Depresia e considerată de specialiști una dintre principalele probleme de sănătate ale secolului XXI, cu peste 350 de milioa ne de oameni afectați, în întreaga lume. Un metastudiu, care analizează datele din peste 25 de cercetări legate de depresie, în ultimii 14 ani, arată că riscul de a face depresie scade simțitor, dacă avem o dietă echilibrată și, mai ales, dacă introducem în meniu, cât mai des, peștele.
Potrivit studiului, publicat într-o revistă americană, consumul de pește scade riscul de a face depresie cu 20% în cazul bărbaților și 16 procente, în cazul femeilor. Explicația, spun specialiștii, ar putea sta în faptul că acizii grași Omega-3 din uleiul de pește pot schimba structura membranelor de la nivelul creierului, dar și crește nivelul de dopamină și seroto-nină, doi neurotransmițători care joacă un rol important în apariția depresiei. Serotonina, de exemplu, spun cercetătorii, este responsabilă de schimbările de dispoziție, iar deficitul ei poate aduce cu sine instalarea depresiei. În prezent, medicamentele antidepresive sunt privite cu scepticism de o parte a specialiștilor, pe de o parte din cauza rezultatelor parțiale și, pe de altă parte, pentru că implică foarte multe efecte adverse.