantului E 250. Acesta produce nitrozamine, care sunt precursoare ale cancerului. Nu trebuie să uităm totuşi că nitriţii se pot găsi şi in apa de băut sau in legumele şi fructele pe care le cumpărăm.


Citeşte mai multe despre:   bun de consum,   sodiu

 



Mai multe titluri din categorie

10 motive pentru care ne este mereu foame

10 motive pentru care ne este mereu foame
Un apetit care te face să mănânci mai mult decât foloseşte organismul duce inevitabil la îngrăşare. Ce se ascunde în spatele unui apetit exagerat? Medicamentele? Stresul? Tiroida? Pot fi unul sau mai multe...

Probleme cu vaccinul AstraZeneca. Ce spun studiile

Probleme cu vaccinul AstraZeneca. Ce spun studiile
AstraZeneca și Universitatea Oxford au anunțat că există o eroare de fabricație a vaccinului anti COVID-19 dezvoltat de acestea. Problema a apărut în urmă cu câteva zile, după ce producătorii au publicat...

Studiu: Gătitul cu biomasă, precum lemnul, poate duce la afecțiuni pulmonare

Studiu: Gătitul cu biomasă, precum lemnul, poate duce la afecțiuni pulmonare
Imaginile avansate obținute cu ajutorul tomografie computerizate au arătat că persoanele care gătesc folosind combustibil din biomasă pot dezvolta probleme pulmonare de la concentrația periculoasă de...

Cuvintele pe care le folosim, cauză a depresiei

Cuvintele pe care le folosim, cauză a depresiei
Depresia este o tulburare de dispoziție/stare foarte des întâlnită, din păcate.  Provoacă simptome severe care afectează modul în care te simți, gândești și gestionezi activitățile tale zilnice, iar...

Activitatea fizică reduce riscul de îmbolnăvire gravă cu virusul SARS-CoV-2

Activitatea fizică reduce riscul de îmbolnăvire gravă cu virusul SARS-CoV-2
Persoanele infectate cu virusul SARS-CoV-2 sunt mai protejate cu 34,3% de simptomele grave dacă desfășoară activități fizice, arată un studiu din Brazilia al Fundaţiei pentru Cercetare,...

Boala care te rătăceşte în propriul apartament

Boala care te rătăceşte în propriul apartament
Peste ultima parte a vieţii pluteşte ca un blestem boala Alzheimer, boala uitării, a confuziei în mintea omului. În creierul celor bolnavi de această maladie îngrozitoare se dereglează procesele biochimice, iar...

FDA autorizează primul test COVID-19 care poate fi folosit acasă

FDA autorizează primul test COVID-19 care poate fi folosit acasă
Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a Statelor Unite a emis o autorizație pentru utilizarea de urgență (EUA) a primului test de detectare a infecției cu COVID-19 care poate fi...

Ce eficiență are vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca

Ce eficiență are vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca
Compania britanică AstraZeneca împreună cu Universitatea Oxford au dezvoltat un vaccin împotriva virusului SARS-CoV-2 a cărui eficiență este de 70%, transmite AFP. Studiile clinice intermediare au...

Pfizer anunță că vaccinul anti COVID-19 are o eficacitate de 95%

Pfizer anunță că vaccinul anti COVID-19 are o eficacitate de 95%
Compania americană de medicamente Pfizer anunță că rezultatele intermediare arată că vaccinul împotriva COVID-19 este eficient în proporție de 95% și protejează îndeosebi vârstnice, care au riscul...

Terapia florală, un ajutor în perioadele de stres

Terapia florală, un ajutor în perioadele de stres
Pandemia de coronavirus a adus, pe lângă numărul uriaș de îmbolnăviri, și o creștere semnificativă a stării de stres a populației. De la simptome minore la cele mai grave, mulți oameni au reclamat stări...

Schimbarea balanţei hormonale măreşte riscul de boli cardiace

Schimbarea balanţei hormonale măreşte riscul de boli cardiace
Odată cu instalarea menopauzei, multe femei se întristează că acesta este finalul rolului lor, că a venit sfârşitul. Este greşit! După apariţia menopauzei, în jurul vârstei de 50 de ani, femeile încep un...

Explicațiile psihologului: Nerepetarea greșelilor din trecut, dovadă de maturizare 

Explicațiile psihologului: Nerepetarea greșelilor din trecut, dovadă de maturizare 
Putem să ne criticăm dur sau putem să ne învățăm lecția; acestea sunt cele mai importante două direcții cu care se confruntă oamenii, iar de cele mai multe ori nefericirea este adusă de prima variantă, iar...

Schimbarea cristalinului în cataractă readuce vederea

Schimbarea cristalinului în cataractă readuce vederea
Operaţia de înlocuire a cristalinului în cataractă a devenit o intervenţie uzuală, fără internare, iar intervenţia redă vederea de dinainte. Pe de altă parte, în glaucom, operaţia este ulterioară...

Noi descoperiri despre cancer. Care sunt alimentele periculoase

Noi descoperiri despre cancer. Care sunt alimentele periculoase
Cercetătorii au descoperit o legătură moleculară directă între alimentație și riscul de dezvoltare a cancerului. O echipă internațională de cercetători a ajuns la concluzia că lactatele și carnea...

Efectele melatoninei asupra COVID-19

Efectele melatoninei asupra COVID-19
Melatonina ar putea ajuta la tratarea infecției cu virusul SARS-CoV-2, potrivit unui studiu realizat de cercetători de la Clinica Cleveland. Aceasta este o substanță care reglează somnul și poate fi...
Serviciul de email marketing furnizat de