x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Craby rolls Vici - Pacaleala cu crab

Craby rolls Vici - Pacaleala cu crab

de Cristina Andreea Calin    |    06 Aug 2008   •   00:00
Craby rolls Vici  - Pacaleala cu crab

CE BEM, CE MINCAM ● Rulourile au sase E-uri
Produsul analizat nu are nimic in comun cu rulourile de crab, fiind o pasta din peste fara valoare amestecata cu tot felul de aditivi alimentari.



CE BEM, CE MÎNCĂM ● Rulourile au şase E-uri
Produsul analizat nu are nimic în comun cu rulourile de crab, fiind o pastă din peşte fără valoare amestecată cu tot felul de aditivi alimentari.

Minirulourile de crab pane (surimi) Vici sînt un  produs congelat. De pe etichetă aflăm că are în compoziţie: rulouri de crab 67% – surimi 31% (peşte, stabilizatori E420 sorbitol, E452 polimetafosfat), apă, amidon din grîu, amidon din cartofi, ulei vegetal, zahăr, proteine din soia, sare (max. 1,5%), amidon modificat E1440, aromă de crab, albuş de ou, întăritori de gust: monosodiu glutamat E621, amestec pentru pane 33% (făină de grîu, apă, amidon de porumb, pudră de albuş de ou, sare (max. 1,5%), drojdie, agent de îngroşare E412 gumă guar, colorant E160b annatto), ulei vegetal. 100 de grame de produs aduc un aport energetic de: 175 kcal/732 kj şi 6,5 g proteine, 23,9 g carbohidraţi, 6,2 g grăsimi.

ANALIZĂ. Rulourile de "crab" sînt de fapt surimi, un produs alimentar din categoria novel food – alimente noi, fără tradiţie de consum în Uniunea Europeană după 1997. Acestea sînt obţinute din peşte oceanic mic, fără valoare economică, prin procedee de reconstituire şi texturare a proteinelor, utilizînd diferite ingrediente şi aditivi alimentari pentru a se obţine gustul, culoarea şi textura dorite, ne explică profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Produsul nu conţine carne de crab, iar gustul este dat de aroma de crab. Minirulourile conţin şi aditivi periculoşi pentru sănătate E621, E452, E412. Polimetafosfatul împiedică fixarea calciului în oase, ducînd în timp la apariţia osteoporozei. E412, gumă guar, afectează sistemul digestiv, producînd greaţă, stări de vomă, crampe, balonări, dar şi alergii şi acutizări ale crizelor de astm. Monoglutamatul de sodiu, E621, produce sindromul bucătăriei chinezeşti, care se manifestă prin greţuri, respiraţie dificilă, slăbiciune, dureri de cap, senzaţii de arsură în antebraţ şi ceafă, modificări de ritm cardiac.  
Densitatea calorică este moderată: 175 kcal/100 de grame.

CONCLUZII. Produsul nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, obezilor, suferinzilor de maladii cardio şi cerebrovasculare, hipertensivilor, suferinzilor de maladii hepatorenale, de maladii neurodegenerative (Alzheimer, Parkinson), suferinzilor de osteoporoză, hiperuricemie (gută), celor cu sindrom metabolic şi status proinflamator sistemic. Suferinzii de diabet vor ţine cont de glucidele aduse de produs. Persoanele cu alergie la ou, soia, drojdie vor testa în prealabil produsul pentru a vedea care este reacţia organismului. Rulourile sînt interzise suferinzilor de celiachie şi celor cu intoleranţă la gluten.

Precizări

Rubrica se adresează persoanelor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele lor asupra sănătăţii. Cititorii îşi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021-318.20.37; 021-318.20.43  sau pe e-mail   bundeconsum@jurnalul.ro. Dacă sunteţi interesat de caracteristicile unui produs, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere, numărul 1-3, corp D, sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia pentru a fi "analizată" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizăm că profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi foloseşte doar informaţiile de pe etichetă, fără a şti despre ce produs este vorba.

×
Subiecte în articol: bun de consum crab